Apmierināti pasažieri ir mūsu dzinējspēks

© Publicitātes foto

Tuvojas noslēgumam zīmīgais valstiskuma 100. jubilejas gads, un AS Pasažieru vilciens pamatoti var lepoties ar šogad sasniegto. Jau trešo gadu pēc kārtas pieaug braukt gribētāju skaits, kas ikdienas gaitām vai ceļošanai pa Latviju izvēlas mūsu pakalpojumus. Pirmo reizi kopš 2013. gada vilciena pasažieru pārvadājumu apjoms pārsniegs 18 miljonus gadā.

Mūsu darba kvalitāti var novērtēt tie mūsu klienti, kas ik dienu brauc 23 elektrovilcienos un 18 dīzeļvilcienos visā valsts teritorijā, tādēļ mēs viņiem regulāri palūdzam izteikt savu viedokli. Mūsu pasažieru atbildes arī šogad kārtējo reizi apliecina, ka uzņēmuma attīstība norit pareizā virzienā: 90,1% regulāro klientu ir apmierināti ar pasažieru vilcienu satiksmi Latvijā.

Savukārt Eirobarometrs šī gada septembrī publicēja jaunāko pētījumu par ES valstu iedzīvotāju apmierinātību ar pasažieru pārvadājumiem pa dzelzceļu. Pētījuma rezultāti liecina, ka Latvijas iedzīvotāju kopējais apmierinātības indekss pārsniedz ES valstu vidējo līmeni un ierindojas 13. vietā 26 valstu vidū. Latvijas iedzīvotāji visaugstāko vērtējumu snieguši jautājumā par vilcienu precizitāti un uzticamību - 85% aptaujāto ir atbildējuši, ka ir apmierināti ar mūsu vilcienu punktualitāti un uzticamību. Tā ir augstākā pozitīvā vērtējuma proporcija visā ES, tādējādi Latvija un Pasažieru vilciens šajā jautājumā ieņem 1. vietu.

Var rasties jautājums, kā izdodas panākt šādus rādītājus laikā, kad uzņēmuma rīcībā esošās tehnikas vecums tuvojas sešdesmit gadu slieksnim. Atbilde ir vienkārša, taču reizē prasa nepārtrauktu un intensīvu darbu klientu vēlmju apzināšanai un apmierināšanai.

Ātri! Droši! Patīkami!

Ātri! Droši! Patīkami! Tie ir trīs pīlāri, uz kuriem balstās mūsu uzņēmuma vērtības.

Pārvadājumu ātrums ir mūsu stiprā puse un reizē nepārtraukts izaicinājums, jo klienti aizvien pieprasa samazināt ceļā pavadīto laiku. Kopā ar VAS Latvijas dzelzceļš tiek risināti jautājumi par vilcienu kustības ātruma palielināšanu. 10. jūnijā un 9. decembrī stājās spēkā jaunie vilcienu kustības saraksti, kuros vairākiem vilcieniem ir palielināts kustības ātrums. Nepieciešams ne tikai ātrs brauciens, bet arī ātra un ērta biļešu iegāde, un to nodrošina mūsu e-biļetes tirdzniecības sistēma. Redzam, ka mūsu pasažieri šo iespēju izmanto arvien biežāk: attālināti iegādāto biļešu skaita pieaugums ir tiešām būtisks. Salīdzinot ar 2017. gadu, šogad ik mēnesi mūsu mobilajā lietotnē vai mājaslapā iegādāto biļešu skaits ir ne vien dubultojies, bet pat trīskāršojies.

Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Drošība un dzelzceļa transports ir nešķirami jēdzieni, un to, ka mums ir izdevies to nodrošināt, uzskatāmi demonstrē klientu apmierinātības pētījuma rezultāti, kur 88% pasažieru norāda, ka vilcienā jūtas droši gan par sevi, gan savu bagāžu, turklāt ar vilcienu ir mazākas iespējas iekļūt satiksmes negadījumā.

Katram braucienam vilcienā ir jābūt patīkamam. Lai to sasniegtu, visam uzņēmuma kolektīvam no sirds ir jāstrādā - vai tas būtu īpašs brauciens valsts mēroga pasākuma apmeklētājiem vai kāds jauks uzlabojums pasažieru ikdienas ērtībām.

Kopā ar jums ikdienā un svētkos

Šogad par godu Neatkarības atjaunošanas dienai un valsts simtgadei Baltā galdauta svētki 4. maijā tika svinēti arī vilcienos. Tika norīkoti vairāki vilcieni uz kultūras un mākslas pasākumiem, tostarp grupas Instrumenti koncertiem, sarunu festivālu Lampa, un piešķirta 50% atlaide vienreizējiem braucieniem sezonā ielu sporta kustības Ghetto Games dalībniekiem, lai nodrošinātu papildu iespēju nokļūt festivāla norises vietās. Tāpat vilcienu papildu reisi tika nodrošināti pēc grupas Prāta vētra koncerta Jelgavā, deju uzveduma No zobena saule lēca Vecāķos, Jomas ielas un Kauguru svētkiem Jūrmalā, uz Summer Sound festivālu Liepājā, Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem un pāvesta Franciska vizīti Aglonā.

Pasažieru vilciens iesaistījās arī vērienīgo XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku norisē ar moto Braucam kopā no visas sirds, pārvadājot svētku dalībniekus un daudzbērnu ģimenes, kā arī norīkojot papildu reisus naktīs pēc svētku koncertiem Mežaparkā.

Dziesmu un deju svētku ietvaros ar nebijuši iespaidīgu vilciena sastāvu Rīgā ieradās Latvijas simtgades dziesmu svētku vilciens. Ar īpaši organizētu vilciena reisu Gulbene-Rīga uz svētkiem Rīgā tika nogādāti visi Gulbenes novada pašdarbības kolektīvi, kopumā aptuveni 730 svētku dalībnieku. Rīgā iebrauca dziesmām un dejām pieskandināts dīzeļvilciens 12 vagonu sastāvā, kas ir vēsturiski nebijis un iespaidīgs pasažieru vilciena sastāvs.

Gaidot jaunus vilcienus, turpinām pilnveidoties

Tuvojoties gadu mijai, ir vērts ne tikai uzskaitīt padarīto, bet arī plānot nākamo posmu. Nenoliedzami, mums šobrīd svarīgākais ir jauno elektrovilcienu iepirkuma noslēgšana, lai jau 2020. gada beigās mūsu pasažieriem piedāvātu to komfortu un servisu, kādu tie jau sen ir pelnījuši. Taču līdz jauno vilcienu piegādei vēl ir jāgaida teju divi gadi, kuru laikā mēs plānojam turpināt gan palielināt vilcienu kustības ātrumu, gan ieviest dažādus risinājumus, lai elektronisko biļešu tirdzniecība kļūtu vēl ērtāka mūsu pasažieriem. Dzelzceļa pasažieru pārvadājumu lomas pieaugums sabiedriskā transporta sistēmā ir neizbēgams. Mēs arī turpmāk gaidām pakāpenisku pasažieru skaita pieaugumu, īpaši pēc jauno elektrovilcienu iegādes. Pasažieru pārvadājumu un klientu apkalpošanas nākotne ir digitalizācija, jaunās tehnoloģijas, sabiedriskā transporta sistēmas uzlabošana un pilnveide. Jaunas biļešu iegādes platformas, jauni biļešu validācijas veidi, multimodālie centri, vienotā biļete, Park&Ride pieeja, interaktīva maršrutu plānošana un tā tālāk. Protams, daļa šo jautājumu ir risināmi kompleksi ar citām iestādēm, to nevar ieviest vai atrisināt pasažieru pārvadājumu veicējs viens pats. Tomēr mēs darīsim visu iespējamo, lai arī turpmāk mūsu pasažieri novērtētu tās priekšrocības, kuras viņiem var sniegt vienīgi Pasažieru vilciens. Paldies, ka braucat vilcienā!

Svarīgākais