Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ebreju tauta - daļa no Latvijas vēstures

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienai veltīts pasākums 4.jūlijā notika vietā, kur reiz atradās Lielā horālā sinagoga. Pēc atceres pasākuma Vecajos Ebreju kapos tika atklāts Ungārijas ebreju sieviešu piemiņai veltīts piemineklis.

Klātesošie bija pulcējušies pie bijušās Lielās horālās sinagogas, kur šobrīd izveidots memoriāls- simboliskas sinagogas sienas ar izrakumos atrastajiem oriģinālā dekora fragmentiem, lai pieminētu atceres dienu.

Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis savā uzrunā godina ebreju tautu un tās devumu Latvijai, pieminot, ka 20.gadsimts Latvijas vēsturē ir atstājis dziļas rētas: “Latvijas valstij šogad paliek 100 gadi. Būtiska daļa šīs vēstures ir saistīta ar Latvijas Ebreju kopienu. Ebreji gadsimtiem ilgi ir dzīvojuši Latvijas teritorijā, devuši savu ieguldījumu Latvijas valsts izveidē, piedalījušies brīvības cīņās, nesuši Latvijas vārdu pasaulē, bija un ir neatņemama Latvijas sabiedrības sastāvdaļa”.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece teic: “Kā ik gadu, arī šodien mēs esam šīs skarbās piemiņas vietā, kur slējās Lielā horālā sinagoga. Šī Dieva pielūksnes vieta, kopā ar tajā esošajiem cilvēkiem, tika nomidzināta”. I. Mūrniece min, ka Ebreju tauta ir daļa no Latvijas: “Es vēlos uzsvērt, Latvijā ebreji ir bijuši, ir un būs nozīmīga Latvijas sabiedrības daļa. Mums ir daudz kopīgā un daudz vienojošā”. I. Mūrniece skaidro, ka šis vēstures notikums ir jāzin ikvienam: “Kapēc mums būtu jāzina mūsu pagātnes melnākās lappuses? Lai no tām mācītos un darītu visu iespējamo, lai nekas tāds vairāk neatkārtotos”.

Pēc atceres pasākuma tika atklāts 1944.gadā nacistu okupācijas laikā Latvijā piespiedu darbos bojā gājušo un nogalināto Ungārijas ebreju sieviešu piemiņai veltīts piemineklis, kuru Ungārijas valdība nolēma uzstādīt Vecajos Ebreju kapos.

“Gribu teikt lielu paldies Ungārijas valdībai, Ungārijas vēstniecībai Latvijā, arī Latvijas institūcijām, profesoram Vestermanim, kas ir paveikuši lielu darbu, lai mums būtu vel viena vieta šeit Rīgā, Latvijā, kur pieminēt gan holokausta upurus, gan atcerēties par mūsu traģisko vēsturi”, savā uzrunā teic ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Vēsturnieks Marģers Vestermanis saka, ka piemineklis ir ne tikai piemiņa: “Šis piemineklis, lai atgādina arī par brīdinājumu cilvēkiem, ka ļaunums ir neprāta iemiesojums. Ļaunumam nav loģikas. Mēs nekad nevaram būt droši, kad šis ļaunums atkal parādīs savu spēku”.