Kodola bojāeju pētīs augstākā līmenī

Latvijas kuģniecības darbinieka Venta Kodola traģiskās bojāejas cēloņus turpinās izmeklēt Valsts policijas Galvenā krimināllietu policijas pārvalde (GKPP).

Kriminālprocesu uzsāka un līdz šim virzīja Rīgas Zemgales iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļa. Kā Neatkarīgajai skaidroja šīs nodaļas priekšnieks Aivars Ušpelis, gan milzīgās sabiedriskās intereses dēļ par negadījuma cēloņiem, gan citu iemeslu dēļ pieņemts "kolektīvs lēmums" uzsākto kriminālprocesu nodot Valsts policijas GKPP. Visticamāk, jau tuvākajās dienās šīs Valsts policijas struktūrvienības priekšnieks Jānis Lazdiņš izlems, kurš būs kriminālprocesa turpmākais virzītājs.

A. Ušpelis kategoriski noliedza līdz šim publiskajā telpā izskanējušo informāciju, ka kriminālprocess par personas bojāejas faktu uzsākts tikai vairākas dienas pēc traģiskā negadījuma Rīgā, Dignājas ielas dzīvojamā namā, kur 19. marta rītā V. Kodols tika atrasts nokritis no 6. stāva starp kāpņu margām. Pēc A. Ušpeļa teiktā, kriminālprocess sākts nekavējoties. Viņš nevarēja izskaidrot, kāpēc pat vairāki Valsts policijas preses dienesta pārstāvji, kuriem Neatkarīgā uzdeva attiecīgus jautājumus, par kriminālprocesa ierosināšanas faktu spēja informēt tikai pēc trīsarpus dienām.

Nodaļas priekšnieks apstiprināja jau iepriekš Neatkarīgās rīcībā esošo informāciju, ka nama apsaimniekotājs kāpņu telpu satīrījis vēl pirms policijas ierašanās. Savukārt viņš atteicās komentēt neoficiālo informāciju, ka videonovērošanas ierakstus no nama apsaimniekotājiem (nams Dignājas ielā ir aprīkots ar nopietnu augstas kvalitātes apsardzes tehniku) policija izņēmusi tikai vairākas stundas pēc negadījuma.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais