Nacionālais botāniskais dārzs – Salaspils zaļā oāze, kur ziemas brīvdienas pavada Latvijas vasara

© Publicitātes foto

129 ha platība un vairāk nekā 14 000 augu dažādība Nacionālo botānisko dārzu ierindo Eiropas lielāko dzīvo augu kolekciju sarakstā.

Līdzās galvenajam uzdevumam - Latvijas un pasaules reto augu sugu pētīšanai un saglabāšanai -, Nacionālais botāniskais dārzs ir plaši pazīstams gan dabaszinātņu skolotājiem, gan visiem interesentiem, piedāvājot ekskursijas un aizraujošas nodarbības. Ikviens ir gaidīts, lai atpūstos harmoniskā vidē, iepazītu Latvijas un pasaules augu daudzveidību un smeltos idejas daiļdārzu ierīkošanai.

Botāniskais dārzs ir lieliska vieta, lai atpūstos no ikdienas steigas mierīgā un harmoniskā vidē. Dārza teritorijā izveidoti ērti celiņi riteņbraucējiem, taciņas nūjotājiem, piknika vieta un rotaļlaukums bērniem.

2020. gada aprīlī gaidāma kāda pusapaļa un tomēr nozīmīga jubileja - aprit pieci gadi, kopš apmeklētājus priecē Nacionālā botāniskā dārza simbols un lepnums - oranžēriju komplekss, kas tapis ERAF projekta «Bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas ex-situ infrastruktūras izveide» ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansiālu atbalstu.

Šobrīd rit darbs pie Kohēzijas fonda projekta «Valsts vides monitoringa programmu un kontroles sistēmas attīstība un sabiedrības līdzdalības veicināšana, pilnveidojot nacionālas nozīmes vides informācijas un izglītības centru infrastruktūru», kura ietvaros top Vides izglītības centrs (VIC) kā vieta vides izglītības programmu īstenošanai ar interaktīvu un izglītojošu ekspozīciju, kura plašākai publikai būs pieejama 2021. gadā.

Šogad 25. decembrī jau otro gadu notiks noskaņu pasākums Sveču mežs, kad gada tumšākajā laikā iedegsies tūkstošiem svecīšu, radot īpašu Ziemassvētku brīnuma sajūtu.

Ik gadu tradicionālajos tematiskajos stādu gadatirgos botāniskajā dārzā pulcējas stādu audzētāji un amatnieki no visas Latvijas. Katrā šādā dienā notiek ne tikai stādu un amatnieku izstrādājumu tirdzniecība, bet arī kultūras un izglītojošie pasākumi atbilstoši dienas tēmai: profesionālo un amatieru mākslinieku koncerti un festivāli, izstādes un degustācijas, ka arī meistarklases, lekcijas, tematiskas ekskursijas dārza speciālistu vadībā. 2020. gadā tās būs: Cīruļu diena 25. aprīlī, Pasaules augu diena 16. maijā, Zāļu diena 6. jūnijā, Rožu diena 18. jūlijā, Daiļo dāliju diena 22. augustā, Vitamīnu diena 12. septembrī un Ražas svētki 3. oktobrī.

Nacionālais botāniskais dārzs ērti sasniedzams gan ar autotransportu, gan vilcienu - dzelzceļa stacija Salaspils atrodas tikai 50 soļu attālumā no dārza ieejas. Tuvāk nemēdz būt! Turklāt kopš jaunās oranžērijas uzbūvēšanas vasaru un eksotisko zemju atmosfēru Salaspilī var atrast visa gada garumā.



Latvijā

Neskatoties uz sankcijām, Krievija turpina veiksmīgi papildināt budžetu ar dolāriem, kas iegūti no naftas pārdošanas. Viens no paņēmieniem, kas to ļauj izdarīt, ir ēnu flote, ko cita starpā vada arī Latvijas pilsonis Aleksejs Haļavins, raksta "The Insider".