Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

SENIORIEM. Atlaižu birums rupējoties par veselību, skaistumu un atpūtu

VIENMĒR APMEKLĒTS. Splendid Palace senioru seansi par interesentu trūkumu nesūdzas © Splendid Palace

Rūpēties par veselību, skaistumu un atpūtu arī senioru gados palīdz pieejamās atlaides. Tās gan uzlabo garastāvokli, gan iepriecina maciņus. Izrādās, ka seniori var maksāt ar atlaidēm daudzās vietās - ne tikai par pasākumiem, muzejiem un teātra izrādēm, bet mazāk maksāt var gan pie friziera, gan zobārsta. Piedāvājam tikai nedaudzas iespējas, pārējās meklējiet un neaizmirstiet pajautāt, dodoties uz konkrētajām vietām

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Stomatoloģijas institūtā katru gadu tiek piedāvāts labot zobus, veikt zobu ekstrakcijas un zobu protezēšanu pie RSU Zobārstniecības fakultātes studentiem ar atlaidi. Šo iespēju aktīvi izmanto arī seniori. Studenti strādā pasniedzēju, profesoru un docentu uzraudzībā. RSU Stomatoloģijas institūta pārstāve Ieva Lielmane atklāj, ka zobu labošanai atlaides apmērs ir 75-80% no RSU Stomatoloģijas institūta cenrāža. Zobu protezēšanā atlaides apjoms ir 75% no klīnikas cenrāža un 50% atlaide no Zobu tehniskās laboratorijas izmaksām. Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas klīnikā pirmā vizīte zoba izraušanai izmaksā 10 eiro, atkārtota vizīte 5 eiro. Šobrīd pieteikšanās uz zobu labošanu pie studentiem nenotiek, jo pacienti šim semestrim jau ir pierakstīti. Pacientu pierakstīšana rudens semestrim atsāksies 24. augustā. Zobu protezēšanā pacientu pieraksts pie studentiem ir pārtraukts, jo gaidīšanas rindā uz pierakstu ir liels skaits interesentu. Tiklīdz pieraksta iespēja tiks atjaunota, informācija būs pieejama gan Stomatoloģijas institūta mājaslapā www.stomatologijasinstituts.lv, gan Facebook. Savukārt Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas klīnikā pacienti joprojām tiek aicināti zvanīt uz reģistratūru un interesēties par zobu ekstrakcijas iespējām pie studentiem pieredzējušu mutes, sejas un žokļu ķirurgu uzraudzībā.

Arī privātās zobārstniecības piedāvā atlaidi pensionāriem. Piemēram, Jēkabpilī Vidža zobārstniecības klīnika piedāvā 15% atlaidi pensionāriem zobu raušanā un labošanā. Vairākas zobārstniecības reģionos var būt pieejamākas, jo tām samazināta telpu īre vai to atmaksā vietējā pašvaldība, kas veiksmīgi atsaucas arī uz klienta maciņu.

Jaunie frizieri meklē klientus

Friziera pakalpojums senioriem arī var būt draudzīgs. Vairāki saloni piedāvā atlaidi, ja uzrāda pensionāra apliecību. Par velti matus apgriezt senioriem piedāvā arī atsevišķi pašvaldību dienas centri. Savukārt frizieru skolās iespējams iegūt arī matu ieveidošanu un krāsošanu par pašizmaksu. «Tas mums ir ļoti aktuāli!» uzsver mācību studijas Rīgā Cury Studio pārstāve Ināra Jakovļeva. Lai arī mācību frizētavas pakalpojumi nav par velti, iepriekš piesakoties, matu griezumu un pat ieveidošanu var saņemt par daudz zemākām cenām. «Matu mazgāšana, griešana un veidošana maksa 4 eiro. Matu krāsošana, griešana un veidošana no 7 eiro. Ilgviļņi, griešana un veidošana no 8 eiro,» skaidro I. Jakovļeva. Līdzīgs cenu piedāvājums ir arī Skaistuma skolai, kura darbojas arī ārpus galvaspilsētas. «Mācību salons ir arī Liepājā, Daugavpilī, Valmierā - tur var pierakstīties pie frizieriem, kad notiek mācības,» aicina skolas pārstāve Aneta Caune.
Savukārt, iedzīvotājiem vairāk domājot par kustīgu dzīvesveidu, lai izvairītos no veselības likstām vecumdienās, acīm redzami pieaudzis piedāvājums sportiskām aktivitātēm pusmūžā un vecāka gadagājuma cilvēkiem. Sporta klubi piedāvā vingrošanu, fitnesu un jogu tieši senioriem. Savukārt aktivitātes par svarīgām uzskata arī senioru biedrības, kur tās maksā daudz lētāk. Piemēram, Rīgas Aktīvo senioru alianse (RASA) piedāvā vingrošanas un līnijdeju nodarbības Rīgā, Cēsu ielā. To pieprasījums ir ļoti liels. RASA mācību centra vadītāja Līvija Marcinkēviča atklāj, ka grupas tiek nokomplektētas rudenī. «Ierobežoto telpu dēļ grupas ir nelielas, bet ļoti pieprasītas. Priekšrocības ir RASA biedriem, bet pieteikties var visi seniori. Ir neliels līdzmaksājums - 1-3 eiro par nodarbību,» skaidro L. Marcinkēviča.

Peldēšana ir viens no populārākajiem ārstu ieteikumiem, lai izkustinātu locītavas un uzlabotu, piemēram, muguras veselību. Peldbaseini Rīgā un reģionos piedāvā īpašas atlaides senioriem. Piemēram, RTU Ķīpsalas peldbaseins kopā ar saunu, uzrādot pensionāra apliecību, senioram izmaksās 4,50 ierasto 8 eiro vietā. Tāpat zemāka samaksa par baseina izmantošanu ir Elektrum Olimpiskajā centrā, kur pensionāri par 90 minūšu ilgu apmeklējumu maksā 4 eiro.

Arī reģionos peldbaseina apmeklējums var būt draudzīgs tieši senioru maciņiem. Piemēram, Ventspils Ūdens piedzīvojumu parkā, uzrādot pensionāru apliecību, par divu stundu ūdens atrakciju un SPA kompleksa apmeklējumu darba dienās no pulksten 12 līdz 17 jāmaksā tikai 3 eiro. Valmieras peldbaseins piedāvā īpašas senioru dienas - pirmdienās un trešdienās no pulksten 11 līdz 16, uzrādot pensionāra apliecību, lielā peldbaseina un atpūtas zonas 2,5 stundu ilgs apmeklējums izmaksā 6 eiro. Limbažu peldbaseinā pensionāriem iespējams iegūt 15% atlaidi, bet Daugavpils Olimpiskā centra peldbaseinā apmeklējums pensionāriem ir par 20% lētāks. Savukārt Smiltenes novada dome organizē bezmaksas peldēšanas nodarbības senioriem Priekuļu peldbaseinā RIFS. Baseina apmeklējumam Sociālajā dienestā var pieteikties smiltenieši no 54 gadu vecuma.

Pieprasījums dubulto piedāvājumu

Arī izklaides un laba laika pavadīšana senioriem var izmaksāt mazāk un būt izdevīgāka. Tikai jāatceras nēsāt līdzi pensionāra apliecību. Piemēram, kinoteātrī Forum Cinemas Rīgā pensionāri biļetes var iegādāties par 4,50 vai 5,50 eiro, lai arī pilna cena ir apmēram 7 eiro. Siguldā Kino Lora biļete uz filmu būs par 50 eirocentiem lētāka. Savukārt Splendid Palace, domājot par senioriem, regulāri organizē īpašus seansus. «Mēneša pēdējā otrdienā organizējam senioru seansus, kuros demonstrē labākās repertuāra filmas par īpaši draudzīgām cenām. Ir izņēmumi, kad lielas intereses gadījumos mēnesī organizēti pat divi senioru seansi. Piemēram, pēdējais šāds papildu seanss organizēts režisora Viestura Kairiša filmai Pilsēta pie upes, kad, līdzīgi kā citās filmas izrādīšanas reizēs, skatītājus zālē uzrunāja un ar iespaidiem par filmas tapšanas laiku dalījās filmas radošā komanda,» skaidro Splendid Palace sabiedrisko attiecību vadītāja Laura Jansone. Biļetes cena uz vienu kino seansu senioriem ir 3,50 eiro.

Teātra cienītājiem arī iespējams iegādāties biļetes uz īpašām izrādēm, kur atlaides ir tieši pensionāriem. Dailes teātris pašlaik uz trim izrādēm - Ar vīru nav viegli, Kāršu spēle un Ar labu nakti, māt! - piedāvā 50% atlaidi pensionāriem. Savukārt Latvijas Nacionālais teātris piedāvā 8% atlaidi uz repertuāra izrādēm. «Sadarbojamies un individuāli atbalstām biedrības no Rīgas un reģioniem, piedāvājot brīvbiļetes uz izrādēm vai to mēģinājumiem arī senioriem,» norāda teātra pārstāve Ilze Blauberga. Īpašus piedāvājumus senioriem ik mēnesi piedāvā arī Valmieras Drāmas teātris. «Izvērtējot katra mēneša repertuāru, atsevišķām izrādēm tiek piešķirta pensionāru atlaide. Ļoti iecienīti senioru vidū ir nākt vairākiem kopā, kad tiek piešķirta grupas atlaide. Seniori ir ļoti atsaucīgi un labprāt izmanto šos piedāvājumus,» atklāj Valmieras Drāmas teātra pārstāve Marta Cekule. Savukārt Daugavpils teātrī pensionāri var saņemt biļeti ar 20% atlaidi, bet Liepājas teātrī - 25%.

Sarosīšanās uz ziedēšanas laiku

Ja aizraušanās ir pastaigas dabā vai acis īpaši priecē ziedi un citi augi, tad Nacionālais botāniskais dārzs Salaspilī senioriem piedāvā ieejas biļetes par izdevīgāku cenu - 2 eiro. «Seniori ir iecienījuši mūsu rīkotos stādu gadatirgus, kas ik gadu pulcē ievērojamu skaitu apmeklētāju no visas Latvijas un tuvākajām kaimiņzemēm. Rīkojam septiņus gadatirgus gadā, no aprīļa līdz oktobrim, kuru laikā apmeklētāji var iepazīties ar jaunākajām «modes» tendencēm dārzkopības jomā, iegādāties sev tīkamus stādus, noklausīties sagatavotos muzikālos priekšnesumus, kā arī patīkami pavadīt laiku botāniskā dārza sakoptajā un harmoniskajā vidē. Pirmais stādu gadatirgus notiks jau 25. aprīlī,» atgādina Nacionālā botāniskā dārza Izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Ginta Jakštāne.

Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā ir iespēja pieteikt ekskursiju, kurā gids atbilstoši vecuma grupai pastāstīs par dārzu, aktuālajiem darbiem un ziediem, izrādot sezonai atbilstošās ekspozīcijas. Senioriem patīkot atbraukt uz ekskursiju dāliju vai rododendru ziedēšanas laikā. Arī ikdienas vizīte LU Botāniskajā dārzā senioriem būs par eiro lētāka, sākot no 2,40 eiro par biļeti.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā senioriem ir vairākas ieejas biļešu atlaižu iespējas. Pensionāriem līdz 69 gadu vecumam nepieciešams samaksāt piecus eiro, taču senioriem, kuriem ir 70 gadu un vairāk, zoodārza apmeklējums ir bez maksas. Tāpat izdevīgāk būs doties grupās. Ja ir vismaz desmit cilvēku liels pulciņš, kurā ir pensionāri līdz 69 gadu vecumam, - ieeja maksā 3 eiro katram.

Sagaidīs ar dzērienu

Ja ir vēlēšanās joprojām izzināt un noskaidrot kaut ko jaunu, muzeji padomājuši arī par senioru maciņiem. Turaidas muzejrezervātā atlaides vasaras un ziemas sezonā atšķiras. Ziemā biļete pensionāriem maksā 2,15 eiro, bet vasarā - 4,30 eiro. Tāpat ieejas biļetes cena atšķiras Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Vasarā tā ir 2,50, bet ziemā teju uz pusi mazāka - 1,40. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā apvienotā biļete, kas ļauj aplūkot gan pastāvīgo ekspozīciju, gan lielo izstāžu zāli, maksā 3 eiro. Tikpat šāda veida biļete senioram izmaksās mākslas muzejā Rīgas birža, bet Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā lētāk - 2,50 eiro.

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs jau tradicionāli organizē īpašas Muzeja dienas, kad apmeklētājiem papildus pieejamas ekskursijas un izzinošas lekcijas. Pensionāriem ieejas maksa ir 3 eiro.

Kārumu mīļiem saldu piedāvājumu sniedz Laimas šokolādes muzejs. Ierasto 7 eiro vietā pensionāriem tiek piedāvāta atlaide un ieejas biļete maksā 5 eiro. Savukārt senioru otrdienās ir iespēja saņemt 40% atlaidi muzeja apmeklējumam, kad cena vēl zemāka - 3 eiro. Tāpat interesentus sagaidīs ar krūzīti karstā šokolādes dzēriena.

Lai aplūkotu Latvijas Dabas muzeja pastāvīgo ekspozīciju, senioriem ieeja maksa ir 2 eiro. Savukārt Rīgas Motormuzejā seniori var saņemt pat 50% atlaidi un vēsturiskos braucamos aplūkot pa 5 eiro.

Visai iecienīta ir Latvijas jaunāko arhitektūras pērļu aplūkošana. Piemēram, Liepājas koncertzāles Lielais dzintars iepazīšana pensionāriem maksā 1,50 eiro. Stundu garā tūrē var aplūkot visas Lielā dzintara zāles un uzzināt interesantus faktus par skaistās būves tapšanu. Savukārt Latgales vēstniecība GORS Rēzeknē ļauj iejusties mākslinieku lomā, uzkāpjot uz Lielās zāles skatuves vai iemēģinot dejas soli Horeogrāfijas zālē, ielūkoties aizskatuvē un mākslinieku istabās. Ekskursija gida pavadībā senioriem arī maksā 1,50 eiro.