Pētījums: jauniešus nomoka galvassāpes

Pusei jauniešu sāp galva, trešajai daļai – mugura, bet ceturtajai daļai jauniešu ir redzes problēmas, secināts Latvijas Sabiedrības veselības fonda (LSVF) pētījumā par augstākās un profesionālās izglītības audzēkņu veselības problēmām un riskiem.

"Sociāli ekonomisko apstākļu, dzīvesveida un paradumu dēļ jauniešu vidū strauji pieaug veselības riski," norāda pētījuma vadītājs ārsts Viesturs Šiliņš.

Lielāko Rīgas augstskolu un arodskolu studenti savu veselības stāvokli vērtē pozitīvi –75% aptaujāto norāda, ka veselība viņiem ir laba vai diezgan laba. Tomēr, aptaujājot vairāk nekā 1000 jauniešu, anketās gūtie dati atklāj – pēdējā gada laikā tikai piektā daļa jauniešu nav saskārušies ar veselības pasliktināšanos.

Lieto bieži un pēc sava prāta

"Jauniešu atbildes sniedz šokējošus datus," saka pētījuma autore, Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūta pētniece Ilze Trapenciere. Lai gan jauniešus uzskata par veselīgāko iedzīvotāju grupu, aptauja atklāj, ka gandrīz pusei sāp galva, viņi bieži sūdzas par muguras sāpēm un redzes problēmām. Visticamāk, šos veselības traucējumus rada jauniešu paradums ilglaicīgi strādāt pie datora.

Lai mazinātu sāpes, studenti bieži un pēc sava prāta lieto medikamentus. Desmitā daļa jauniešu zāles lieto ik dienu, piektā – regulāri, vismaz reizi nedēļā, gandrīz trešdaļa – dažas reizes gadā.

"Zāļu karalis numur viens, ko jaunieši lieto visbiežāk, ir plaši reklamēts pretsāpju medikaments, daudzi lieto pretiekaisuma līdzekļus, retāk – zāles kuņģa darbības regulēšanai un gremošanai. Taču būtiskākais ir tas, ka tikai nelielai daļai jauniešu zāles ir izrakstījis ārsts, gandrīz 30% aptaujāto tās ieteikuši vecāki, bet trešā daļa tās iegādājušies pēc savām vēlmēm," stāsta I. Trapenciere. Jauniešiem ir problēmas arī ar kuņģi, tie sirgst ar depresiju vai ilgstošu stresu, elpceļu un sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem.

Netiek pie ārsta?

Rīdzinieki divas reizes biežāk tiek pie ārsta nekā citur dzīvojošie, bet Rīgā studējošie jaunieši. Tas varētu būt saistīts ar Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz – pacients var iet tikai pie sava ģimenes ārsta (jaunietis, protams, var iet pie privātārsta). Studentam, kas no citas pilsētas vai laukiem devies uz Rīgu, nav iespējas tikt pie ārsta. I. Trapenciere ir pārliecināta, ka tā ir cietsirdība, ja 21. gadsimtā, lai nokļūtu pie ģimenes ārsta, jaunietim jābrauc no vienas pilsētas uz citu: "Šī problēma ir jārisina – valstij ir jāspēj nodrošināt jauniešiem pieejama veselības aprūpe pat tad, ja ģimenes ārsts ir viņa deklarētajā dzīvesvietā pavisam citā pilsētā."

Tomēr, kā skaidro Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate, ikviens pacients reizi gadā drīkst pārreģistrēties pie cita ģimenes ārsta. Tas attiecas arī uz studējošajiem – viņiem ir tiesības uz laiku reģistrēties pie ģimenes ārsta tajā pilsētā, kurā studē vai mācās. Tajā pašā laikā I. Šmate atzīst, ka jaunieši vispār ir "maz informēti pacienti".

Aicina veidot veselīgu nāciju

Lai gan ekonomiskās krīzes laikā veselības aprūpes normatīvos joprojām uzsvērti nosacījumi – savlaicīgums, pieejamība, kvalitāte un izmaksu efektivitāte –, realitātē tie nedarbojas. Tāpēc sevišķa uzmanība jāpievērš jauniešu veselības aprūpei. "Pienācis laiks veidot kustību Veselīgs jaunietis – veselīga nācija," aicina pētniece I. Trapenciere.

***

VIEDOKĻI

Monta Eglīte (18), mācās Rīgas 85. vidusskolā:

– Par veselību nesūdzos, tā ir laba. Satrauc reizēm sāpošā galva, tas, visticamāk, no stresa darbā un skolā. Reizēm sāp arī kuņģis – nesen man atklāja kuņģa iekaisumu. Taču zāles lietoju minimāli: ja varu paciest, tās nedzeru. Kuņģim lietoju ārsta apstiprinātas zāles.

Kārlis Matisāns (20), studē Rīgas Celtniecības koledžā:

– Par savu veselību nesatraucos. Man ir sēdošs darbs, tāpēc par sevi rūpējos ar veselīgu uzturu un fiziskām aktivitātēm. Regulāri man sāp mugura un ceļi, ko izraisa iedzimta mugurkaula kaite. Pretsāpju līdzekļus nelietoju, jo tie nenoņem sāpes un neārstē. No zālēm cenšos izvairīties, izvēlos homeopātiskus līdzekļus. Arī galvassāpes nereti parādās, to iemesls ir asinsspiediens. Svaigs gaiss, fiziskas aktivitātes, un galvassāpes pāriet.

Mārtiņš Pogulis (21), studē LLU:

– Man ir ļoti laba veselība, neviena slimība klāt nelīp, nekādu sūdzību nav. Esmu veselāks par veselu. Pagājušo ziemu nostaigāju bez cepures un cimdiem, nebija ne klepus, ne iesnu. Noslēpums slēpjas dzīvīgumā – dzīvi uztveru pozitīvi un vienmēr esmu kustībā.

Baiba Jansone (22), studē RPIVA:

– Lai gan vienmēr var būt labāk, veselība man ir diezgan laba. Reizēm sāp mugura, bet tas jau kopš bērnības. Zāles lietoju reizi mēnesī vai pat retāk. Ja mājās ir kādas zāles pret sāpēm, tad dzeru, ja nav – speciāli uz aptieku neeju, paciešu. Ja lietoju, tad reklamētākos pretsāpju līdzekļus.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.