Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Ornitoloģijas biedrību vairāku gadu garumā dāsni finansē Dabas aizsardzības pārvalde

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Latvijas Ornitoloģijas biedrība vairāku gadu garumā saņem dāsnu finansējumu no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības pakļautībā esošās Dabas aizsardzības pārvaldes. 2018. gadā biedrība saņēmusi finansējumu teju 400 tūkstošu eiro apmērā.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā ievietotā informācija, Ornitoloģijas biedrība regulāri saņem finansējumu no Dabas aizsardzības pārvaldes nu jau sešu gadu garumā. Biedrība neticami veiksmīgi startē atklātos konkursos, kuros lielākā tiesā gadījumu kā vienīgais pretendents vinnē un iegūst finansējumu dažādu pētījumu veikšanai un putnu skaitīšanai.

2018. gadā Ornitoloģijas biedrība vinnējusi četros konkursos par kopējo summu 398 tūkstoši 972 eiro, pie kam pēdējie divi līgumi noslēgti par vērā ņemamām (un interesantas sakritības pēc) līdzīgām summām - 174 tūkstoši un 172 tūkstoši eiro. Pēdējais līgums noslēgts 2018. gada decembrī, kas paredz, ka biedrība veiks jūrā dzīvojošu putnu avio uzskaiti šogad un nākamgad. Arī iepriekšējais līgums par 172 tūkstošiem pērn noslēgts par putnu fona monitoringu.

Arī 2017. gads ir bijis naudīgs. 8.maijā Latvijas Ornitoloģijas biedrība ir saņēmusi 24 999 eiro vērtu pasūtījumu no Dabas aizsardzības pārvaldes Natura 2000 teritoriju putnu populāciju datu apstrādes un analīzes metodikas un modeļa izstrādei un putnu populāciju lielumu kalkulācijai Natura 2000 teritorijās, kā arī tajā pašā datumā nolemts 22 727 eiro piešķirt tieši par tāda paša nosaukuma pasūtījumu.

Abiem 2017. gada līgumiem bija saņemti divi piedāvājumi, no kuriem par saimnieciski izdevīgāko atzina tieši Ornitoloģijas biedrības piedāvājumu. Arī 2016. gada pasūtījumiem neviens cits pretendents nepieteicās. Arī ziemojošo ūdens putnu uzskaitei 2015.gadā neviens cits pretendents nepieteicās, tāpat arī otram šajā gadā slēgtajam līgumam. Arī 2014. gadā Latvijas Ornitoloģijas biedrība bija vienīgais pretendents Dabas aizsardzības pārvaldes dāsnajam finansējumam.

Arī 2015. gads bijis dāsns. Kopā ar Latvijas Entomoloģijas biedrību viņi tikuši pie 194 850 eiro par monitoringa veikšanu atbilstoši “Bioloģiskās daudzveidības monitoringa programmai putniem, bezmugurkaulniekiem, zivīm, nēģiem, vēžiem un bezastainajiem abiniekiem”. Tajā pašā gadā vēl 89 398 eiro saņemti par ziemojošo ūdensputntu uzskaiti.

Arī 2016. gadā bijuši divi visai naudietilpīgi līgumi ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Kopā ar Latvijas valsts mežzinātnes institūtu Silava Latvijas Ornitoloģijas biedrība ieguva 84 515 eiro vērtu pasūtījumu Ūdru un Latvijā ligzdojošo putnu izplatības noteikšanai 2016. un 2017. gadam, bet 219 303 eiro par sugu aizsardzības plāna izstrādi kopā ar Pro Mare MTU un SIA Dabas eksperti.