Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Salaspils Veselības centrs: attīstāmies un pilnveidojamies

Rehabilitācijas lomu nevar pārvērtēt- bieži tā ir pamatakmens kvalitātes uzlabošanai un saglabāšanai © Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Salaspils veselības centrs pastāv jau 43 gadus un ir daudzprofilu ambulatorā veselības aprūpes iestāde, tās galvenie darbības virzieni ir ārstu speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi, medicīniskā rehabilitācija.

Jau 5 gadus Centrs nodrošinā arī sociālās aprūpes mājās pakalpojumus Salaspils novada iedzīvotājiem, kuriem ir objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ. Centra telpās nomnieku statusā atrodas deviņas ģimenes ārstu prakses, zobārstniecības prakse, laboratorijas analīžu noņemšanas punkts un aptieka, līdz ar ko iedzīvotājiem ērti pieejami ir plaša profila veselības aprūpes pakalpojumi vienuviet.

Dodot gaismu, sadega

Gadu atpakaļ, 2018. gada 16. maijā mūžībā devusies Salaspils veselības centra ilggadējā vadītāja un ģimenes ārste Vita Upmane. Tas bija smags zaudējums Veselības centram, Salaspils novadam, pacientiem. Lieliska ārste, ārste no Dieva, vienmēr uzmanīga un taktiska, zinoša, atsaucīga, nevienaldzīga - tā viņu šodien atceras pacienti. Saimnieciska, enerģiska, pilna tūkstošiem domu un ideju, stingra un taisnīga - tā kolēģi un darbinieki raksturo Vitu, kura vadījusi Veselības centru no 2002. gada un, pateicoties viņas darbam, veselības centrs attīstījās, tika atjaunotas gan telpas, gan iekārtas. Vita strādāja bez apstājas un, rūpēs par saviem pacientiem, par salaspilliešiem, dodot gaismu, sadega…

Salaspils veselības centrs šodien

Lielāko mūsu pakalpojumu daļu veido valsts finansējuma ietvaros sniegtie pakalpojumi. Taču sniedzam arī maksas pakalpojumus, veiksmīgi sadarbojāmies ar apdrošināšanas kompānijām. Salaspils novada iedzīvotāju ērtībai un, lai nodrošinātu medicīniskās aprūpes pieejamību, Saulkalnē darbojas Centra filiāle - Saulkalnes veselības punkts, kurā pacientu pieņemšanu nodrošina sertificēts ārsta palīgs.

Mēs nepārtraukti strādājam pie tā, lai mūsu sniegtie pakalpojumi ir pieejami un kvalitatīvi - atjaunojam iekārtas, strādājam pie jaunu inovatīvu metožu ieviešanas, jaunu speciālistu piesaistes. Mēs saprotam, ka vislielākā mūsu bagātība ir mūsu darbinieki, viņu zināšanas, pieredze un entuziasms.

Šā gada laikā Centrā ir uzsākuši darbu septiņi jaunie speciālisti, priecē, ka arī ilggadīgie darbinieki paliek uzticīgi iestādei. Paldies visiem Centra darbiniekiem par Jūsu darbu un uzticību! Piem., no pavasara, piesaistot jaunus speciālistus, esam palielinājuši ultrasonogrāfijas izmeklējumu skaitu, no oktobra - ehokardiogrāfisko un veloergometrijas izmeklējumu skaitu. No oktobra Centrā ir pieejama inovatīvā metode - PRP injekcijas (Platelet Rich Plasma - ar trombocītiem bagātināta plazma) - ārstēšana ar paša pacienta asinīm, ko injekciju veidā var ievadīt gan locītavās, gan cīpslās, gan muskuļu plīsumu zonās utt., tādējādi uzlabojot funkcionalitāti, nepielietojot citus medikamentus.

Apzināmies, ka priekšā ir daudz darāmā, jo plāni ir lieli un ambiciozi.

Rehabilitācijai zaļā gaisma

Saprotot un atbalstot salaspiliešu pierasījumu pēc medicīniskās rehabilitācijas, 2015.gadā Salaspils novada dome Salaspils veselības centra rīcībā nodeva bijušo pašvaldības policijas ēku, ar mērķi tajā izveidot mūsdienīgu rehabilitācijas centru. Ēka tika pārbūvēta atbilstoši rehabilitācijas nodaļas prasībām un vajadzībām un, 2018.gadā Veselības inspekcija izsniedza atzinumu, ka Salaspils veselības centra Rehabilitācijas nodaļa ir reģistrēta Ārstniecības iestāžu reģistrā. Centra direktore Jeļena Pettinena vēsta: «Rehabilitācijas centram ir plašas un labi aprīkotas telpas, kurās viegli strādāt personālam un patīkami uzturēties pacientiem. Pieprasījums pēc rehabilitācijas pakalpojumiem ir liels. Diemžēl vajadzību ir vairāk nekā atļauj valsts finansējums, tāpēc ne visi, kam nepieciešama ārstnieciskā rehabilitācija, to saņem nekavējoties - rindas pastāv. It īpaši ilgi nākas gaidīt pacientiem ar hroniskām saslimšanām, kuri iekļauti dinamiskās novērošanas rindā - tie ir cilvēki, kuriem nepieciešama sistemātiska rehabilitācija, kas ļautu saglabāt darbspējas un dzīves kvalitāti.» Prioritāte uz ārstniecisko rehabilitāciju ir bērniem, kā arī cilvēkiem pēc smagām traumām un insulta. Jāpiebilst, ka šāda situācija nav tikai Salaspils veselības centrā - līdzīga tā ir visās Latvijas ārstnieciskās rehabilitācijas nodaļās, jo valsts izdalītais finansējums nespēj nosegt nepieciešamo apjomu.

Vaicāta, vai vecāka gadugājuma cilvēkiem, kuriem īpaši svarīgas kustības un aktivitātes, ir kāda alternatīva, Centra vadītāja skaidro: «Senioriem, kuriem fizioterapija un vingrošana ir svarīga, lai saglabātu dzīves kvalitāti, rinda uz valsts apmaksātu rehabilitāciju tiešām var šķist nesagaidāma, tāpēc Salaspils pašvaldība sistemātiski piedāvā iespēju vingrot grupās Salaspils sporta namā. Veselības centrs šobrīd piedāvā vingrošanu nelielās grupās sertificēta fizioterapeita vadībā par maksu.»

Centra galvenā ārste Ilze Maksima piebilst, ka Salaspils novada iedzīvotājiem, kuriem nepieciešama ārstnieciskā rehabilitācija (arī fizikālās medicīnas procedūras), ir iespēja vērsties pašvaldības sociālajā dienestā, kas izvērtējot pacienta sociālo stāvokli un rehabilitācijas nepieciešamību, var piešķirt atvieglojumus maksas rehabilitācijas pakalpojumiem. «Mūsu uzdevums ir būt humāniem pret jebkuru cilvēku, tāpēc nereti uzņemamies starpnieka lomu starp pacientu un pašvaldības sociālajiem dienestiem, lai cilvēki saņemtu to palīdzību, kas tiem nepieciešama. Mediķu aicinājums ir palīdzēt, tāpēc tiek meklētas visas iespējas.»

Lai arī tiem, kuru saslimšana neparedz ātru rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanu valsts apmaksātajās programmās, Salaspils veselības centrs piedāvā plašas maksas pakalpojumu iespējas. Tieši kāds rehabilitācijas veids konkrētajā gadījumā dos vislielāko ieguvumu, izvērtē fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts. Iespējas ir vairākas, sākot no ūdens procedūrām, individuālās fizioterapijas, vingrošanas grupās, teipošanas, Slinga terapijas līdz fizikālajām procedūrām un sāls istabai. Jāpiebilst, ka Sāls istabu terapeitiskā iedarbība uz elpošanas ceļiem, nervu sistēmu, asinsriti un kopējo fizioloģisko stāvokli pozitīvi tiek vērtēta daudzus gadu desmitus. Salaspils veselības centra sāls istaba ir īpaša ar tajā ievietotajām Himalaju sāls flīzēm. Galvenā ārste uzsver, ka liela loma ir ne tikai ar sāls joniem piesātinātajam gaisam, bet arī relaksācijai, ko varam baudīt procedūras laikā - tas ir brīdis dziļai elpošanai un meditācijai, esot komfortā ar vidi un sevi pašu.

Šobrīd Salaspils veselības centra rehabilitācijas nodaļā strādā fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts, septiņi fizioterapeiti, masieris un ergoterapeits. No 5.decembra darbu uzsāks arī uztura speciālists, jo uzturam mūsu veselības stāvokļa uzlabošanā ir ļoti liela loma. Uztura speciālista padomi nepieciešami ne tikai tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, bet arī daudzos citos gadījumos, piemēram, grūtniecības un bērniņa barošanas laikā, kā arī onkoloģisko saslimšanu terapijā. Patreiz tiek strādāts pie Smilšu terapijas kabineta izveides, ceram, ka līdz gada beigām būs pabeigts.

Nākamā gada izaicinājums ir piesaistīt Salaspils veselības centra Rehabilitācijas nodaļai arī audiologopēdu un ergoterapeitu darbam ar bērniem.

Neatkarīgās lasītājiem novēlam būt laimīgiem un gandarītiem par sevi un ar to, ko darat. Stipru veselību un pozitīvu skatu uz dzīvi.

***

Salaspils Veselības centrs piedāvā

Šobrīd Salaspils Veselības centrs nodrošina plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus Salaspils novada iedzīvotājiem:

• ārstu-speciālistu konsultācijas - kopumā konsultācijas sniedz 14 dažādu specialitāšu ārsti;

• akūtos gadījumos palīdzību sniedz dežūrārsts;

• diagnostika - rentgenoloģiskie un ultrasonogrāfiskie izmeklējumi, sirds un asinsvadu sistēmas funkcionālie izmeklējumi;

• dienas stacionārā ir iespēja saņemt injekcijas, intravenozās infūzijas, vakcinēties;

• darbojas divi pēdu aprūpes kabineti;

• veicam strādājošo obligātās veselības pārbaudes - darbinieku un uzņēmēju ērtībai;

• rehabilitācijas nodaļa nodrošina medicīniskās rehabilitācijas un fizikālās terapijas pakalpojumus, individuālās un grupu nodarbības, ūdens procedūras;

• sāls istaba.