Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Brīvdienās un nākamajā nedēļā gaidāms stiprs karstums

© F64

Maija pirmās dekādes beigās un otrās dekādes sākumā Latvijā pakāpeniski iestājās meteoroloģiskā vasara (diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili paaugstinājās virs +15 grādiem). Lai arī ir bijušas dažas vēsākas dienas, kopumā vasarīgais siltums saglabājas un gaidāms, ka mēneša pēdējās dienas būs pat karstas. Turklāt, līdz šim maijs ir bijis sauss - fiksētā nokrišņu summa sasniedz tikai pusi no mēneša normas, un arī maija pēdējās dienās būtiski nokrišņi nav gaidāmi, informē  "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs"

Maija mēneša nogale saglabāsies lielākoties sausa un vasarīgi silta. Atsevišķās dienās sagaidāms stiprs karstums, kad gaiss iesils līdz pat +30 grādiem. Iespējams, karstums atkāpsies jūnija sākumā, kad varētu tikt novēroti arī nelieli nokrišņi.

Atlikušajās maija dienās anticiklona ietekmē gaidāms saulains laiks. Mākoņu daudzums būs mainīgs - naktīs mākoņu būs maz, savukārt dienās to daudzums nedaudz palielināsies. Dienas aizritēs bez ievērojamiem nokrišņiem un vējš joprojām būs lēns. Valsts teritorijā ieplūdīs karstāks gaiss, un gaisa temperatūra brīvdienās vēl gaidāma +22…+27 grādu robežās, taču nākamajā nedēļā sasniegs +27…+30 grādus. Piekrastes rajonos, vējam pūšot no akvatorijas, temperatūra būs nedaudz zemāka. Naktīs gaiss atdzisīs līdz +11…+16 grādiem. Ūdens temperatūra līča un jūras piekrastē, kā arī iekšzemes ūdeņos pakāpeniski paaugstinās (plašāk šeit).

Nākamās darba nedēļas otrajā pusē laika apstākļi varētu mainīties - ar ziemeļu puses vējiem Latvijā varētu ieplūst vēsāka gaisa masa. Karstums nedaudz atkāptos un, mākoņu daudzumam palielinoties, vietām būtu gaidāms neliels lietus, tomēr tas būtiski nesamazinātu mitruma deficītu.

Ņemot vērā aktuālākās laika apstākļu prognozes, jau šobrīd var apgalvot, ka šis maijs kļūs par karstāko maija mēnesi Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, pārsniedzot 2013. gada maija vidējo gaisa temperatūru, kas bija +14,4 grādi.