Šoferis drīkst būt atkailināts, vadot auto

Karstajā laikā daudzi šoferi uzskata, ka vadīt auto ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu nedrīkst – par to pienākšoties sods. Tomēr, kā noskaidroja Neatkarīgā, tas ir tikai ieteikums, nevis noteikums.

Autoskolas Vanags Ceļu satiksmes noteikumu pasniedzējs Rūdolfs Jākobsons jaunajiem šoferiem pēc autovadītāja apliecības iegūšanas neiesaka braukt atkailinātiem, jo tas apdraud paša drošību. "Pirmkārt, ja ir atvērts logs, pa to mašīnā var ielēkt kāds akmens, šķemba vai jebkas cits, kas var traumēt cilvēkus mašīnā. Otrkārt, cilvēkam var rasties nobrāzumi no drošības jostas, ja nav apģērba. Treškārt, avārijas gadījumā sekas var būt briesmīgākas, ja cilvēks nav apģērbies. Un, ceturtkārt, ja cilvēks vada auto, esot atkailinājies, viņš var novērst citu šoferu uzmanību no satiksmes. Tādēļ mēs arī iesakām jaunajiem autovadītājiem nebraukt ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu, un pieļauju, ka daudzi to saprot kā noteikumu, par kura neizpildīšanu var saņemt sodu no ceļu policistiem," paskaidro R. Jākobsons.

Raivis Baldonis, kurš autovadītāja apliecību ir ieguvis jau pirms pieciem gadiem, ir pārsteigts, ka vadīt auto, esot atkailinātam, nav pretlikumīgi. "Arī es, tāpat kā daudzi mani radi un draugi, domāju, ka mani par to varētu sodīt. It sevišķi grūti šo noteikumu man bija ievērot, braucot ar mašīnu šajā karstajā laikā. Tā vien gribas novilkt T kreklu, bet tajā pašā laikā bija bail, ka par to varētu tikt sodīts," domā R. Baldonis.

"Ceļu satiksmes noteikumos nav noteikts, kā būtu jāizskatās vai jābūt ģērbtam autovadītājam," apstiprina Ceļu satiksmes drošības direkcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Alise Kleinberga. "Nedrīkst sodīt par to, kas nav noteikts noteikumos," precizē prevencijas pārvaldes pārstāve Linda Neimane-Zobena.

Latvijā

Aizsardzības sistēmas un Nacionālo bruņoto spēku iekšienē, ārpus komunikācijas, ir daudz lietu, kuras vajag mainīt un būs jāmaina, komentējot secinājumus pēc Krievijas drona nokrišanas Latvijas teritorijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.