Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

VUGD: Uz ugunsdzēsēju amatiem veidojas rindas

© Gints Ivuškāns/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš norādīja, ka kopš algu pielikuma uz ugunsdzēsēju amatiem veidojas cilvēku rindas.

O. Āboliņš vēsta, ka situācija glābēju algu jomā ir uzlabojusies un šobrīd vidējā darba alga ir 700 - 800 eiro. Viņš arī norāda, ka šobrīd jau veidojas rinda ar cilvēkiem, kas vēlas strādāt par ugunsdzēsēju-glābēju. ''Vēlētos labāku šo fizisko sagatavotību, jo redzam, ka ir cilvēki, kas šīs noteiktās fiziskās normas nevar izpildīt. Tas pats attiecas arī uz veselības stāvokli,'' pauž O. Āboliņš.

Taujāts par tehnikas atbilstību mūsdienām, VUGD priekšnieks atbild, ka šobrīd vairāk nekā 60% no visām 342 speciālajām automašīnām ir ražotas padomju laikos. tomēr ir izstrādāts plāns, pēc kura pamazām šīs automašīnas tiks aizstātas ar jaunām. Piemēram, jau šogad tiks saņemtas 32 jaunas automašīnas. O. Āboliņš arī apstiprina, ka tehnikas nomaiņa notiks visos reģionos, tos nešķirojot.

Kaspars Krafts/ f64 photo agency

''Mums ir apzinātas 19 administratīvās teritorijas, kur mēs nevaram nodrošināt ierašanos uz ugunsgrēku 23 minūšu laikā,'' atzīst VUGD priekšnieks. Viņš arī uzskata, ka situāciju varētu labot brīvprātīgo ugunsdzēsēju brigāžu attīstīšana.

O. Āboliņš ziņo par vēl kādu tendenci - ir samazinājies ugunsgrēku skaits, bet palielinājies glābšanas darbu skaits. Agrāk bija situācijas, kuras cilvēki centās atrisināt paši, tomēr tagad ir patīkami apzināties, ka cilvēki lūdz palīdzību VUGD.