Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Gada nogales atskats. Dace Melbārde: Nacionālismam ir dažādas formas

© F64 Photo Agency

Gada nogalē mums ir iespēja izvērtēt atbildīgu, domājošu, gudru un radošu cilvēku teikto gada garumā. Par valsti, par politiku un ekonomiku, par mākslu un kultūru. Mums ir par ko spriest – šīs domas ir izteiktas Neatkarīgajai sniegtajās intervijās.

Dace Melbārde, kultūras ministre:

«Kad Eiropas Savienības ietvaros dažādās konferencēs dzirdu ļoti asu kritiku par nacionālismu, saprotu, ka tā ir nonivelēta izpratne par šo jēdzienu, jo nacionālismam ir dažādas formas, tostarp kultūras nacionālisms, uz kura pamatiem veidojusies arī Latvijas valsts. Bez 19. gadsimta otrās puses kultūras nacionālisma ir grūti iztēloties latviešu nācijas veidošanos un Latvijas valsts izcelsmi. Arī šobrīd kultūras nacionālisms ir vitāli nepieciešams mazai valstij, lai tā varētu izdzīvot globālajā pasaulē, kurā ļoti agresīvi iespiežas komerckultūra, kas ir ļoti labi apmaksāta. Komerckultūras pamatideja ir pārņemt cilvēka dzīvesveidu un vērtības. Kāpēc mūsu bērni aizraujas ar Hariju Poteru, bet mazāk zina Sprīdīti? Uz to varam atbildēt ar kultūras nacionālismu, vairāk investējot savā spēkā.»

***

«Nevieni dziesmu svētki mani nav atstājuši vienaldzīgu, bet šie tiešām bija ar lielu pacēlumu. Svētki vēlreiz pierādīja to, ko apliecina arī pētījumi: sabiedrībā ir liels pieprasījums pēc saliedētības, cilvēki vēlas draudzēties un būt saticīgi, viņi ir noguruši no plēšanās. Cilvēki ir izslāpuši pēc pozitīvām emocijām. Vēl Latvijas dziesmu svētkiem ir raksturīga tiekšanās pēc mākslinieciski izcila snieguma, kas pati par sevi ir vērtība. Bija kori, kas uzskatīja, ka viena otra dziesma ir par grūtu, bet mēs šo problēmu atrisinājām. Galvenais, ka mēs spējām sanākt kopā un izjust šo skaņdarbu vērtību!»