Pedagoga privātprakse jāsertificē

"Pērn skolā samazināta slodze, alga sarukusi uz pusi, un privātprakse ir veids, kā nopelnīt papildus," skaidro mājturības un ritmikas skolotāja Jolanta Straume no Valmieras. Lai arī turpmāk ārpus pamatdarba skolā pēcpusdienā pasniegtu dejošanu bērnudārzā, J. Straume pērn atjaunojusi privātprakses sertifikātu.

Šogad aktīvāki

Viņas kolēģe bērnudārzā angļu valodas skolotāja Iveta Upīte privātpraksi sākusi pirms sešiem gadiem. Toreiz pedagoģe pieteikusies sertifikātam, jo pēc darba laika beigām pamatskolā, kas ir pamatdarba vieta, pēc pašas izstrādātās programmas vēlējusies pasniegt svešvalodu piecus sešus gadus veciem bērniem. "Privātprakses sertifikāts man ir kā drošības garants," piebilst pedagoģe.

Tiesa, ne visi privātskolotāji un pulciņu vadītāji apgrūtina sevi ar papīru būšanu – šobrīd ar privātpraksi legāli nodarbojas vien 406 pedagogi. Izglītības kvalitātes valsts dienesta (šī iestāde izsniedz sertifikātus) pārstāve Ina Romāne norāda, ka šajā mācību gadā skolotāju interese par privātpraksi ir augusi un līdz marta vidum izsniegti 172 sertifikāti.

No vecāku kabatas

Visvairāk sertifikātu izsniegti angļu valodas, kā arī pagarinātās dienas grupas pedagogiem. Jāatgādina, ka mācību gada sākumā valsts nepiešķīra finansējumu pagarināto dienas grupu pedagogu darba samaksai. Tāpēc, lai arī turpmāk skolā organizētu pagarinātās dienas grupu, skolotāji varēja izņemt sertifikātu privātprakses sākšanai un reģistrēties kā saimnieciskās darbības veicēji, savukārt audzēkņu vecāki pirkt šo pakalpojumu no viņiem.

Līdzīgi mācību gada sākumā notika arī ar interešu izglītības pulciņiem. Ja izglītības iestādei trūka līdzekļu pulciņu organizēšanai, bet bija interese no audzēkņu vecākiem, pedagogs, saņemot privātprakses sertifikātu un slēdzot līgumu ar izglītības iestādi, varēja to nodrošināt, skaidro IZM Profesionālās izglītības un vispārējās izglītības departamenta vecākais referents Aivars Opincāns. Līdzekļi pedagogu atalgojumam vecākiem atkal bija jāpasmeļ no pašu kabatas. Jāpiebilst, ka kopš gada sākuma mērķdotācija pedagogu algām gan ir palielināta par 37%, tas nozīmē, ka vecākiem maksa par pagarināto dienas grupu vai interešu izglītības pulciņiem nav jāsedz vai jāsedz daļēji.

Pērn privātpraksi sāka arī daudzi logopēdi, norāda A. Opincāns. Līdz 2008. gada beigām Pedagogu darba samaksas noteikumi paredzēja, ka uz 500 izglītojamajiem rajonā drīkst tarificēt vienu logopēda likmi. Nu, kad šāda punkta noteikumos nav, daudzviet jo īpaši mazajās skolās logopēdi tika atlaisti. Lai turpinātu strādāt savā profesijā, viņi izņēma sertifikātus un sāka privātpraksi.

Pedagoga privātprakses sertifikāts ir derīgs trīs gadus, un to, iesniedzot attiecīgus dokumentus, var saņemt ikviens pedagogs, turklāt tas neko nemaksā, norāda I. Romāne.

Var sodīt

Pedagoga privātprakses finansiālie aspekti ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārziņā. Skolotājiem, kuri privātprakses ietvaros, piemēram, vada pulciņus, par ko saņem atlīdzību, jāreģistrējas VID kā saimnieciskās darbības veicējiem un jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Ja ienākumi no saimnieciskās darbības mēnesī pārsniedz 180 latu, pedagogam jāreģistrējas kā pašnodarbinātajai personai un jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Jāpiebilst, ka, ja skolotājs bez iegūta sertifikāta, piemēram, pasniedz privātstundas vai vada pulciņus, par ko saņem samaksu, pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa par to draud sods no 25 līdz 50 latiem.

***

UZZIŅAI

Dokumenti, lai saņemtu pedagoga privātprakses uzsākšanas sertifikātu

Fiziskai personai Izglītības kvalitātes valsts dienestā jāiesniedz:

- iesniegums par pedagoga privātprakses uzsākšanas sertifikāta izsniegšanu (iesnieguma forma pieejama dienesta mājas lapas www.ikvd.gov.lv sadaļā Pedagogu privātprakse)

- izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošo dokumentu kopijas, uzrādot šo dokumentu oriģinālus

- profesionālo pilnveidi apliecinošo dokumentu (kursu, lekciju, semināru apliecības u.c.) kopijas, uzrādot šo dokumentu oriģinālus

- izglītības programmu vai mācību priekšmeta programmu, vai kursa programmu, kuru pedagogs vēlās īstenot privātpraksē

Avots: Izglītības kvalitātes valsts dienests