Čūsku šogad Latvijā vairāk

© f64

Čūsku šogad gan ir vairāk, tomēr sakosto cilvēku skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, īpaši neatšķiras.

Kaspars Asars, kam pagājušajā nedēļā kājā iekoda odze, uzskata, ka šajā gadā ir ļoti daudz čūsku. "Es dzīvoju lauku mājā Jumpravā, un tik daudz čūsku kā šogad nekad neesmu redzējis. Vienu čūsku jau nositu kartupeļu vagā," Neatkarīgajai stāsta K. Asars. Odze iekoda brīdī, kad jumpravnieks vāca nopļauto zāli pie mājas. "Uzreiz braucu uz poliklīniku, bet tā bija ciet, tādēļ devos uz Ogres slimnīcu. Divas dienas pavadīju slimnīcā. Vairākas dienas pēc tam vēl jutu slodzi, pampa un tirpa kāja."

Herpetologs (rāpuļu un abinieku pētnieks) Andris Čeirāns stāsta, ka viennozīmīgi nevarot apgalvot, ka čūsku, salīdzinot ar citiem gadiem, Latvijā ir ļoti daudz, jo to skaits nemitīgi svārstoties. Viens būtisks faktors, kas ietekmējis lielu čūsku skaitu, ir bargā ziema. "Šogad bija bieza sniega sega, līdz ar to čūskas varēja drošāk un labāk pārziemot," paskaidro A. Čeirāns. Čūskas mīt daudzveidīgās vietās, piemēram, mežmalās, krūmos un vecu māju pamatos, tādēļ piesardzīgam jābūt it visur.

Vairākas Latvijas slimnīcas norāda, ka čūsku sakosto cilvēku skaits, salīdzinot ar pagājušo gadu, īpaši nav mainījies. To apstiprina Rēzeknes, Jēkabpils, Valmieras un Liepājas slimnīcu ārsti. Rēzeknes slimnīcas virsārsts Jāzeps Korsaks stāsta: "Situācija līdz šim ir aptuveni tāda pati. Sakosto cilvēku daudzumu jau ietekmē vairāki faktori, piemēram, cik daudz ir ogu un sēņu mežos, kā arī tas, kāda čūskām ir bijusi pārziemošana."

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Laura Bundule norāda, ka šogad no čūsku kodumiem cietuši vismaz 11 cilvēki visā Latvijā, bet šis ir minimālais oficiālais skaitlis, kas patiesībā ir nedaudz lielāks. L. Bundule aicina cilvēkus uzraudzīt bērnus, neiet klāt pie čūskām un tās neaiztikt. Gadījumā, ja čūska ir iekodusi, nekavējoties doties pie ārsta, pašam nelikt sev žņaugu, necensties koduma vietu piededzināt, izgriezt vai indi izsūkt, jo tas situāciju var tikai pasliktināt. Jācenšas pēc iespējas nekustināt sakosto vietu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.