Latvijā atvērta ceturtā dzīvnieku kapsēta

Attēlam ir ilustratīva nozīme. © Elmārs Rudzītis/F64

Nupat Latvijā ir izveidota ceturtā dzīvnieku kapsēta, un tā atrodas Gulbenē – liecina Pārtikas un veterinārā dienesta publiskotie dati. Šī ir pirmā tāda kapsēta, par kuru rūpi tur dzīvnieku aizsardzības biedrība.

Teritorija atrodas Miera ielā, mazliet nostāk no cilvēku kapsētas. «Skaista, sakopta vieta,» Neatkarīgajai saka Gulbenes dzīvnieku aizsardzības biedrības Ķepaiņu draugu klubs vadītāja Ira Žeigure.

Agrāk tur bijusi nekopta pļava. Tagad viss ir perfekti iekārtots. Dekorējumam pie ieejas iestādīti mūžzaļie augi. Biedrības vadītāja saka - gribēšot vēl arī rozes iestādīt. Dzīvnieku kapsēta nesen ir oficiāli reģistrēta un pieņemta ekspluatācijā tikai 30. augustā, bet pirmais dzīvnieka kapiņš jau ir ierīkots. Tajā atdusas 7 gadus veca kaķenīte Princese.

«Saimnieks piezvanīja man vēlu vakarā un raudādams stāstīja. Kaķītis slimojis, veterinārārsts centies glābt dzīvību, taču visbeidzot pieņemts lēmums iemidzināt dzīvnieku, lai nemokās. Cilvēks lūdza iespēju apglabāt kaķīti un jautāja, cik tas maksā. Necik tas nemaksā. Dzīvnieku kapsēta Gulbenē ir izveidota par projekta naudu, un vismaz turpmākos piecus gadus šeit mīļdzīvniekus varēs apglabāt par brīvu. Pēc tam redzēs, kā lems vietējā pašvaldība. Saimnieks pie sava kaķīša kapiņa bija atnācis pasērot arī 40 dienas pēc dzīvnieciņa došanās uz citiem medību laukiem,» stāsta I. Žeigure.

Viņa rāda un stāsta, kura pusē kapsētā ir paredzēts apglabāt suņukus un kurā kaķus. Esot maz ticams, ka kāds te gribēšot uzstādīt lielus kapakmeņus. Gulbenes novada ļaudis nav ne tik turīgi, ne tik dižošanās alkstoši. Taču, ja kāds gribēs lepnu, lielu pieminekli savam dzīvnieciņam, viņam tāda iespēja netiks liegta. I. Žeigure saka - katra dzīvnieciņa apglabāšana kapsētā tiks oficiāli noformēta un fiksēta biedrībā. Biedrības vadītāja pieļauj, ka ne jau visi savus mīļdzīvniekus apglabās šajā kapsētā. Daudzi, kuriem pieder privātmājas vai dārzi, tāpat kā līdz šim savus zvēriņus turpinās apglabāt zem kāda ogu vai rožu krūma. Tā ir parastā prakse. Pašai I. Žeigurei ir šāda pieredze. Taču turpmāk viņa domās. «Katram mīļdzīvnieka saimniekam ir par to laikus jādomā, jo šie jautājumi ir jārisina civilizēti un tā, lai cilvēkam nesāpētu sirds par viņa mīluli, kurš aizmidzis mūža miegā. Gribēsies taču, lai dzīvnieks ir apglabāts ar cieņu,» saka I. Žeigure. Prakse, kā jānotiek dzīvnieka guldīšanai zemē Gulbenes dzīvnieku kapsētā, būs ļoti vienkārša. Viss būs jākārto saziņā ar dzīvnieku aizsardzības biedrību. Taču kapiņa rakšana savam zvēriņam saimniekam būs jānodrošina pašam saviem spēkiem. Instrumenti tiks iedoti, bet tālāk - paša rīcība.

Gulbenē dzīvnieku aizsardzības biedrība I. Žeigures vadībā darbojas kopš 2013. gada vidus. Biedrība sāka savas aktivitātes ar mājas (istabas) dzīvnieku saimnieku saliedēšanu, katru gadu 4. oktobrī (Starptautiskajā dzīvnieku aizsardzības dienā) rīkojot publiskas pastaigas ar dzīvniekiem. Tradicionāla ir arī ziedojumu vākšana Alūksnes dzīvnieku patversmes atbalstam. Biedrība arī visu laiku rūpējas par noklīdušajiem, klaiņojošajiem vai bezpajumtes suņiem un kaķiem. Tiek meklēti pazudušie dzīvnieki, meklētas mājas bez saimnieka palikušajiem. Notiek sadarbība ar Alūksnes dzīvnieku patversmi, ar Pārtikas un veterināro dienestu. Biedrība ir aktualizējusi ne vienu vien gadījumu, kad konstatēta cietsirdīga apiešanās ar dzīvnieku vai nepietiekama aprūpe. Biedrība sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldību palīdz iedzīvotājiem finansiāli risināt suņu un kaķu sterilizāciju, vakcināciju, čipošanu un citus jautājumus.

Fakti * Dzīvnieku kapsēta Gulbenē ierīkota uz pašvaldības zemes Miera ielā 12. Kapsēta ir iežogota un labiekārtota teritorija 2000 kvadrātmetru platībā. Vārtu atslēgas un apsaimniekošana ir dzīvnieku biedrības Ķepaiņu draugu klubs kompetencē, kurai ir līgums ar pašvaldību, un juridiski šī sadarbība ir pat nostiprināta zemesgrāmatā.

* Gulbenes dzīvnieku kapsētas izveides kopējās izmaksas ir 21 566,41 eiro. No attiecināmajām izmaksām Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai bija atvēlējis 19 391,98 eiro. Parējās izmaksas uzņēmās pašvaldība un biedrība. * Latvijā ir vēl citas dzīvnieku kapsētas: Babītes novadā - apsaimnieko SIA 1960; Priekules novadā - apsaimnieko SIA Kurzemes gaļsaimnieks; Cēsu novadā - apsaimnieko Cēsu novada pašvaldība.