Jelgavas skolēni rada veiksmīgu biznesa ideju - atstarojošas kurpju šņores

Noslēdzoties skolēnu mācību firmu (SMF) finālam, pamatskolas grupā Mazais biznesmenis uzvaras laurus plūca Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēnu firma Atstospīd, kura ražo kurpju šņores no atstarojošiem materiāliem.

Skolēnu mācību firmas ir mācību nolūkos dibināti uzņēmumi, kas nodarbojas ar reālu uzņēmējdarbību – ražo preces, sniedz pakalpojumus, veic firmas finanšu analīzi un grāmatvedību, mācās iekarot tirgu, pārbauda savas spējas vadīt un darboties komandā, gūst pieredzi un peļņu. SMF programmas īstenošanu Latvijā atbalsta valsts aģentūra Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra.

Atstospīd dibinātāja Elīna Grantiņa uzsver: "Visu gadu, piedaloties SMF aktivitātēs, esam ieguvušas pārliecību par savām spējām, kā arī prasmes, kuras nepieciešamas uzņēmuma dibināšanai. Neesmu pārliecināta, ka pēc skolas pabeigšanas būšu uzņēmēja, taču zinu, ka jebkurā brīdī varēšu pievērsties šai aizraujošajai nodarbei, jo skolā iegūtās zināšanas būs pietiekamas."

Finālā piedalījās 23 skolēnu mācību firmas, kopsummā pulcējot vairāk nekā 100 skolēnus un viņu skolotājus.

Trīs labākās pamatskolas mācību firmas – minētā Atstospīd, KIV (Kuldīgas centra vidusskola) un Pūcīte (Īslīces vidusskola) – tiksies vēl nacionālajā finālā, kur cīnīsies par šī mācību gada labākās SMF titulu, kā arī iespēju pārstāvēt Latviju Eiropas SMF finālā jūlijā Itālijā.

Katru gadu mācību firmu programmā piedalās vairāk nekā 1000 skolēnu, lai gūtu pirmās praktiskās iemaņas sava uzņēmuma dibināšanā un vadīšanā. Latvijā šogad nodibināts vairāk nekā 200 skolēnu mācību firmu visos Latvijas reģionos, no kurām 35 ir pamatskolas grupā.