Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Aglonas svētkus aptumšojusi degoša plastmasa

© Inga Nestere

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki Aglonā kārtējo reizi pierādīja, ka to organizācijā un norisē vēl daudz uzlabojamā. Tūkstošu Aglonas svētku dalībnieku salikto sveču un plastmasas trauciņu kalnu degšana, izplatot indīgus dūmus, apmeklētāju iecienītā tautas Krusta ceļa laikā izraisīja nelielus ugunsgrēkus, sagādājot nepatīkamus brīžus gan svētku dalībniekiem, gan dienestiem, kas nodrošināja kārtību.

Plastmasas traukos ievietoto sveču novietošanu lielās kaudzēs tautas Krusta ceļa noslēgumā nav izdevies ne aizliegt, ne ierobežot, tā turpinās kā masu stihija, kas šogad karstā laika dēļ bija vēl traucējošāka.

Neatkarīgā novēroja, ka nepatīkamus brīžus piedzīvoja gan Aglonas svētku dalībnieki, gan svētku procesijas vadība, kas tautas Krusta ceļa noslēgumā bija spiesti ilgstoši elpot ar lielu liesmu degošā parafīna un plastmasas trauku dūmus. Turpat līdzās zālē gulēja arī nogurumā aizmiguši bērni.

"Te vainojams cilvēku apzinīguma trūkums. Diemžēl svētku dalībnieki tautas Krusta ceļa procesijas laikā dedzina plastmasas traukos ievietotas sveces, kas promejot tiek atstātas un sakrautas lielās kaudzēs, kas aizdegas. Cilvēki nepadomā, ka indīgi dūmi izplatās gaisā, viņi domā tikai par savu labumu," Neatkarīgajai apstiprināja Aglonas bazilikas informācijas centra vadītāja Ruta Giluče.

Aglonas draudzes dekāns Andrejs Aglonietis sarunā ar Neatkarīgo norādīja, ka ik gadu svētku organizācijā notiek uzlabojumi un visticamāk jau nākamgad tiks veikti uzlabojumi arī Krusta ceļa norisē. A. Aglonietis stāsta, ka sākumā Krusta ceļā nestās sveces cilvēki likuši zemē, kādēļ kalnā pie baltajiem krustiem tika novietoti speciāli trauki ar smiltīm sveču ielikšanai, taču arī ar to kārtības nodrošināšanai bijis par maz. A. Aglonietis ierosina kādai no firmām ražot caurspīdīgas kartona turziņas sveču ievietošanai, kādas reliģisku procesiju laikā tiek lietotas, piemēram, Francijā. Savukārt valsts dienestiem Aglonas draudzes dekāns iesaka kontrolēt plastmasas trauku lietošanu svētku laikā. "Ar laiku pie mums varēsim sakārtot arī šo jautājumu," bilda A. Aglonietis.

Aglonas svētku organizētāji uzsver, ka viena no galvenajām problēmām joprojām bijuši transporta sastrēgumi un jāturpina strādāt, lai tos mazinātu. A. Aglonietis iesaka domāt par ceļu Rušona–Kapiņi, Aglona–Šķeltova, Aglona–Višķi noasfaltēšanu, lai Aglonai būtu ērtāk piebraukt no visām pusēm, tā sadalot transporta plūsmu.

"Mūsdienīgi steidzīgi cilvēki brauc uz Krusta ceļu 10 minūtes pirms sākuma kā uz rokkoncertu. Iesaku ierasties un novietot transportu laikus, pabaudīt svētku garīgos dziedājumus un auru," piezīmēja Aglonas draudzes dekāns.

Tostarp R. Giluče svētku dalībniekiem iesaka sargāt savas mantas un bērnus, kas mēdz pūlī vai tumsā pazust. Tāpat bērniem kabatā vajadzētu ielikt tuvinieku mobilā tālruņa numuru, lai nozušanas gadījumā varētu sazvanīt vecākus.

Šogad Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā papildu grūtības radīja karstais laiks. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule ziņu aģentūru LETA informēja, ka 15. augustā mediķu palīdzība bija nepieciešama 574 cilvēkiem, bet, sākot no 11. augusta, Aglonā palīdzība sniegta 1635 reizes. 14. un 15. augustā slimnīcā nācies ievietot 20 cilvēkus ar lūzumiem, hronisko slimību saasinājumiem, aizdomām par apendicītu, mandeļu iekaisumu, kā arī bijusi viena grūtniece, kurai svētku laikā pasliktinājies veselības stāvoklis. Lielākoties pie mediķiem vērsušies cilvēki ar dažādām brūcēm, sasitumiem, kā arī dažāda veida sāpēm, kuņģa un zarnu trakta problēmām, nogurumu.

Uz svētkiem Aglonā bija ieradušies apmēram 130 000 cilvēku. Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki ir noteikti kā valsts nozīmes pasākums.