Pensionāri precizē gada ienākumu deklarācijas

Šogad pensionārus, kas brīvprātīgi vēlējās iesniegt iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju, aicināja nākt jau pēc ieturētās pensijas daļas atmaksas. Savukārt tiem pensijas saņēmējiem, kuriem deklarācija katru gadu obligāti jāiesniedz līdz 1. aprīlim, piemēram, pašnodarbinātajiem, šogad iesniegšanas laiks pagarināts līdz 1. jūlijam. Tātad viņi deklarāciju var iesniegt vēl tikai šodien un rīt.

Atmaksāto pensijas daļu ieskaita pērnā gada ienākumā, tāpēc, ja pensionārs tomēr pasteidzies, deklarāciju iesniedzot pirms ieturētās summas saņemšanas, un to nav uzrādījis, deklarācija, iespējams, būs jāprecizē.

Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gan uzsver, ka tas galvenokārt attiecināms uz pensionāriem, kas ir saimnieciskās darbības veicēji. Tikmēr sirmgalvji, kuri iesnieguši vienkāršoto gada ienākuma deklarāciju, uzrādot tikai attaisnoto izdevumu summas, var būt mierīgi, jo tās nebūs jālabo – pats dienests apkopos personas gada laikā gūtos ienākumus un aprēķinās pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) apmēru.

Dati ienākuši novēloti

Kaut gan ieturētā pensijas daļa atdota aprīlī, dienestā ziņas no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) par šīm summām nonāca novēloti – tikai šā mēneša sākumā. "Tā kā pensionāriem 2009. gadā izmaksāto pensiju un no tās ieturētā nodokļa apmēru varam pārbaudīt pēc VSAA precizēto pensijas datu saņemšanas, tikai šobrīd esam sākuši pensionāru iesniegto deklarāciju pārbaudi un pārmaksātā nodokļa atmaksu," skaidro VID Centra rajona nodaļas galvenā nodokļu inspektore Tamāra Panova. Sirmgalvjiem, kas ir saimnieciskās darbības veicēji, deklarācija būs jāprecizē tajos gadījumos, ja uzrādītās pensijas apmērs, piemērotais neapliekamais minimums un ieturētais nodoklis atšķirsies no VSAA datiem. Minētais iespaido deklarācijā aprēķinātā nodokļa piemaksas vai atmaksas summu, norāda T. Panova.

Rīdzinieks Valērijs Paršukovs ir viens no tiem pensionāriem, kurš uz VID nodaļu ceļu mēro atkārtoti, lai precizētu šogad iesniegto gada ienākumu deklarāciju. Tā kā V. Paršukovs ir jūrnieks, viņam nodokļu nomaksa jāveic pašam – ja tas nav izdarīts ārvalstīs, jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un jāiemaksā aprēķinātā summa budžetā. Vīrietis stāsta, ka deklarāciju iesniedzis aprīlī un tad aprēķinātā piemaksa bijusi 187 lati. Savukārt pēc deklarācijas precizēšanas tā ir 271 lats.

Pretendē uz atmaksu

T. Panova skaidro, ka uz pārmaksātā IIN atmaksu pensionārs var pretendēt divos gadījumos. Pirmkārt, ja saņemamā pensija ir virs 165 latiem – tātad no tās ir ieturēts IIN – un pensionārs ir sakrājis čekus par attaisnotajiem izdevumiem. Otrkārt, ja sirmgalvis saņem pensiju, kas nepārsniedz 165 latus, un vienlaikus 2009. gadā strādājis algotu darbu vai saņēmis cita veida ienākumus, no kuriem ir ieturēts IIN, piemēram, autoratlīdzību. "Tas nozīmē, ka viņi gada laikā pilnībā nav izmantojuši noteiktā neapliekamā minimuma apmēru un to var piemērot arī pret citiem ienākumiem un saņemt nodokļa atmaksu, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju," skaidro T. Panova.

Pārmaksātā nodokļa atdošana kavēsies

Sniedzot deklarāciju par 2009. gadu, atmaksu par izglītības un ārstnieciskiem izdevumiem var saņemt no summas, kas nepārsniedz 300 latu. Tas nozīmē, ka atgūt var līdz 69 latiem (23% no 300 latiem). Pārsnieguma summu var attiecināt uz nākamajiem pieciem gadiem.

Savukārt izdevumi par zobārstniecības pakalpojumiem un plānveida operācijām attaisnotajos izdevumos iekļaujami pilnā apmērā un par 2009. gadu atpakaļ pienākas 23% no šīs summas. Atmaksājamā gan nedrīkst pārsniegt pērn samaksātā nodokļa summu. Turklāt pārsnieguma summa šajā gadījumā nav pārnesama uz nākamajiem gadiem. Tāpēc, ja pašam nodokļos samaksāts maz, uz iesnieguma pamata atlikumu var pārnest uz kādu no ģimenes locekļiem.

Sakarā ar pensionāriem ieturētās pensijas atmaksu un novēlotu informācijas saņemšanu no VSAA pārmaksātā nodokļa atdošana pensionāriem gan šogad, visticamāk, aizkavēsies, prasot vairāk nekā likumā noteiktos trīs mēnešus, brīdina T. Panova.

Svarīgākais