Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Laika pareģis: Otrā janvāra pusē gaidāms sals līdz pat mīnus 20 grādiem

© F64

1. un 2. janvārī pārspēti gaisa temperatūras rekordi, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Ziemai neraksturīgs siltums nav novērojams pirmo gadu, 2016. gada 31. decembrī Kolkā ar plus 9,3 grādiem tika pārspēts visas Latvijas maksimālais gaisa temperatūras rekords.

Zaļie Ziemassvētki ir Latvijas trends, ar šo tendenci būtu jārēķinās, atskatoties uz iepriekšējo gadu novērojumiem, jo klimata periods ir 30 gadu, atzīst Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna. «Raugoties uz 1. un 2. janvāra siltuma rekordiem, līdzīgi kā iepriekšējos gadus, tie krituši. Norit pārmaiņas klimatā, raksturīga temperatūra ne pārāk ierasta ziemai. Vērojama tendence, ka temperatūra paaugstinās, biežāk vērojams lietus, sniega sega manāma aizvien retāk. Tomēr, raugoties vēsturiski, janvāris un februāris ir ziemas aukstākie mēneši, sniegu vēl ir iespēja sagaidīt. Šajā nedēļā temperatūra vēl turēsies virs nulles, bet vēlāk prognozējams sals.»

Turklāt Gismeteo pārstāvis Latvijā Valdis Martinsons ir pārliecināts: «Tas, ko redzam aiz loga, ir neredzēta siltuma un mitruma sezona, kas liecina par labu vides piesārņojumam, iespējamam nepareizam cilvēku dzīvesveidam attiecībā pret vidi. Sniega prognozes ir epizodiska parādība. Tas ir iespējams, bet reti! Sniegu ir nomainījis sals un lietus, kas gaidāms arī turpmāk. Ir jāgaida janvāra beigas, februāra sākums, jācer, ka sniega sega mūs aplaimos.»

Tā ir kā tāda rata griešana, laika apstākļi spēlējas. Citā vietā rekords, citā ne, uzskata laika pareģis Vilis Bukšs. «Atskatoties gadus atpakaļ, 2007. gada janvāris bija tik silts, ka vardes ceļmalā lēkādamas varēja manīt, tāpēc negribētu šā gada laika apstākļu pavērsienus dēvēt par rekordu. Sniegs būs, bet tikpat ātri nokusīs. Tiklīdz gaisa temperatūra samazināsies un uzsals, ir cerība sagaidīt sniegu. Tomēr sniega prieks būs īss, tas sevi atrādīs un pārvērtīs slapjā, dubļu pilnā zemē. Zvaigznes dienu aizvadot, otrā janvāra pusē gaidāms sals Latvijas austrumu un ziemeļaustrumu daļā, līdz pat mīnus 20 grādiem, bet īslaicīgs. Visu janvāri pavadīs nokrišņi - lietus, slapjš sniegs. Kopumā janvāris gaidāms silts, turklāt februāri pavadīs stipri brāzmains vējš.»

Raugoties uz sinoptiķu novērojumiem, top skaidrs, ka sniegs ierindojams svētku brīnumu sarakstā, tas ir iespējams, bet nesniedzot garantijas talonu. Atskatoties uz gadu gājumu iepriekš, šķiet, Londonas klimats ir pārņēmis Latviju. Tomēr, ja zaļā ziema nesniedz gandarījumu un paliek par siltu, jāsteidz baudīt sniegotu ziemu uz Norvēģiju.