Nodokļu ieņēmumi pārsniedz plānu

"Vīrieši, vecumā no 30 līdz 40 gadiem, egoistiskāki [nekā sievietes]," vidējo nodokļu nemaksātāju, tostarp arī Latvijā, tikšanās reizē ar medijiem raksturoja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.

Pavelkot svītru pirmo sešu mēnešu darba rezultātiem, viņa informēja, ka VID administrēto nodokļu un citu ieņēmumu plāns pārpildīts par 2,8%. Tā, piemēram, par 24,5% vairāk, nekā plānots, jeb 410,73 miljoni latu iekasēti pievienotās vērtības nodoklī, par 2,9% vairāk jeb 4,08 miljoni iekasēti dabas resursu nodoklī, bet ieņēmumi no uzņēmuma ienākuma nodokļa plānoto pārsnieguši par 2,6% – pirmajā pusgadā tie ir 56,93 miljoni latu. No plāna atpalikuši, piemēram, ieņēmumi no akcīzes nodokļa, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālās apdrošināšanas iemaksām. Dienesta administrētie budžeta ieņēmumi pirmajā pusgadā bijuši 1,826 miljardi latu, kas gan ir par 11% mazāk nekā pērn šajā periodā.

VID Muitas kriminālpārvaldē šogad uzsākti 166 kriminālprocesi jeb divas reizes vairāk kā pērn šajā laika posmā, bet valstij novērstais kaitējums bijis 6,48 miljoni latu. Sākto kriminālprocesu lietās izņemti 129,6 kg dažādu narkotisko vielu. "Latvijai tas ir ļoti daudz," skaitļus komentē N. Jezdakova. Tas ir arī lielākais VID Muitas kriminālpārvaldes pastāvēšanas laikā izņemto narkotiku daudzums. Kriminālprocesos izņemti arī 18 240 kilogrami tabakas, 30 tonnas spirta un 32,7 miljoni cigarešu – kas vairāk nekā divas reizes pārsniedz pērn šajā laika posmā izņemto cigarešu skaitu.

Latvijā

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais