Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pretvēža kampaņa – velomaratons "Ride 4 Women" pirmoreiz Rīgā

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā Gaiļezers notika starptautiskā pretvēža kampaņas konference un velomaratons Ride 4 Women. Velomaratons ir plaša, informatīva pretvēža kampaņa. Šogad tā maršruts norisināsies no Tallinas līdz Vīnei, šķērsojot Baltijas valstis.

Šāda kampaņu rīko jau piekto gadu, taču Latvijā - pirmo. Ride 4 Women ar velobraucienu norisinās deviņās Eiropas pilsētās, kopumā nobraucot 1758 km, sākot no Tallinas līdz pat Vīnei. Katrā no šīm deviņām pilsētām rīko informatīvu konferenci, kā arī velobraucienus konkrētos maršrutos.

Kampaņas mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni un informētības līmeni par ginekoloģisko audzēju profilaksi, agrīno diagnostiku, ārstēšanas iespējām, kā arī veicināt veselīgu un aktīvu dzīvesveidu.

Katru gadu aptuveni 58,000 sievietēm tiek diagnosticēts dzemdes kakla vēzis, no tām aptuveni 24,000 sievietes mirst, lai arī šī slimība ir pilnībā ārstējama, ja tiek diagnosticēta tās sākumā.

RAKUS valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis skaidro, ka lielākoties ginekoloģiskie audzēji sievietēm tiek konstatēti tikai vēlīnās stadijās, kad ārstēšanas iespējas ir ļoti ierobežotas. “Mums, vīriešiem, ir jāmudina sev pazīstamās sievietes regulāri pārbaudīt savu veselību, lai mazinātu dzemdes kakla vēža slimnieču skaitu,” aicina I. Paeglītis.

“Latvija neizceļās ar labiem rādītājiem vēža kontrolē. Dzemdes kakla vēzis ir tas, kuru var novērst pilnībā, tāpēc nav pieļaujams, ka katru gadu mirst tik liels skaits sieviešu,” teic RAKUS ginekoloģijas un dzemdniecības galvenā speciāliste asoc. prof. Dace Rezeberga. Latvijā katru gadu saslimst vismaz 250 sievietes, nomirst apmēram 150, kas ir lielākoties reproduktīvā vai darba spējīgā vecuma sievietes.

Ride 4 Women pārstāvis, Grācas universitātes slimnīcas ginekologs Renē Lakī (Rene Laky) stāsta: “Ir nepieciešams nodot informāciju par šo slimību pēc iespējas vairāk cilvēkiem, lai samazinātu saslimušo skaitu.” R. Lakī piemin arī, ka regulāra ginekoloģiskā pārbaudīšanās un vakcinēšanās ir nepieciešama, lai slimības gadījumā varētu savlaicīgi noteikt diagnozi, kuru arī varēs novērst.