Balanss starp darba un ģimenes dzīvi: Vai darba devējiem Latvijā tas rūp?

© depositphotos.com

Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka Latvijas darba kultūra nav ģimenēm draudzīga, savukārt puse – 51% – atzīst, ka darba devēja pretimnākšana palielina vēlēšanos strādāt konkrētajā uzņēmumā, liecina Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

«Pašreizējā situācija darba tirgū arvien vairāk motivē darba devējus ieviest dažādas iniciatīvas nodarbināto labsajūtas uzlabošanai, kā arī ģimenes un darba dzīves saskaņošanai. Lai noturētu un piesaistītu speciālistus, arī pārējiem Latvijas darba devējiem nāksies sekot pasaules tendencēm un būt elastīgiem gan attiecībā uz darba laiku, gan formu, gan atbalsta pasākumiem, piemēram, strādājošiem vecākiem,» ir pārliecināta Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja Dace Helmane.

Lai rosinātu veidot ģimenēm draudzīgu darba vidi, kas palīdzētu strādājošiem vecākiem rast darba un ģimenes dzīves līdzsvaru, jau ceturto gadu Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm īsteno akciju Darbā bērni - dienu, kad bērniem ir iespēja iepazīt savu vecāku profesiju un darbavietu. Uzņēmumi - mazie, vidējie un lielie - aicināti iesaistīties un 1. jūnijā, Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, rīkot Darbā bērni dienu.

Win - Win - Win jeb uzvar visi - gan darba devēji, gan darbinieki, gan viņu ģimenes - šāda ir pārliecība akcijas Darbā bērni pamatā. Pasaules un arī Latvijas uzņēmumu pieredze apliecina, ka šādi pasākumi stiprina darbinieku lojalitāti un darba devējs ir tikai ieguvējs.

Viedoklis

SIA Ventspils nafta termināls pārstāve Janīna Biteniece:

- Uzņemot jaunu darbinieku savā komandā, VNT apzinās, ka viņš vai viņa nāk kopā ar ģimeni. VNT rūpējas par darbinieku darba un ģimenes dzīves līdzsvaru visa gada garumā. Tas dod pozitīvus rezultātus. Pirmkārt, pozitīva darba vide un produktivitāte. Darba vidi veido paši darbinieki. Ja viņi ir laimīgi un izjūt darba devēja atbalstu, viņi strādā radošāk un rezultatīvāk. Otrkārt, darba devēja tēls. VNT darbojas Ventspilī, kas ir samērā tālu no galvaspilsētas, kas dažreiz rada sarežģījumus ar speciālistu (talantu) meklēšanu un piesaisti. Tāpēc darba devēja tēls ir svarīgs cilvēku piesaistē. Treškārt, pēctecība. VNT strādā dažu ģimeņu vairākas paaudzes. Rūpes par darbinieku ģimenēm ir labs faktors par labu darba devējam, kuru izvēlēties. Vai uzņēmums var sapņot par labāku reputāciju nekā tad, ja darbinieks parāda savam bērnam, cik labā vietā vecāks strādā?

Kopumā jāteic, ka kopš dibināšanas VNT pastāv arodbiedrība, un koplīgumā ir iekļauta virkne labumu, kas ir vērsti tieši uz ģimenēm. Piemēram, papildu brīvdienas ārpus Darba likuma noteiktajām, piemaksas bērnu piedzimšanas gadījumā. Tāpat VNT finansiāli atbalsta darbinieku bērnu skolas gaitas, sniedzot finansiālu atbalstu 1. septembrī.

Papildus sporta spēlēm, kurās piedalās VNT darbinieku ģimenes, tiek rīkoti Ziemassvētku pasākumi darbinieku bērniem, kā arī Ģimenes drošības diena, atzīmējot VNT starptautiskā īpašnieka VTTI Vides un darba aizsardzības dienu un Latvijā rīkoto akciju Darbā bērni.

Pirms pāris gadiem VNT izveidoja atpūtas istabu, kuru dažreiz izmanto arī līdzi uz darbu atnākušie darbinieku bērni - liek LEGO klučus vai spēlē galda tenisu.

Ģimenēm draudzīga vide - tā ir kultūra, kuru veido paši uzņēmuma darbinieki. Viņi vislabāk zina, kas ir vajadzīgs viņu bērniem, un viņi piedalās ar saviem ieteikumiem. Piemēram, VNT ir nopircis interaktīvu tāfeli skolai, kurā mācās darbinieku bērni.

Regulāri bez maksas tiek piešķirts autobuss skolām, bērnudārziem, sporta klubiem, kuros piedalās darbinieku bērni.

VNT jau trīs gadus pēc kārtas saņem Labklājības ministrijas statusu Ģimenei draudzīgs komersants.

Mobilo sakaru operatora Amigo vadītājs Artūrs Freimanis:

- Līdzsvars starp profesionālo un ģimenes dzīvi ikvienam strādājošam vecākam ir būtisks ik dienu, tādēļ ģimenei draudzīga darba vides pilnveidošana viennozīmīgi ir viena no uzņēmuma prioritātēm jau vairāku gadu garumā. Labi apzināmies, cik svarīgs ir darba devēju atbalsts, un pieredze apliecina, ka tas paaugstina arī darbinieku motivāciju ikdienas darbu veikšanai.

Galveno uzmanību pievēršam ikdienas lietām - vecākiem ir iespēja būt blakus bērnam, kad viņš saslimis, doties uz pasākumiem bērnudārzos vai skolās, būt klāt citos nozīmīgos brīžos. Darbiniekiem sniedzam iespēju darba pienākumus veikt attālināti - tas ļauj būt elastīgiem dažādās situācijās un strādāt no mājām vai ārpus darba laika, ja dienas laikā bijis nepieciešams veltīt laiku ģimenei un bērniem. Vienojoties, ka darbus var veikt attālināti, darba kvalitāte necieš, tajā pašā laikā nodrošinot, ka esam kopā ar ģimeni, kad tas visvairāk vajadzīgs. Darbinieki novērtē arī atbalstu ģimenei īpašos brīžos, piemēram, reģistrējot laulību, darbiniekiem dāvinām trīs apmaksātas brīvdienas, sākumskolas skolēnu vecākiem apmaksāta brīvdiena ir arī 1. septembris, savukārt, nākot pasaulē bērniņam, piedāvājam materiālu atbalstu. Vasaras sezonā jeb no maija līdz septembrim piektdienas ir īsās dienas, un, lai darbiniekiem būtu pilnvērtīga iespēja veltīt laiku ģimenei, rosinām atvaļinājumā izmantot vismaz divas nedēļas pēc kārtas. Protams, ik gadu 1. jūnijā Darbā bērni dienas ietvaros aicinām darbinieku bērnus ciemoties pie vecākiem darbā, lai izzinošās un jautrās aktivitātēs iepazītu vecāku profesiju un darbavietu.

Swedbank personāla vadības pārstāve Dace Amsila:

- Mūsu darbinieku skaits visā uzņēmumā ir gana liels, mēs esam ap 1500, kopā mums ir vairāk par 2050 bērnu. Tas ir iespaidīgs skaitlis, un tas mums ir jāņem vērā, domājot par darbinieku labsajūtu un lietām, kas ir svarīgas.

Mums ir daudz dažādu ģimeni atbalstošu pasākumu, piemēram, brīvdienas vecākiem - bērnudārza absolvēšana, pirmais septembris. Esam ieviesuši arī elastīgu darba laiku, kas ļauj darbiniekiem vieglāk plānot savu ikdienu un būt līdzsvarā ar savas ģimenes un darba ritmu, būt klātesošam ģimenē svarīgos pasākumos, notikumos.

Mums ir kopīgi pasākumi darbiniekiem un darbinieku ģimenēm, tūlīt pat jūnija pirmajā sestdienā mēs visi pulcēsimies kopā Vasaras festivālā, kas šogad notiks Cēsīs, Ungurmuižā. Vasaras festivāls ir trīs dienu pasākums pie dabas, kurā aicināti piedalīties visi Swedbank darbinieki ar savām ģimenēm, lai izbaudītu dažādas radošas un aktīvas nodarbes, kopīgi muzicētu un iepazītu viens otru vēl labāk.

Pēdējā mūsu iniciatīva ir darba telpas, kas ir draudzīgas bērnam, kurās bērns var netraucēti spēlēties, nosnausties pusdienas laiku, savukārt vecāki var turpināt pilnvērtīgi strādāt.

Mēs vēlamies, lai darbinieks justos līdzsvarā savā ikdienā, lai viņš spētu kvalitatīvi veikt savus pienākumus, kā arī ērti organizēt savas ikdienas ģimenes lietas, saņemtu atbalstu sev svarīgos notikumos un būtu kopā ar saviem mīļajiem. Tas mums kā darba devējam nozīmē apmierinātus un lojālus darbiniekus.



Svarīgākais