Talka māca tīrību

© Jānis Saliņš, f64

"Kopš pirmās Lielās talkas ir ievērojami mainījusies attieksme: cilvēkiem vairs nepatīk, ja apkārt ir netīrība un atkritumi, un viņi par nesakoptām vietām ziņo. Domāju, ka drīz sekos nākamais solis, un cilvēki biežāk sakops piemēslotās teritorijas," stāsta Lielās talkas koordinatore Vita Jaunzeme.

Vakar bija pieteiktas vairāk nekā 1300 talku vietu (www.talkas.lv), un plānots, ka sakopšanā varētu piedalīties 200 000 iedzīvotāju.

Viņa atklāj, ka pēdējos divos gados kopš pirmās Lielās talkas ir ievērojami mainījusies sabiedrības attieksme pret apkārtējo vidi – agrāk, dodoties atpūsties brīvā dabā, cilvēki nelikās ne zinis par piemēslotām teritorijām un lielākajā daļā piknika vietu krājās atkritumu kaudzes, bet tagad par netīrām vietām ziņo un cilvēkiem tādās uzturēties nepatīk. Tāpat cilvēki kļuvuši daudz atsaucīgāki un biežāk piedalās projekta Pēdas organizētajās talkās, kas notiek visa gada garumā. V. Jaunzeme ir pārliecināta, ka nepaies ilgs laiks un cilvēki ne tikai ziņos, bet arī paši sakops netīrību un pēc sevis atstās mazāk atkritumu.

"Talkas diena ir tāds kā grūdiens, lai cilvēkus mudinātu katru dienu rūpēties par vides tīrību," stāsta V. Jaunzeme. Viņa norāda, ka ikviens, kas vēlas, var rīkot kādas teritorijas sakopšanas talku, to var darīt katru dienu, tikai jāatceras, ka tad pašiem jāparūpējas par savākto atkritumu aizvešanu.

Dažādas organizācijas jau vakar sakopa vairākas teritoriju – Lielās talkas organizatori iekopa pagalmu Ziepniekkalnā, Latvijas Universitātes botānisko dārzu tīrīja studenti, vakar talkoja arī jaunsargi un skolēni.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.