Ekonomē, samazinot ielu apgaismojumu

Līdz jaunajam gadam vairākās pilsētās samazināts ielu apgaismojums, nakts stundās atstājot iedegtu tikai daļu laternu, bet vietām ielas un ceļus atstājot pilnīgā tumsā. Pašvaldību pārstāvji norāda, ka šāda situācija saglabāsies līdz jaunajam gadam. Iespējams, ka tad kļūs vēl tumšāks.

Jau kādu laiku autoceļš Jūrmala–Rīga no pusnakts līdz agrai rīta stundai grimst tumsā. No Rīgas robežas līdz pat Jūrmalai nedeg laternas. Līdzīga situācija ir arī uz tilta pāri Lielupei pie Slokas. Tikai tur laternas izslēdz stundu agrāk. Jūrmalas pašvaldības uzņēmuma Jūrmalas gaisma (JG) dispečere Maiga Bērziņa Neatkarīgajai norādīja, ka šāda situācija izveidojusies, jo pēc budžeta samazinājuma uzņēmumam nācies meklēt iespējas, kā ietaupīt.

Apgaismojums samazināts arī Jūrmalā – pēc pulksten 22 deg tikai katra otrā laterna. "Iedzīvotāji ar šādu situāciju ir ļoti neapmierināti. Bet mēs neko citu nevaram darīt, jo trūkst naudas," norāda M. Bērziņa. Lai vēl vairāk nenāktos samazināt apgaismojumu, laternās izmanto mazāk jaudīgas spuldzes ar lielāku gaismas atdevi nekā agrāk.

To, cik ilgi pilsētas ielas naktīs pilnībā neizgaismos, JG atbildēt nevar. Atliek vien cerēt, ka finansējumu uzņēmumam jaunajā gadā nesamazinās vēl vairāk un ielu apgaismojumu varēs noturēt vismaz pašreizējā līmenī.

Arī Siguldā šogad samazināts finansējums ielu apgaismojumam, tāpēc no pulksten 2 līdz 5 laternas deg tikai pie gājēju pārejām. Šādi ietaupīs apmēram 2000 latu mēnesī. Savukārt Valmiera uz ielu apgaismojumu šogad ietaupīs apmēram 20 000 latu. Pilsētā deg tikai katra otrā laterna, bet dažas stundas naktī ielas grimst pilnīgā tumsā. Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inese Kazuša norāda, ka nākamgad ielu apgaismojums saglabāsies pašreizējā līmenī, bet vēl vairāk samazināts netiks drošības apsvērumu dēļ.

Galvaspilsētā gan šogad finansējums ielu apgaismojumam nav samazināts. Pašvaldības aģentūras Rīgas gaisma (RG) direktors Māris Kuņickis norāda, ka galvaspilsētā dzīvo krietni vairāk cilvēku nekā citās vietās Latvijā. Arī transporta satiksme Rīgā naktīs ir salīdzinoši intensīva, tāpēc samazināt apgaismojumu nedrīkst. Tas radītu apdraudējumu drošībai un kārtībai pilsētas ielās.

Tomēr nesamazināts finansējums ielu apgaismojumam piešķirts tikai līdz gada beigām, bet, vai arī nākamajā gadā naudas, lai iedegtu visas laternas, pietiks, pašlaik nevar pateikt. RG gan ir lūgusi finansējumu nesamazināt, tomēr, ja naudas būs mazāk, arī ielas būs tumšākas, pārliecināts ir M. Kuņickis.

Svarīgākais