Čiekuru talkā informē par priežu mūžu

ČIEKURU TALKĀ lasītājiem uzsnigušais sniegs dažbrīd sarežģīja čiekuru atrašanu un savākšanu © F64

Vakar SIA Rīgas meži darbinieki kokaudzētavā Norupe organizēja priežu čiekuru ikgadējo lasīšanas talku, kas tika rīkota, lai informētu sabiedrību par priežu augšanas ciklu no stāda līdz apstrādātam kokmateriālam un par to, ka nocirsto koku vietā tiek iestādīti jauni.

«Katrā čiekurā ir 15 līdz 20 sēklas. Ja mēs nenolasām vienu čiekuru, tad priedē paliek karājoties 15 līdz 20 stādiņi, ko mēs varētu izstādīt mežā,» katra čiekura kardinālo un svarīgo nozīmi pamatoja kokaudzētavas Norupe vadītājs Māris Druvaskalns. «Te ir viens hektārs ar sastādītiem bērziem. Tā ir bērzu sēklu plantācija, no kuriem iegūstam spurzas, no kurām tālāk audzē jaunos bērzus.» Viņa kokaudzētavā neaudzē tikai priedes, bet arī bērzus un egles. M. Druvaskalns ieskicēja, cik mazs daudzums sēklu producē lielu skaitu jaunu audžu: «Iepriekšējā gadā no šīs bērzu plantācijas izdevās iegūt 36 gramus sēklu, no kurām sanāca izaudzēt 50 000 koku.» Kokaudzētavas vadītājs talkas beigās interesentiem pastāstīja, kā notiek process no sēklu ievākšanas līdz pat stādam, kas ir komplicēts process.

Uz čiekuru lasīšanu bija ieradušies vairāki desmiti Rīgas mežu darbinieku, arī Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš, kurš bija priecīgs par talkas norisi un uzsvēra čiekura vitālo ietekmi priedes attīstības ciklā. «Tam ir praktiska nozīme un arī simboliska, jo tas ir brīnišķīgi, ka mēs, tie, kas ikdienā dara citus darbus, sanākam kopā pie paša pirmsākuma - pie tā, no kā mežs sākas.» A. Tauriņš piebilda, ka viss nebeidzas ar koka nozāģēšanu, «tas ir tas cikls, kāpēc mēs šai pasaulē darbojamies, lai būtu sākums un gals un lai tas būtu bezgalīgs ritums». Viņš talciniekiem novēlēja veiksmi un izteica prieku, ka ir sagadījies, ka ārā ir tik skaists laiks, jo sniga.

Latvijas Valsts mežzinātnes institūta Silava vadošais pētnieks, mežzinātņu doktors Imants Baumanis ar lepnumu akcentēja priežu nozīmi un talcinieku darba augļus: «Ir liels gods lasīt Rīgas priežu sēklas. Slaveni kuģu būvētāji izmanto priežu koku kuģu būvniecībā. Mūsu salasīto priežu sēklas veidos nākamās Rīgas priedes.» I. Baumanis pastāstīja, cik ilgs laiks paiet, kamēr sēkla top par koku: «Priedi var izaudzēt 40-50 gados līdz 30 centimetriem. Vajag attiecīgu selekcijas materiālu un pareizas audzēšanas tehnoloģijas.