Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Drīzumā pabeigs Jēkabpils aizsargdambi

Abos Daugavas krastos Jēkabpilī sākti darbi pie Jēkabpils pašvaldības un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta ēkabpils aizsargdambju rekonstrukcija īstenošanas, līdz ar ko tiks pabeigta daudzus gadus novilcinātā Jēkabpils pretplūdu aizsargdambju būve un pilsēta iegūs sakārtotākus, pievilcīgākus Daugavas krastus un nelielu laivu piestātni Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vajadzībām.

Kā Neatkarīgajai stāsta Jēkabpils pilsētas domes Pilsētsaimniecības departamenta vadītājs Raits Sirmovičs, projekta mērķis ir mazināt plūdu risku pilsētā. Projektā plānots pastiprināt dambja pamatfunkciju – pilsētas aizsardzību no plūdiem, nostiprinot Daugavas kreisā un labā krasta aizsargdambi ar papildu izbūvēm.

R. Sirmovičs skaidro, ka dambja ūdens pusē ar monolīto dzelzsbetonu atsevišķās vietās tiks veidoti stiprinājumi, savukārt pa dambja augšējo kranti visā tā 5 kilometru garumā tiks izbūvēta 80 centimetrus augsta vertikāla dzelzsbetona atbalsta siena ar margu un trotuāru, kas kalpos par papildu aizsargsienu. Tiks izbūvēts daudz kāpņu un labiekārtojuma elementu, kā arī bruģēts celiņš un apgaismojums visā dambja garumā. Tostarp Daugavas labajā krastā pie Krasta ielas starp Kuģu un Celtuves ielu tiek stiprināta vertikālā akmens mūra atbalsta siena, kas uzbūvēta jau aizvadītā gadsimta 30. gados.

Līgumi par būvniecības darbiem noslēgti ar SIA Jēkabpils PMK par kopējo summu 1,3 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, bet būvuzraudzības darbus veic SIA Firma L4 par kopējo summu 18 972 lati, ieskaitot PVN, savukārt autoruzraudzības darbu veicējs – SIA Meliorprojekts, kam atvēlēti 8000 latu.

Kā informē pašvaldības attīstības un investīciju nodaļas projektu administratore Inga Virsnīte, ERAF sedz 85 procentus no izmaksām, bet Jēkabpils pilsētas pašvaldība līdzfinansē 15 procentus. Jēkabpils aizsargdambju rekonstrukciju plānots pabeigt līdz nākamā gada 31. maijam.