Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Kas ir saldais un vērtīgais kerobs?

© Depositphotos.com

Veselīga dzīvesveida piekritējiem kerobs ir sen zināms un labi pazīstams augs, tas tiek uzskatīts par vienu no vērtīgākajiem saldumiem, turklāt garšas ziņā ļoti atgādina daudzu tik iemīļoto kakao, tomēr uzturvērtības ziņā ir daudz noderīgāks. Kāpēc ne tikai veselīgas un organismam nekaitīgas pārtikas cienītājiem ir vērts kerobu iekļaut ēdienkartē?

Kerobs ir samalti Ceratonijas koka (ceratonia siliqua) apmēram 20-25 pākšu augļi. Galvenokārt tie aug Vidusjūras valstīs (Spānijā, Itālijā un Kiprā), bet mūsdienās tie ir kultivēti arī Turcijā, Indijā, Austrālijā, Argentīnā, Tuvo Austrumu valstīs un pat Kaukāzā. Tiek lēsts, ka pākšaugu koka dzimtas rašanās saknes meklējamas apmēram 4000 gadu senatnē. Kerobs tiek saukts arī par maizes koka augli, jo Bībelē minēts, ka Jānis Kristītājs tuksnesī ēda šā koka pākstis, tāpēc arī cēlies otrs nosaukums - svētā Jāņa maize.

Kāpēc kerobs ir tik vērtīgs? Ceratonijas koks ir ļoti «veselīgs» - izturīgs pret dažādu veidu kaitēkļiem, tāpēc tos nav nepieciešams apstrādāt ar mūsdienās tik izplatītajām ķīmiskajām vielām, kas ir viena no lielākajām sērgām uztura industrijā, kas vienlaikus ir bieds tiem, kas domā, ko ēd. Turklāt šie augļi ir saldi, tāpēc nav nepieciešams pievienot saldinātāju, kas lielākoties ir rafinēts cukurs. Lai Ceratonijas koka augļi būtu saldi, tos vēl negatavus novāc, liek saulē nogatavoties, tā tie iegūst saldo, mazliet arī karamelei līdzīgo garšu. Tomēr visbūtiskākais ir tas, ka kerobs nesatur kofeīnu, tāpēc to var uzturā lietot arī tie, kam jābūt uzmanīgiem vai no ēdienkartes vispār pat jāizslēdz mūsdienu pārtikā galvenokārt izmantojamais saldinātājs - rafinēts cukurs. No šā koka augļiem iegūst glikozi un saharozi, kas piemērota diabēta slimniekiem.

Starp citu, tieši Ceratonijas koka augļiem ir identisks izmērs un masa, tāpēc senatnē tos izmantoja masas noteikšanai - viena sēkliņa (200 miligramu) ir ekvivalents vienam karātam, līdz šai dienai to izmanto farmācijā un juvelierindustrijā.

***

KEROBS:

- Izcils ogļhidrātu (līdz pat 60%) un olbaltumvielu (8%) avots

- Nesatur holesterīnu, bet tā sastāvā ir pektīns - viela, kas samazina holesterīna līmeni asinīs

- Zems tauku saturs, aptuveni 1% (tas nozīmē, ka līdz pat 14 reizēm mazāk nekā kakao)

- Nesatur kofeīnu un teobromīnu - vielas, kas ir vispārēji organisma stimulanti un uzbudina nervu sistēmu

- Izcils šķiedrvielu un vitamīnu (A, B1, B2, B3 un D) avots

- Labs minerālvielu avots - kālijs, dzelzs, fosfors, magnijs, mangāns, varš un vēl citas minerālvielas, bet kalcijs tajā ir trīs reižu vairāk nekā kakao

- Veicina vielmaiņu, noderīgs osteoporozes gadījumos, palīdz neitralizēt brīvo radikāļu ietekmi uz organismu un atbrīvoties no nelabvēlīgiem mikroorganismiem - baktērijām, vīrusiem

- Mazliet nomāc apetīti