Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Ceļš uz Aglonu: Simtgades svētceļojums

300 KILOMETRU. Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs vakar svētīja pirmo svētceļnieku grupu no Rīgas. Uz Aglonu devās lielākoties gados jauni cilvēki – priecīgi un apņēmīgi. © Ģirts Ozoliņš/F64

Cita pēc citas uz Aglonu dodas cilvēku grupas. Tie ir svētceļnieki, kuri jau 13. augustā savu tālo gājienu pabeigs Aglonā, lai trešdien, 15. augustā, piedalītos Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos.

Svētceļnieki no Liepājas izgāja jau 27. jūlijā, vakar viņiem pievienojās svētceļnieki no Rīgas un Bruknas. Šodien ceļu uz Aglonu uzsāks Rīgas Kristus Karaļa draudzes ļaudis, 2. augustā - svētceļnieki no Iecavas, 4. augustā - grupa no Rīgas Svētā Alberta baznīcas, 6. augustā - no Siguldas, 10. augustā - no Varakļāniem. Pērn Aglonā ieradās vairāk nekā 20 svētceļnieku grupu.

UZ AGLONU. Neliela svētceļotāju grupa vakar no rīta sāka mērot vairākus simtus kilometru no Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles uz Aglonu, pa ceļam piepulcējot arvien vairāk ceļabiedru / Ģirts Ozoliņš/F64

Katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs vakar svētīja pirmo svētceļnieku grupu no Rīgas, kas gājienu sāka no Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles, un ceļavārdos novēlēja ne tikai Dieva svētību, bet arī izturību karstajās augusta dienās. Patrīcija ir viena no svētceļniecēm, kura vakar palīdzēja reģistrēt gājiena dalībniekus. Viņa šogad uz Aglonu dodas kopā ar brāli un māsu, jau piekto reizi. Meitene atzina, ka pagājušajā gadā bijis grūti, tik tālu ceļu - no Rīgas līdz Aglonai - gājusi pirmoreiz. Tomēr izturējusi. Viņa ir pārliecināta, ka šogad būs vieglāk - nu jau zināms, kādas kļūdas nepieļaut, lai gājiens būtu vieglāks. Arī Gunta, kura gājējus uzmundrināja ar skaņu dziedāšanu, saka - karstums viņu nebiedē. «Es par to nedomāju. Ja man kaut kas jāizdara, es to daru šobrīd.» Svētceļnieku maršruts katru gadu tiek mainīts, šovasar ceļš vedīs gar Lubānas un Rāznas ezeriem. Būs cilvēki, kuri pievienosies pa ceļam, nostaigās tikai dažus posmus - cik ļaus veselība un darbs, jo ne visiem ir iespēja svētceļojuma laikā paņemt brīvdienas. Rīdziniekiem būs dienas, kad soļot vajadzēs knaši, jo dienas norma būs pat 30 kilometru. Daudz. Jo gājējiem ir dažāda fiziskā sagatavotība un atšķirīgs vecums. Kopējais maršruta garums no Rīgas ir ap 300 kilometru.

PĒDĒJĀ PĀRBAUDE. Vēl tulznas nav uzberztas un kājas - sagurušas, bet apavi, drošs paliek drošs, jāpārbauda. Trīs simti kilometru mērojami / Ģirts Ozoliņš/F64

Bet nemainīgi dienaskārtībā būs lūgšanas, lekcijas, slavēšana, sadraudzība, tematiskie vakari, spēles pie ugunskura un sarunas. Un peldēšanās, un pēršanās pirtī, un pārsteigumi. Kāds ir vispatīkamākais pārsteigums svētceļniekam? Saldējums! Gunta stāsta, ka pērn tāds ticis sagādāts. «Saldējums ir lielākais kārums. Cenšamies padarīt priecīgu ceļojumu, jo viegli nav,» viņa saka.

Liepājnieki vēsta, ka uz Aglonu devās vairāku desmitu cilvēku liela grupa - gan ļaudis cienījamā vecumā, gan jaunas ģimenes ar zīdaiņiem ratiņos un bērni. Tradicionāli Liepājas svētceļniekus vada katoļu priesteris Mariušs Kempa, kurš ik gadu piedalās svētceļojumā.

LAIMĪGU CEĻU! Diakons Gunārs Konstantinovs (no kreisās) joprojām ar prieku atceras svētceļojumu uz Aglonu 50 gadu vecumā. Tā esot bijusi paradīze zemes virsū. «Es arī gribētu iet,» sapņaini nopūšas diakons. Diemžēl veselība neļauj. Tagad viņš novēl laimīgu ceļu svētceļnieku grupas vadītājam priesterim Paulam Kļaviņam / Ģirts Ozoliņš/F64

Aglona gatavojas ne tikai svētceļnieku uzņemšanai, bet arī Romas katoļu baznīcas pāvesta Franciska vizītei 24. septembrī. Svētceļnieki šogad aizlūgs gan par Latviju, gan aicināti gatavoties arī pāvesta sagaidīšanai. Piemēram, Rīgas Kristus Karaļa katoļu draudzes locekļi aicināti visu svētceļojuma laiku pārdomāt pāvesta Franciska pirmo publicēto dokumentu Evaņģēlija prieks.

Svētceļnieku grupām var pievienoties arī pa ceļam, izpētot maršrutu (informāciju var meklēt www.katolis.lv).

VĒDERPRIEKS. Svētceļnieki turpmāk paši būs atbildīgi par ēst gatavošanu. Produkti - pirkti un ziedoti - jau salikti busiņā / Ģirts Ozoliņš/F64

***

PĀVESTA FRANCISKA VIZĪTE

• Pāvests Francisks no 22. septembra līdz 25. septembrim apmeklēs Baltijas valstis un 24. septembrī viesosies Latvijā. Pāvests Francisks Starptautiskajā lidostā Rīga ieradīsies 24. septembrī pulksten 8.20, kur plānota oficiāla sagaidīšanas ceremonija. Sagaidīšanas ceremonija notiks arī pie Rīgas pils. Dienas pirmajā pusē viņam ir plānota tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un valsts augstākajām amatpersonām, sabiedrības pārstāvjiem Rīgas pilī, pēc tam sekos ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, ekumenisks dievkalpojums Rīgas Domā un Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles apmeklējums. Dienas otrajā pusē viņš dosies uz Aglonu, kur svinēs Svēto misi. Pirms došanās uz Aglonu pāvests pusdienos ar bīskapiem.

• Pāvesta vizītes laikā Rīgā par brīvprātīgajiem ir pieteikušies 140 cilvēku, vizītes otrajā daļā - Aglonā - kā brīvprātīgie darbosies 200 Latgales jaunsargu, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Romas Katoļu baznīcā. Brīvprātīgo, kas darbosies Rīgā, vidū ir ne tikai katoļi, bet arī luterāņi, baptisti un cilvēki, kuri nepieder nevienai no konfesijām.

• Līdz 19. augustam norisināsies reģistrācija pāvesta Franciska vadītājai Svētajai misei Aglonā. Uz to ir aicināti visi ticīgie un labas gribas cilvēki. Reģistrācija tiks rīkota, lai sagatavotu infrastruktūru un noorganizētu ērtu dalībnieku ierašanos. Reģistrēties iespējams katoļu draudzēs un mājaslapā www.pavestsLatvija2018.lv, informāciju var iegūt pie draudžu prāvestiem. Viena persona var reģistrēt vairākus cilvēkus, norādot viņu vārdu, uzvārdu, ierašanās veidu Aglonā un savu kontaktinformāciju. Tiem, kas reģistrēsies internetā, būs jānorāda baznīca, kurā vēlas saņemt ieejas kartes. Ieejas kartes Svētās mises dalībnieki varēs saņemt no 9. septembra. Pagaidām netiek norādīts konkrēts šīs mises laiks.

IZTURĪBU. Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs atvadās no katra svētceļnieka / Ģirts Ozoliņš/F64

***

NODROŠINĀS VILCIENUS

A/s Pasažieru vilciens nodrošinās vilcienus uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā. Ir papildināts kustības saraksts ar reisiem, kas otrdien, 14. augustā, svētku apmeklētājus aizvedīs no Rīgas uz Aglonu, bet trešdien, 15. augustā, no Aglonas nogādās Rīgā.

Vilciens 14. augustā no Rīgas stacijas aties pulksten 12.58 un Aglonā ienāks pulksten 17.30. Savukārt 15. augustā no Aglonas vilciens aties pulksten 15.50 un Rīgā ienāks pulksten 21.11.