Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

KARJERAS STĀSTS: Meklē dzirkstošas acis

BEZ TRADICIONĀLAS DARBA INTERVIJAS. «Personālspeciālistam savā ziņā jāpiemīt pārdevēja talantam, jo par šo brīvo vakanci jāspēj radīt interese. Mēs arī vairs neīstenojam tradicionālās darba intervijas, tās ir kļuvušas par sarunām, kurās abas puses apspriež iespējamo sadarbību. Principā kandidāti izvēlas, kur strādāt, nevis darba devējs,» secina Zane Skreija © Oksana Džadana/ F64

Ir ļoti patīkami tikties ar cilvēkiem, kas izstaro prieku, aizrautību. Un Zane Skreija tāda ir. Šis pozitīvās uzlādes komplekts viņai lieti noder, strādājot personālvadībā, jo kā gan ir iespējams iedvesmot citus, ja pašam acīs nav dzirksts. Zanei šīs dzirkstelītes ir un daudz, jo ir izdevies izpildīt vienu no dzīves uzdevumiem – atrast savu aicinājumu, un Zanei tā ir personālvadība (kā profesionālā niša) un mandalas (kā veldze brīvajos brīžos).

Sava īstā ceļa meklējumi gan neiztika bez aizķeršanās - vēl būdama vidusskolniece, Zane sevi saredzēja ķīmiķes ampluā. Principā viņai padevās visi mācību priekšmeti un tas padarīja izvēli vēl grūtāku. «Tobrīd šķita, ka ķīmiķa profesija man ir īstā - specialitāte perspektīva, biju iztēlojusies, kā caur šo profesiju varētu attīstīt savas biznesa idejas,» atceras Zane.

Darbs atver acis

Viņa iestājās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) ķīmijas tehnologos. Tomēr otrais kurss noslēdzās ar atziņu - attiecībā uz savu nākotnes profesiju pieņemts kļūdains lēmums. Viņa pusgadu kā laborante bija nostrādājusi laboratorijā, jo vēlējās laikus iepazīt īsto profesijas garšu. «Atskārtu, ka mani neaizrauj sarunas ar kolbām, gribu strādāt, komunicēt ar cilvēkiem,» secina Zane.

Jākoriģē lēmums

Viņa neredzēja jēgu turpināt studijas attiecīgajā programmā, jo zināja - darbu tik un tā viņa meklēs citā jomā. «Tolaik biju iesaistījusies RTU Studentu parlamentā, tādējādi bija izveidojies plašs kontaktu loks un izpratne, kas notiek citās fakultātēs.» Soli pa solim Zane nonāca līdz studiju programmai, kas apmāca personālvadības speciālistus, jeb programmai

Cilvēku resursu vadīšana. «Lai arī pieņemt lēmumu - mainīt studiju programmu - nebija viegli, sapratu, ka man un principā ikvienam no mums ir jāatrod tā savā īstā joma, darbs, par kuru deg acis. Ļoti labi, ka jau laikus nolēmu iepazīt ķīmijas tehnologa darba ikdienu un praksē pārliecināties, vai es sevi šajā darbā saredzu ilgtermiņā. Arī citus es mudinātu jau studiju laikā pastrādāt savā izvēlētajā specialitātē, jo tikai reālās darba vides iepazīšana ļauj izvērtēt, vai esi pareizajā vietā, profesijā,» ir pārliecināta Zane.

Un cilvēku resursu vadīšana bija Zanes pareizā izvēle. Pēc bakalaura grāda iegūšanas sekoja arī studijas RTU maģistrantūras programmā Inovācijas un uzņēmējdarbība.

Starp citu, RTU Zanei ir ne tikai vieta, kur bagātināts akadēmisko zināšanu krājums, bet iegūta darba pieredze. Zane divus gadus bija Studentu parlamenta Studiju nodaļas vadītāja - tas bija algots darbs un cieši saistīts ar izvēlēto profesiju. Tobrīd viņa rūpējās par studējošajiem, paužot viņu viedokli dekānu padomēs, senāta sēdēs.

Rada Doktorantūras skolu

«Vienu dienu tagadējais RTU rektors Leonīds Ribickis mani uzrunāja, sakot - visā pasaulē ir Doktorantūras skolas. Varēsi mums arī tādu izveidot? Protams, piekritu un ar lielu degsmi ķēros klāt tās radīšanā. Skolas uzdevums bija doktorantiem caur dažādām apmācību formām dot pēc iespējas daudzpusīgākas zināšanas, redzējumu ārpus viņu pētījuma nišas. Tapa arī konkurss ResearchSlam, tā galvenā ideja ir sniegt iespēju Latvijas topošajiem zinātniekiem (maģistrantiem un doktorantiem) pastāstīt plašākai sabiedrībai par saviem pētījumiem vienkāršā, saprotamā un interesantā veidā,» stāsta Zane.

Konkursa viens no atbalstītājiem bija Emergn (iepriekš zināms kā Exigen Services Latvia), un tā Zanes ceļi krustojās ar viņas tagadējo darba devēju. «RTU kopumā biju nostrādājusi septiņus gadus, bija pienācis laiks pārmaiņām.»

Viņa Emergn pievienojās 2015. gada augustā, sākot pildīt Personāla attīstības direktores pienākumus. «Sākot šeit strādāt, par personālvadības jautājumiem biju atbildīga tikai es - kandidātu atlase, piesaiste, esošo darbinieku motivēšana, apmācības, viņu izaugsmes plānošana. Esmu gājusi cauri visiem šiem procesiem. Papildus, protams, neizpaliek arī tā sauktie papīru darbi, lai viss būtu sakārtots atbilstoši likumdošanas prasībām. Tagad manā komandā ir trīs brīnišķīgas meitenes, kas palīdz ar visu iepriekšminēto tikt galā. Kā arī - uzņēmums šo gadu laikā ir krietni audzis un kolektīva lielums sasniedzis 340 profesionāļu komandu.»

Pirmā vijole - speciālistam

Uz jautājumu - kas šobrīd ir izvirzījies priekšplānā: jaunu darbinieku piesaiste vai darbs ar esošo komandu - Zane atbild: «Liels izaicinājums ir gan jaunu speciālistu atrašana, gan rūpes par pašreizējiem darbiniekiem. Viena speciālista atrašana aizņem aptuveni mēnesi, pusotru, specifiskākos amatos - pat ilgāku laiku. Personālspeciālistam savā ziņā jāpiemīt pārdevēja talantam, jo par šo brīvo vakanci jāspēj radīt interese. Mēs arī vairs neīstenojam tradicionālās darba intervijas, tās ir kļuvušas par sarunām, kurās abas puses apspriež iespējamo sadarbību. Principā kandidāti izvēlas, kur strādāt, nevis darba devējs. Tāda situācija ir IT jomā, un mums ar to jārēķinās. Savukārt attiecībā uz esošo kolektīvu galvenais uzdevums ir gādāt, lai kolēģi uzņēmumā jūtas labi. Pirmais priekšnoteikums, manuprāt, kolektīvā ir jābūt cilvēcīgām attiecībām starp strādājošajiem, tas veido patīkamu vidi, atmosfēru. Otra motivācija ir interesants darba saturs, iespēja augt un pilnveidoties, kā arī, nenoliedzami, konkurētspējīgs atalgojums. Ja šie komponenti tiek piedāvāti, darbinieks neizjūt vēlmi doties prom,» akcentē Emergn Personāla attīstības direktore.

Atbalsta jaunos

Tā kā par IT speciālistiem darba tirgū ir īpaši sīva konkurence un IT specialitātes ir joprojām karstākās vakances, Emergn pēc topošajiem kolēģiem lūkojas jau augstskolu solos. «Uzņēmums aktīvi caur dažādām aktivitātēm investē jaunajos, piemēram, piedāvājot pusgadu ilgu apmaksātu praksi, kuru gadā iziet ap 30 jauniešu, no tiem aptuveni 80% arī paliek pie mums strādāt. Jau divus gadus īstenojam arī vasaras skolu, kur no nulles sagatavojam speciālistus konkrētā jomā,» stāsta Zane.

Pirms dažiem gadiem IT uzņēmumi gana skaļi un plaši klāstīja, ka IT joma gaida pie sevis arī meitenes. Un izskatās, ka vēstījums ir sadzirdēts, piemēram, Emergn IT puišu pulkā netrūkst arī daiļā dzimuma pārstāves. «Ja meitenes aizraušanās un stiprā puse ir eksaktās zinības, patīk programmēt, tad ir jāklausa savai sirdij un jāizvēlas sev tīkamais ceļš,» mudina Zane, piebilstot: «Mēs gribam redzēt jaunajos aizrautību. Tas mūs uzrunā. Jā, gribam arī redzēt bāzes zināšanas, ko augstskolas ļoti labā līmenī nodrošina, bet pievēršam lielu uzmanību arī tam, vai jaunietis ir ko apguvis papildus, vai mēģinājis, piemēram, pilnveidot kādu datorspēli. Jo tieši šī pašizglītošanās arī apliecina, vai IT viņu saista.»

Arī psihologs

Zane ir pārliecināta, ka roboti, mākslīgais intelekts nespēs izkonkurēt augstas raudzes IT speciālistu, arī viņas profesiju - ne. «Ticu, ka papīra darbu gan varētu veikt robots, bet viņš nespēs aizstāt cilvēciskas sarunas - kā tu jūties, kā es tev varu palīdzēt -, jo dažreiz mana darba telpa pārtop par psihologa kabinetu, kur ar darbinieku no sirds izrunājamies. Uzskatu, ka arī nākotnē personālspeciālists nezaudēs savu nozīmi. Šī ir ļoti brīnišķīga profesija, kas piedāvā iespēju ļauties fantāzijai, eksperimentēt, tai ir tik daudz darbības šķautņu. Bet galvenais nosacījums, lai šādu specialitāti izvēlētos, - ir jāpatīk cilvēki, viņi jāmīl, jāgrib ar viņiem kontaktēties,» skaidro Zane.

Ne sākuma, ne beigas

Runājot par profesijas ēnas pusēm, pirmkārt, jārēķinās, ka darbs ne vienmēr noslēgsies pēc astoņām stundām, otrkārt, arī šajā darbā neiztikt bez stresa devas, piemēram, gadījumos, kad īsā laika posmā jānokomplektē konkrētu speciālistu grupa. «Personālspeciālista darbs ir nepārtraukts, mēs veidojam vidi uzņēmumā, un darbam nav noteikts sākuma un beigu termiņš. Tas citreiz rada sajūtu, ka darbs ir neredzams. Mēs nerādām kādu konkrētu produktu, ko visi var aplūkot kā darba rezultātu.» Taču, neskatoties uz šiem izaicinājumiem, Zane savā profesijā jūtas kā zivs ūdenī.

Raibi un dinamiski tiek aizvadītas ne tikai darba stundas, bet arī brīvais laiks. Jau sešus gadus Zanes miera oāze ir mandalas (viņa ir arī mandalu pasniedzēja). «Mandalu zīmēšana un krāsošana ir fantastiska terapija, iespēja restartēties. Mani uzlādē arī būšana dabā un fiziskas aktivitātes, piemēram, es nūjoju. Arī ceļošana ļauj pasmelties citas krāsas un spēkus ikdienai, kas lieti noder izvēlētajā profesijā. Tas ļauj atjaunot enerģiju, lai atkal var mirdzēt acis.