Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ziemele: Šobrīd Satversmes tiesā atrodas viss, kas ir ziņu topā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Šorīt raidījumā "900 sekundes" jaunievēlētā Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Ineta Ziemele atklāja, ka šobrīd Satversmes tiesā tiek skatītas lietas, kas cieši saistītas ar to visu, ko Latvijas iedzīvotāji katru dienu redz un dzird ziņu izlaidumos.

''Mēs gala rezultātā saņemama likumdošanas problēmas. Mēs arī redzam, kur kaut kas nav kārtībā procesa izskatīšanas laikā. Praktiski viss tas, kas tiek vēstīts ziņās nonāk ST, bet ar nelielu nobīdi, kas jau ir efektivitātes zudums. Ja mums izdotos sekmēt tādas izpratnes nostiprināšanu, ka Latvijā likumdošanai ir jābūt pārdomātai, paredzamai un caurskatāmai, tad ieguvēji būtu daudzi,'' vēsta I. Ziemele. Viņa arī pievērš uzmanību tam, ka iedzīvotājiem ir sarežģīti vērsties ST, jo cilvēki bez juridiskās izglītības nespēj pareizi sagatavot visus nepieciešamos dokumentus. Ja dokumenti būtu labāk sagatavoti, tad arī tiesa varētu strādāt efektīvāk.

Taujāta par to, kādi ir jaunās ST priekšsēdētājas nākotnes plāni saistībā ar darbību ST, I. Ziemele norāda: "Ir jāskatās vēsturiski kā ST ir veidojusies. Tā ir salīdzinoši jauna institūcija. Satversme ir attīstījusies līdz ar valsti, tāpēc izveidot kaut ko jaunu ir sarežģīti. Iziets cauri ir daudz kam. Uz doto brīdi viss ST nomainītais sastāvs ir jau jaunās paaudzes juristi. Tas ir ļoti spēcīgs domas ziņā. Nevajadzētu domāt, ka ST var izdarīt visu. Mēs esam kā paraugs, kā mēs strādājam un ko mēs darām. Protams, arī šeit var piestrādāt un uzlabot efektivitāti."

Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Sabiedrībā ir izskanējusi informācija, ka ST reizēm tiek izmantota kā politiskais instruments, jo amatpersonas vēl pirms vēršanās ST publiski paziņo, ka to grasās darīt. I. Ziemele reaģējot uz šo situāciju vēsta: "No mūsu skatupunkta, mums tas netraucē. Tā ir pat publicitāte ST darbam. Tas mūs pilnīgi neuztrauc."