Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Gada nogales atskats. Raimonds Vējonis: Lai Latvija top par saticīgu un plaukstošu valsti

© F64 Photo Agency

Gada nogalē mums ir iespēja izvērtēt atbildīgu, domājošu, gudru un radošu cilvēku teikto gada garumā. Par valsti, par politiku un ekonomiku, par mākslu un kultūru. Mums ir par ko spriest – šīs domas ir izteiktas Neatkarīgajai sniegtajās intervijās.

Raimonds Vējonis, Valsts prezidents:

«Solīt ir viegli, ja nedomā par naudas avotu... Var salīdzināt ar ģimeni: tās locekļu vēlmes ir dažādas, un pašas ģimenes ir ļoti atšķirīgas - viena ģimene grib braukt atpūsties uz ārzemēm un to arī izdara. Cita grib to pašu, bet tā brīža finanšu iespējas to neļauj. Var operēt tikai ar tām iespējām, kādas tajā brīdī ir. Kā jau teicu - solīt ir viegli, un vēlētājs arī noticēja šiem daudzajiem solījumiem. Mums kā vēlētājiem tagad ir jāprasa no partijām viņu sasolītie labumi. Un tas būs ļoti slikti, ja politiķi kārtējo reizi piekrāps savus vēlētājus, nepildīdami solījumus. Tā diemžēl notiek regulāri... Mēs bieži pārmetam politiķiem priekšvēlēšanu solījumu nepildīšanu, nu tad paskatīsimies tagad - varbūt notiks citādi? Ja mēs izmantojam terminoloģiju, kas iezīmējās priekšvēlēšanu periodā, pajautāsim: varbūt jaunā politika ne ar ko neatšķirsies no vecās?»

***

«Ar nožēlu jāatzīst, ka Kārļa Kangera komisija nepaveica savu darbu, kaut arī valsts līdzekļi tika piešķirti pietiekamā apjomā. Tika doti četri gadi, lai šo informāciju savāktu, izpētītu un publicētu. Tas nenotika. Tagad šāds negatavs produkts nonāks sabiedrības rokās... Kā sabiedrība to izmantos? Grūti atbildēt. Tiem cilvēkiem, kas parādīsies šajos sarakstos, pašiem būs jāskaidro sava atrašanās tajos. Iespējams, daudzi arī dosies uz tiesu pierādīt savu nevainīgumu un nesadarbošanos. Un tomēr - vienreiz mums bija jāpieliek punkts šiem maisiem.»

***

«Lai Latvija nākotnē top par saticīgu un plaukstošu valsti. Leposimies ar savu valsti, jo mums ir SAVA brīva valsts. Katram cilvēkam novēlu ik dienu atbildīgi un ar iedvesmu strādāt, jo visu, ko mēs darām savā labā, mēs darām arī mūsu Latvijas labā!»

***

«Valstī kavējas likumdošanas process, nemaz nerunājot par citiem būtiskiem jautājumiem, kas jālemj parlamentam. Tas ir ļoti slikti. Tajā pašā laikā - vēlētāji nepārprotami ir izteikuši savu vēlmi pēc kardinālām pārmaiņām. Ja šīs ir tās ļoti gaidītās pārmaiņas, tad, manuprāt, ir sanācis pārpratums.»