Jaunieši vieglprātīgi izturas pret savu drošību

15 gadu vecā Daina, kura dzīvo Madonas novadā, apgalvo, ka ārpus mājām pēc pulksten 22 uzturas regulāri – satiekas ar draugiem. "Ne reizi neesmu redzējusi, ka garām braucošie policisti pievērstu mums uzmanību. Nezinu, varbūt mēs izskatāmies vecāki," spriež jauniete.

Viņa arī neatceras, kad policija būtu kādu sodījusi. "Vienreiz gan ziemā bija gadījums, kad vēlu naktī gāju uz mājām no draudzenes dzimšanas dienas svinībām un pa ielu brauca policijas mašīna. Nezinu, kādēļ radās bailes, ka viņi varētu mani apturēt, un tādēļ ieskrēju kādas mājas kāpņu telpā, lai mani neredzētu," stāsta Daina. Arī meitenes brālis reiz esot slēpies – ja nu policija tomēr izlemj sodīt.

Drošības kompānijas Grifs AG vasaras sākumā veidotajā aptaujā jaunieši norāda, ka atrodas ārpus mājām pēc pulksten 22, sākot no reizes mēnesī līdz vairāk nekā piecām reizēm nedēļā. Tikai 5,78% aptaujāto nepilngadīgo jauniešu apgalvo, ka neatrodas ārpus mājām pēc pulksten 22.

Piemēram, Sabiedriskās kārtības noteikumu Rīgā otrās daļas septītā punkta otrā daļa norāda, ka bērniem aizliegts "līdz 16 gadu vecumam bez vecāku vai viņu aizstājēju pavadības atrasties publiskās vietās laikā no pulksten 22 līdz pulksten 7". Šādi noteikumi ir katrai pilsētai – vienīgā atšķirība ir tā, ka dažās vietās jaunieši ārpus mājas var uzturēties līdz pulksten 23.

Vecākiem vajadzētu vairāk jauniešus izglītot, jo likuma neievērošana ne tikai piemēro administratīvo pārkāpumu ar naudas sodu tieši nepilngadīgās personas vecākiem vai viņu aizstājošām personām, bet arī apdraud bērna drošību. Kaut arī nepilni seši procenti apgalvo, ka šo likumu ievēro, tikai 19,12% pusaudžu prasmi aizstāvēties apgūst mājās un ģimenē. Viņiem pietiekamas zināšanas un iemaņas ģimene visvairāk dodot savas naudas un personīgo lietu aizsardzības jautājumā (68,53%). Informāciju par drošības jautājumiem viņi visbiežāk iegūstot skolā. Jautāti par to, kā vislabāk apgūt prasmes sevi aizstāvēt, vairāk nekā puse aptaujāto uzskata, ka to vislabāk izdarīt, apgūstot cīņas mākslas.

Rīgas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane norāda, ka statistikas ar konkrētiem skaitļiem par aizturētajām nepilngadīgajām personām nav. Tomēr, cik novērots, "īpaša tendence aizturēto daudzumam palielināties vai samazināties nav".

Psihoterapeite Gundega Beķe skaidro, ka jaunieši vecumā no 14 līdz 15 gadiem jūtas pieauguši. "It sevišķi vasarā neļaut bērnam vakarā iet ārā šķiet nepieņemami," uzskata psihoterapeite. G. Beķe domā, ka vainojams ir stāvoklis sabiedrībā – drošības trūkums. "Nevis atsevišķi vecāki, jaunieši vai policisti, bet situācija kopumā ir vainīga, ka jaunieši jau pēc pulksten 22 nedrīkst uzturēties ārpus mājām, jo tas ir bīstami," skaidro G. Beķe.