Vēlme nopelnīt naudu, lai varētu iegūt autovadītājas apliecību, bija galvenais Anastasijas Siļonovas dzinulis pieteikt sevi darba tirgū. Viņa tobrīd nemeklēja darbu ilgtermiņam – nedaudz pastrādāt, iegūt pieredzi, sapelnīt naudu iecerētajam mērķim, un viss.
Anastasijas izvēle bija McDonald’s, jo nav noslēpums - daudzi jaunieši to uztver kā starta platformu, iespēju piepelnīties, piemēram, vasaras brīvlaikā. Anastasijai šis pagaidu darbs ir pārtapis par septiņus gadus ilgu darba stāžu. Jauniete atzīst - palikt viņu motivējušas plašās izaugsmes iespējas, kā arī tiešo vadītāju neviltotā interese un vēlme attīstīt jaunos censoņus.
«Arī man, tāpat kā citiem jauniešiem, gribējās vasaras periodā nopelnīt naudu, turklāt gribēju iegūt šofera tiesības, un šī mērķa realizēšanai bija, protams, vajadzīgs finansējums,» vēlmi pirms septiņiem gadiem pārskatīt sludinājumus pamato Anastasija. Viņa sāka strādāt McDonald’s, tiesa gan, bez tālejošiem plāniem saistībā ar šo uzņēmumu. Taču samērā ātri domas mainīja, jo saredzēja, ka uzņēmums piedāvā daudzveidīgas karjeras iespējas - ja vien pats darbinieks vēlas, viņam ir dota iespēja augt un gadiem ilgi neiestrēgt pamatpozīcijā.
Satika pareizos cilvēkus
«Darbu sāku kā virtuves darbiniece Pļavnieku restorānā, tas nozīmēja strādāt gan virtuvē, piemēram, gatavot burgerus, gan apkalpot klientus, gan strādāt zālē, piemēram, slaucīt, mazgāt grīdu. Pēc kāda laika McDonald’s atvērās arī Imantā. Tā kā dzīvoju Pārdaugavā, man piedāvāja pārcelties strādāt uz Imantu. Piekritu, jo ceļš līdz Pļavniekiem man prasīja aptuveni stundu, bet līdz Imantai krietni īsāku laiku,» stāsta Anastasija.
Tieši Imantas restorānā viņas ceļi krustojās ar cilvēkiem, kas, viņasprāt, devuši vislielāko artavu jaunietes attīstībā. «Ne tikai karjeras ziņā, bet viņi mani pilnveidoja arī kā personību. Deva vērtīgas zināšanas arī klientu apkalpošanā. Viņi bija mani iedvesmotāji,» atceras Anastasija.
Pēc vairāk nekā viena nostrādāta gada viņu paaugstināja amatā - Anastasija kļuva par instruktori, kuras pienākumos ietilpa konkrētā restorāna jauno darbinieku apmācības, viņu ievešana kolektīvā.
Izvēlējās palikt, nevis aizbraukt
«Tad, kad tiešā vadītāja aizgāja strādāt uz citu restorānu, manī arī radās vēlme pēc pārmaiņām. Tolaik studēju Rīgas Tehniskajā universitātē ekonomistos un nolēmu pieteikties Erasmus programmai un uz pusgadu doties studēt uz Lietuvu vai Šveici. Programmai tiku apstiprināta, bet tad pēkšņi piezvanīja bijusī vadītāja un piedāvāja iet strādāt pie viņas - restorānā, kas atrodas pie Laimas pulksteņa. Līdz šim brīdim nespēju rast skaidrojumu, kāpēc nedevos uz ārvalstīm, bet nolēmu palikt, taču savu izvēli nenožēloju.»
Līdz ar restorāna maiņu mainījās arī Anastasijas amats - viņa sāka pildīt saimniecības vadītājas pienākumus. Pēc tam kļuva par otro asistenti, tad par pirmo asistenti, kas nozīmēja, ka uzticēto uzdevumu klāsts un atbildības diapazons kļuva arvien plašāks. «Principā gandrīz reizi gadā man bija jauns paaugstinājums, tas deva jaunu enerģiju, jo es esmu tāds cilvēks, kam gribas uzzināt ko jaunu, nevaru sēdēt uz vietas. Bieži darīju kaut ko ārpus saviem pienākumiem, jo gribēju palīdzēt citiem. Un, iespējams, vadība to manī novērtēja un piedāvāja arvien jaunus karjeras pakāpienus,» spriež Anastasija. Kādu brīdi viņa ir pastrādājusi arī McDonald’s ofisā, taču viņu vilka atpakaļ pie klientiem, restorānā strādājošajiem.
Jauns pakāpiens
Un radās iespēja atgriezties - viņa kopš šā gada marta ir McDonald’s Main Station (Merķeļa ielā) vadītāja. «Piedāvājumu akceptēju ātri, jo es patiesi vēlējos kļūt par vadītāju. Sākums nebija vienkāršs, jo, pirmkārt, man bija jauna komanda, es nevarēju pateikt - esmu vadītāja, un - sekojiet man. Man vispirms bija sevi jāapliecina, lai cilvēki man gribētu sekot. Otrkārt, restorānā bija nesen ieviesta klientu pašapkalpošanās sistēma, treškārt, manā pārziņā bija arī McCafe. Šie komponenti sākotnēji padarīja darbu ļoti izaicinošu.» Patlaban viņas komandu veido 52 cilvēki un darba rokas būtu vajadzīgas vēl. «Es labprāt savas zināšanas nododu saviem darbiniekiem, kā to darīja mana kādreizējā vadītāja. Gribu savējos attīstīt, lai varbūt arī kāds no viņiem nākotnē kļūtu par vadītāju.»
Anastasija akcentē, ka arī pati sevi vēl var pilnveidot. «Jaunas atziņas man bija iespēja iegūt Maltā - sešiem cilvēkiem no Baltijas bija iespēju nedēļu strādāt restorānā Maltā. Tā bija interesanta pieredze. Darba organizēšanā process būtiski neatšķiras no mums, atšķirīgākie ir tieši klienti - viņi ir daudz atvērtāki, komunikablāki. Man patika.».