Cēsīs top jauna ieslodzījuma vietu ēka nepilngadīgajiem

Aplupis sienu krāsojums, nobrucis apmetums, katastrofālā stāvoklī labierīcības, sapuvuši grīdas dēļi – tā izskatās Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem apcietinājuma izpildes daļas ēka.

Taču, ja viss noritēs, kā plānots, jau nākamā gada pavasarī minēto ēku aizstās pavisam jauna, moderna celtne.

Pirms pāris dienām, klātesot tieslietu ministram, Cēsu mēram, būvniekiem, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Cēsu audzināšanas iestādes vadībai, tika ielikts pamatakmens apcietinājuma izpildes daļas jaunās ēkas būvniecībai. Jauno korpusu cels būvfirma Merks. "Šādas specifiskas ēkas būvniecībā Merks izmantos Merko grupas uzņēmumu pieredzi Eiropas standartiem atbilstošu ieslodzījuma vietu būvniecībā ārvalstīs," skaidro būvuzņēmuma valdes loceklis un celtniecības direktors Jānis Šperbergs.

Sadarbībā ar pasūtītāju – Ieslodzījuma vietu pārvaldi – ir izstrādāti vairāki uzlabojumi šajā projektā, lai uzbūvētu mūsdienīgas telpas gan ieslodzītajiem, gan šīs iestādes darbiniekiem, nodrošinot strādājošajiem atbilstošus darba apstākļus.

Sadarbojoties Norvēģijai un Latvijai

Ieslodzījuma vietas 1. stāvā būs kontroles un caurlaides telpas, apmeklētāju telpas, īslaicīgās satikšanās telpas, uzgaidāmās telpas, 2. stāvā – 20 kameras, kurās tiks izbūvētas tualetes un dušas. Iecerēts, ka katrā kamerā uzturēsies divi jaunieši. Kamerās iebūvēs ventilācijas sistēmu. Otrajā stāvā būs arī ēdienu sadales telpa. Abos stāvos paredzētas speciāli aprīkotas telpas

ieslodzītajiem un apmeklētājiem ar kustību traucējumiem. Savukārt 3. stāvs domāts darbiniekiem, kā arī tajā būs tehniskās telpas. Apcietinājuma izpildes daļas ēkas kopējā platība – 1071 kvadrātmetrs. Ieslodzītajiem būs arī četri pastaigu laukumi. Vecā apcietinājuma izpildes ēka sliktā tehniskā stāvokļa dēļ vairs netiek izmantota aptuveni divus gadus.

Vienīgo ieslodzījuma vietu Latvijā, kurā sodu izcieš pusaudži un jaunieši, izdosies sakārtot un attīstīt, izmantojot Norvēģijas un Latvijas valdības sniegto finansējumu. Kopējā projektam piešķirtā summa ir 1 280 500 eiro: 85 procentus no finansējuma dod Norvēģijas valdība, pārejos 15 procentus – Latvijas valsts.

Ja labi uzvedas

Pēdējo reizi kāda jauna cietuma ēka tapusi pirms 30 gadiem – tad uzcēla jaunu cietumu Jēkabpilī. Kopš tā laika remontdarbi aprobežojās ar pielabošanu, piekrāsošanu, piešpaktelēšanu.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks ģenerālis Visvaldis Puķīte norāda, ka līdz šim no dažādām bērnu tiesību organizācijām izskanējuši pārmetumi par nepilngadīgo ieslodzīto sliktajiem sadzīves apstākļiem, tāpēc esot dubultprieks par jaunās celtnes būvniecību, kas kalpos par piemēru, kādiem jābūt mūsdienīga cietuma standartiem.

Savukārt Cēsu novada domes priekšsēdētājs Gints Šķenders uzskata, ka tieši vide, kurā cilvēks atrodas, audzina un veicina viņa attīstību, un cer, ka jaunais cietuma korpuss palīdzēs audzināt un nostādīt uz pareizā ceļa jaunos cilvēkus. Mērs arī uzsver: "Ir labi, ka mums ir ārvalstu partneri, kas finansiāli palīdz kādas ieceres realizēšanā, bet cik ilgi mēs varam lūgt citiem palīdzību? Nepieciešams aktīvāk veidot privātpartnerības projektus, un tāpēc politikas veidotājiem ātrāk vajag mazināt birokrātiskos šķēršļus, lai tādas aktivitātes būtu vieglāk īstenojamas."

Pašlaik Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem sodu izcieš 61 pusaudzis.

Iestādes priekšnieks Valts Kukainis stāsta, ka pārsvarā cietumā atrodas 17–18 gadus veci jaunieši. "Taču, ja labi uzvedas, apzinīgi apmeklē skolu, apgūst kādu arodu, viņi iestādē dzīvo līdz pat 21 gada vecumam," piebilst V. Kukainis.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais