Auklītes darba tīkotājām pieprasa ārsta un policijas izziņas

© ss.lv

Bez darba palikušie cilvēki stieg arvien dziļākā izmisumā, kamēr potenciālo darba devēju prasības- aug augumā. Šobrīd interneta vidē parādījies kādas privātpersonas sludinājums par auklītes vakanci, kurā tiek uzskaitītas tādas prasības kā ārstu un tiesībsargu izziņas, atsauksmes no iepriekšējiem darba devējiem, labas kulināra dotības, "vismaz augstākā izglītība", vismaz 5 gadu autovadītāja stāžs, izteikts tīrīgums utml.

Pirms kāda laika nra.lv jau vēstīja par kādu darba sludinājumu, kurā kandidāts ar augstāko izglītību tika meklēts „slotas operatora” jeb sētnieka „amatam”. Tagad interneta vidē parādījies sludinājums, kurā šāda pat prasība un vēl daudzas citas „smalkas” nianses tiek prasītas arī no potenciālās auklītes.

Sazinoties ar sludinājuma ievietotāju un stādoties priekšā kā auklītes darba kārotāja, uzzināju, ka triju bērnu māmiņa Ilona (vārds mainīts) saviem bērniem vēlas noalgot inteliģentu, čaklu, tīrīgu personu, kas turklāt spētu uzrādīt speciālistu izziņas par savu labo garīgo un fizisko veselību. Ilona īpaši uzsvēra, ka potenciālajai auklei tostarp jābūt ar augstāko izglītību, jo, kā viņa vairākkārt akcentēja,: „tie cilvēki ar deviņu klašu izglītību.... nu, jūs mani saprotat.”

Sieviete piebilda, ka bēdīgā pieredze ar kādu iepriekšējo auklīti viņai liekot lūgt uzrādīt arī izziņu no tiesībsargājošajām institūcijām par to, ka potenciālā darbiniece ir ar „kristāldzidru” pagātni.

Tiesa, ārstu slēdzieni un policijas izziņa nebūt nav visi nepieciešamie dokumenti - auklītei ir jāvar uzrādīt arī atsauksmes no iepriekšējiem darba devējiem, jāmāk labi gatavot un jābūt apveltītai ar entuziasmu, lai divas reizes nedēļā uzkoptu plašu māju. Tāpat auklītei būšot jānodarbojas ar bērnu izvadāšanu uz pulciņiem, vakariņu gatavošanu, brīvo brīžu saturīgu aizpildīšanu ar rotaļām un intelektuālām spēlēm. Tiesa, lai savus bērnus droši uzticētu svešiniecei, Ilona vēlas, lai potenciālajai auklītei būtu vismaz 5 gadu autovadītāja stāžs. Ilona vaļsirdīgi atklāja, ka dažkārt, piemēram, vecāku ārzemju atpūtas gadījumā, auklītei tāpat jābūt gatavai strādāt 24 stundas diennaktī.

Lai gan prasības, kuras Ilona izvirza auklītei, tika aprakstītas gari un plaši, nevienā sludinājuma punktā netika minēta apmaksas sistēma un arī telefonsarunā šis jautājums tika neuzkrītoši apiets. Ilona nevēlējās nosaukt precīzu summu, kuru saņems auklīte, vien norādot, ka samaksa notiks divas reizes mēnesī un tā būšot „cietā alga” nevis stundu tarifs. „Vai par papildstundām un diennakts dežūrām maksāsiet?” neslēpu savu interesi. „Nosauciet ciparu un mēs domāsim,” atbildēja Ilona, vairākkārt gan akcentējot, ka viņas ģimene tiešām ir ļoti maksātspējīga. „Ja redzēsim, ka ir vērts, būsim gatavi maksāt,” sacīja Ilona, taču joprojām spītīgi nenosauca pat aptuvenus ciparus. Sieviete vien piebilda, ka esot bijušās tādas amata kandidātes, kuras vēlējušās saņemt pat vairākus tūkstošus un tāda summa, protams, esot absurda.

Sludinājuma teksts no portāla ss.lv

Vajadzīga guvernante/mājkalpotā ja Mārupē.

Esam ļoti vitāla un enerģiska ģimene ar 3 bērniem (puikam - 6, meitenēm - 4 un 2 gadi) un suni. Bērni apmeklē dārziņu un dažādas nodarbības katru darba dienu.

1. Darba pienākumi:

1. 1. Bērnu nogādāšana uz dārziņiem, nodarbībām, pasākumiem un mājās,

1. 2. Brīvā laika saturīga pavadīšana līdz atgriežas vecāki, palīdzība skolas mājas darbos,

1. 3. Ēdiena gatavošana ģimenei,

1. 4. Mājsaimniecības uzturēšana – mājas un apkārtnes uzkopšana, kas ietver - mājas kārtošanu un mitro tīrīšanu, veļas mazgāšanu, gludināšanu, veļas sakārtošanu, rūpes par istabas un āra augiem, pagalma uzturēšana kārtībā,

1. 5. Saimnieciskas dabas jautājumu kārtošana un organizēšana sakarā ar bērniem (formalitātes, ārsti).

2. Prasības:

2. 1. Iniciatīva, pozitīva attieksme un spēja patstāvīgi organizēt un plānot savu darba grafiku,

2. 2. Elastība un precizitāte, nepieciešamības gadījumā spēja pielāgoties ģimenes dienas dažādiem grafikiem,

2. 3. Pieredze un labas iemaņas aukles, guvernantes un mājkalpotājas darbā, vismaz 3 gadi (nepieciešamas atsauksmes),

2. 4. Iemaņas darbā ar bērniem no 2 gadu vecuma ( nepieciešamas atsauksmes),

2. 5. Izteikti tīrīga un kārtīga ar augstām prasībām pret sevi un citiem,

2. 6. Izteikta vēlme palīdzēt un atslogot ģimeni no ikdienas rūpēm par mājsaimniecību,

2. 7. Labas pavāra un kulināra prasmes (nepieciešamas atsauksmes),

2. 8. B kategorijas autovadītāja apliecība un vismaz 5 gadu pieredze automašīnas vadīšanā Rīgā,

2. 9. Privātā automašīna ļoti labā tehniskā stāvoklī ar iespēju aizmugurē pārvadāt 3 bērnus (auto sēdeklīši tiks nodrošināti),

2. 10. Izziņa par veselības stāvokli no ģimenes ārsta un atzinums par fizisko un garīgo spēju strādāt ar bērniem,

2. 11. Oficiāla izziņa no attiecīgas valsts institūcijas par kriminālu sodāmību,

2. 12. Atbilstoša izglītība, vēlams augstākā (nepieciešama izglītību apliecinoša dokumenta kopija).

3. Darba režīms:

3. 1. Darba dienās no 8:00-19:00

3. 2. Ar iespēju nepieciešamības gadījumā būt pieejamai 24 stundas diennaktī.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais