Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Sasildi Ziemassvētkos": Dzīves mežģīņraksti – smalkie un skarbie

RĀMĀ ELEGANCE. Pensionētā ekonomiste Ināra Kurpniece mežģīņrakstu adīšanā ir tikpat precīza kā bija darbā ar skaitļiem © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Iegūt brīdi prieka un atbalstīt rokdarbniekus var Ogres pensionāru Ziemassvētku tirdziņā līdz 16. decembrim. Meistaru darbu klāstā ir arī pensionētās ekonomistes Ināras Kurpnieces (70) veikums.

Atnākusi uz senioru rokdarbnieču pulciņa nodarbību, Ināras kundze rāda pa iepriekšējo nedēļu pabeigto šalli. Tā ir mīksta, balta, mežģīņrakstā darināta - tik līdzeni uzadīta kā ar adāmmašīnu. Kolēģes pavaicā: «Vai ar rokām adīji?» Ināra atsmej: «Kājām!» Mežģīņrakstā darināti rokdarbi ir viņai īpaši mīļi: smalki un viegli. Tieši pretēji pašas dzīves pavedienam.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Vēl pavisam mazs bērns būdams, Ināra kopā ar ģimeni tika izsūtīta. Izdzīvoja, tieši pateicoties vecmāmiņai - viņa šuvusi, un krievu sievietes par to devušas pārtiku. Dzīve Omskas apgabalā sākotnēji bijusi ļoti grūta, vēlāk kļuvis mazliet vieglāk. Ināra atgriezās Latvijā, vakarniekos studēja ekonomiku. Dzīvojusi Doles salā, bet, kad sākās Rīgas HES būvniecība, mājas atkal bija jāpamet.

Dzīve raiba kā dzeņa vēders, varbūt tāpēc Ināra saviem rokdarbiem - zeķēm, cimdiem, mazuļu zābaciņiem, šallēm, apmetņiem - labprāt izvēlas raibas dzijas. «Visu savu dzīvi esmu adījusi, un tā man patīk labāk nekā tamborēšana. Tomēr ar rokdarbiem nopelnīt nevar, tas drīzāk ir hobijs. Bet, ja cilvēks nopērk, - ir prieks. Paskatos žurnālos, arī rokdarbnieču pulciņā apmaināmies domām un cita no citas mācāmies. Ziemā ir vairāk laika, bet arī vasarā, kad ir dārzs, vakarā pie televizora tāpat sanāk paadīt. Nu kā tu sēdēsi bez darba?» teic trauslā, bet sparīgā sieviete.

Logo

Rokdarbu prasme nemanot ir nodota arī nākamajai paaudzei. Padomju laikos, kad īsti neko nevarēja nopirkt, Ināra no Gruzijas savai pusaugu meitai atvedusi botas. Bet mazliet par lielu. Meitēns bijis attapīgs - un izdomājis uzadīt vilnas zeķes. Mazdēls, datoriķis, ir tāls no rokdarbiem, toties uztur kārtībā vecmāmiņai datoru, kur interneta dzīlēs viņa var smelties ierosmi jaunām idejām.

***

KUR UN KAD?

Ogres pensionāru rokdarbu Ziemassvētku tirdziņā Ogres kultūras centrā līdz 16. decembrim no pulksten 10 līdz 18