Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Svētceļojums uz Aglonu ar apdegumiem un angīnu

Nedēļas nogalē Aglonā pulcēsies tūkstošiem svētceļnieku, kuri atzīmēs Vissvētākās jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkus. Brīvdienās sinoptiķi sola stipras brāzmas, karstumu un negaisu, tāpēc Neatkarīgā skaidro, kā sevi pasargāt, kad plosās dabas stihijas.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vēsta, ka rīt visā Latvijā būs pērkona negaiss un brāzmains vējš. Īpaši karsts būs Rīgā, kā arī austrumu rajonos, piemēram, Rēzeknes rajonā gaisa temperatūra varētu sasniegt pat 33 grādus. Arī svētdien austrumu rajonos gaidāma pamatīga suta – līdz 32 grādiem.

Pēc svētku organizatoru aplēsēm, šogad Aglonā varētu viesoties apmēram 100 000 svētceļnieku. "Medicīniskās brigādes ir gatavībā, arī policija, Zemessardze un visi pārējie spēki ir gatavi darbam. Aglonā varēs dabūt ūdeni, bez maksas vai par naudu – to pagaidām nezinu. Nodrošināt dušas mums diemžēl nav pa kabatai," saka Aglonas novada domes priekšsēdētājs Igors Reščenko.

Aglonas bazilikas svētku informācijas centra vadītāja Ruta Giluče uzsver, ka ikkatram līdzi jābūt galvassegai. "Ūdens bez maksas nav plānots. Daļa cilvēku dzīvos katoļu ģimnāzijā, daļa paliks teltīs un paši meklēs piemērotu atpūtas vietu. Pie katoļu ģimnāzijas būs iespējams nomazgāt rokas, bet dušas šogad mums nebūs. Pagājušajā gadā uzlikām, bet nebija piekrišanas," saka R. Giluče. Svētceļnieki labprātāk priekšroku dod peldei atklātā ūdenstilpē.

Bulduru glābšanas stacijas instruktors Kaspars Kalsons aicina peldētgribētājus negaisa laikā palikt krastā. Pastāv reāla iespēja, ka iespers zibens. Piemēram, jūlija beigās zibens iespēra kādai ogotājai, kurai ap kaklu bija zelta ķēdīte. Viņa ar dažādiem apdegumiem nogādāta slimnīcā. "Ūdenī, ja ap kaklu nav metāla priekšmets, sazemējums notiek ar galvu – augstāko vietu virs ūdens," norāda K. Kalsons.

Par ceļotāju veselību gādās vairākas medicīniskās brigādes. Pirms brīvdienu pasākumiem Aglonā atrodas divas neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes, taču svētku kulminācijas dienās to būšot vairāk, sola organizatori. Viens svētceļnieks ar apendicītu jau esot nogādāts Daugavpils slimnīcā, taču sīku traumiņu ir krietni vairāk. Piemēram, Andris organizē svētceļojumu no Talsiem uz Aglonu un ceļā apdedzinājis kājas. Līdzīgas likstas piemeklējušas arī citus gājiena dalībniekus. "Smērējam ziedes, un apdegumu dēļ neviens neapstājās. Mājās spiesti bija braukt cilvēki ar angīnu, kas masveidā pārņēma grupu. Droši vien no krasajām temperatūras maiņām, jo mēģinājām visu laiku veldzēties," stāsta Andris. Viņš ir priecīgs, ka negaisu izdevies pārlaist pilsētā, savukārt citas draudzes bijušas spiestas slēpties autobusu pieturās un grāvmalās. "Postaža Latgalē ir liela, pa ceļam redzam neskaitāmus izgāztus stabus un nolauztus kokus," saka svētceļnieks.

Sinoptiķi sola, ka spēcīgas brāzmas Latviju varētu pāršalkt arī šajās brīvdienās, taču noteikt negaisa epicentru meteorologi vakar nevarēja. Precīzākas ziņas būs pieejamas šodien. Vētra, kādu Latvija pārcieta pagājušajā nedēļas nogalē, visticamāk, nav gaidāma.

***

Kā sevi pasargāt negaisa laikā

• Jāaizver logi, durvis, bēniņu lūkas

• Daudzdzīvokļu mājās jānostiprina priekšmeti, kas atrodas uz balkona

• Lauku mājās jānostiprina saimniecības priekšmeti

• Nedrīkst laukā vest mājlopus

• Nav ieteicams uzturēties logu tuvumā, jo blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist rūtis un izraisīt traumas

• Lietussargus izmantot nevajag, jo tie apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus

• Atrodoties mežā, ieejiet dziļāk biezoknī

• Nešķērsojiet tiltus un izvairieties stūrēt automobili vai velosipēdu