Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vairāk nekā 10 miljonu eiro 3000 strādājošo noturēšanai darba tirgū

© Scanpix

Latvijā no visiem nodarbinātajiem vairāk nekā trešdaļa (33,7%) ir vecumā virs 50 gadiem. Taču tieši viņi ir viena no neaizsargātākajām strādājošo grupām.

Lai arī viņu trumpis ir pieredze, taču ne visi darba devēji to novērtē, jo nereti dod priekšroku jaunībai, nevis pieredzei, tā teikt, jaunajiem ir svaigāks izglītības segums, mūsdienu darba tirgum vajadzīgās prasmes, tostarp digitālās.

Bet izkrist no aprites 50+ gados nozīmē risku iekļūt ilgstošo bezdarbnieku pulkā. Šobrīd 39,2% no reģistrētajiem bezdarbniekiem vecumā 50 gadu un vairāk ir ilgstošie bezdarbnieki, tātad darbu nav spējuši atrast ilgāk par gadu.

Lai veicinātu ilgāku darba mūžu nodarbinātajiem un aicinātu darba devējus novērtēt gados vecāku darbinieku priekšrocības, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) uzsākusi informatīvu kampaņu Zaļā gaisma gados stiprajiem, kā arī piedāvā projekta Atbalsts ilgākam darba mūžam ietvaros finansiālu atbalstu darbinieku vecumā no 50 gadiem noturēšanai aktīvajā darba tirgū.

Projekta ietvaros šā gada septembrī uzņēmumi, iestādes un pašvaldības, kas nodarbina darbiniekus vecumā no 50 gadiem, tiks aicināti pieteikties darba vides, darba vietas un cilvēkresursu potenciāla izvērtējumam. To veiks speciālistu komanda, kuras sastāvā ir darba aizsardzības speciālists, arodveselības ārsts, ergoterapeits un personālvadības speciālists. Izvērtējuma rezultātā katrs darba devējs saņems sava uzņēmuma vai iestādes novecošanās pārvaldības plānu un atbalsta pasākumus saskaņā ar darbinieku individuālo novērtējumu.

«Ilgāka darba mūža veicināšanai uzņēmumiem un iestādēm nepieciešams veidot stratēģijas un pieejas, kas balstītas uz nodarbināto potenciāla pilnvērtīgu izmantošanu ilgtermiņā. Darba vietas pielāgošana, darbinieku kvalifikācijas maiņa vai konkurētspējas paaugstināšanas iespējas, veselības uzlabošanas pasākumi - šie un vēl citi atbalsta mehānismi būs darba devēju un viņu gados vecāko darbinieku rīcībā. Turklāt projekta ietvaros paredzētais finansiālais atbalsts būs īpaši svarīgs tiem vidējiem un mazajiem uzņēmumiem, kam nav papildu līdzekļu savu gados vecāko darbinieku veselības un darba vides uzlabošanai,» uzsver NVA direktore Evita Simsone.

Viņa norāda, ka vecāka gadagājuma darbiniekiem ir liela darba pieredze, atbildības sajūta, viņi ir motivēti darbam, taču kādreiz iegūtās zināšanas un darba iemaņas ir novecojušas un neatbilst mūsdienu digitalizētā darba tirgus prasībām, tāpat jāņem vērā, ka gados vecākiem darbiniekiem var rasties dažādās veselības problēmas, tāpēc no darba devēju puses būtu jāpadomā par darba vides un nodarbinātības formu pielāgošanu. «Ir svarīgi apzināties šos riskus, trūkumus un tos novērst, lai cilvēki gados varētu turpināt efektīvi strādāt,» uzskata E. Simsone.

Projektam pieejamais finansējums - gandrīz 11 miljonu. Par šo iespaidīgo summu paredzēts, ka atbalstu saņems 3000 nodarbināto.

Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību darba vides un cilvēkresursu potenciāla izvērtējumam un kritērijiem darba devējiem pieejama NVA interneta vietnes www.nva.gov.lv sadaļā Darba devējiem.

***

Uzziņai!

TOP 5 nozares Latvijā, kurās ir vislielākais nodarbināto vecumā virs 50 gadiem skaits:

-ūdensapgāde,

-veselība un sociālā aprūpe,

-izglītība,

-nekustamo īpašumu segments,

-elektroenerģija.