Testēšanas režīmā sāk raidīt digitālais radio

© Publicitātes foto

Ar oficiālu pasākumu 15. decembrī VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» uzsāk ciparu radio apraides tehnoloģijas testēšanu.

LVRTC sadarbībā ar Latvijas Radio uzsāk digitālā radio standarta jeb DAB+ tehnoloģijas testēšanu Latvijā, lai noskaidrotu tās piemērotību Latvijas tirgum. Daigitālā radio apraide ir nākamās paaudzes apraides tehnoloģija, kas sekmīgi darbojas vairākās ES valstīs un nodrošina virkni priekšrocību gan raidorganizācijām, gan radioklausītājiem, gan arī reklāmas devējiem.

Lai Latvijā uzsāktu nozares profesionāļu diskusiju ilgtermiņa lēmuma pieņemšanai par iespējamo tehnoloģijas ieviešanu Latvijā, pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti ar ekspertu prezentācijām par digitālā radio kā tehnoloģijas pielietojamību radiosignāla kvalitātes uzlabošanai un reklāmas tirgus iespēju paplašināšanai.

Tehnoloģijas testēšana oficiāli tiek uzsākta 15. decembrī un ilgs līdz nākamā gada novembrim, bet jau līdz šim brīdim tehnoloģija ir izmēģināta, un, kā rāda pirmie mērījumi, ar atbilstošām uztverošajām iekārtām Pierīgā, 40 km un vietām pat 50 km attālumā no Rīgas, to var uztvert. Testēšanas laikā paredzēts pārbaudīt signāla kvalitāti tā saucamajās drošajās uztveršanas zonās, izmēģināt ne tikai standarta skaņas apraidi, bet papildināt pārraidīto saturu ar tekstu un attēliem, ko ciparu apraide nodrošina. Pēc testa rezultātiem būs iespējams aprēķināt nepieciešamos kapitālieguldījumus šāda projekta realizācijas gadījumā, kā arī dot ticamas prognozes ciparu apraides tarifiem.

Šobrīd LVRTC ir pielāgojis tā īpašumā esošu raidītāju un iegādājies īpašu iekārtu radio satura pielāgošanai. Kopējās testēšanai nepieciešamo iekārtu un ciparu radio tīkla plānošanas programmatūras licenču izmaksas ir līdz 70 000 eiro. Ciparu radio apraides testēšanas izmaksas sedz LVRTC.

Sabiedrībai ciparu radio ieviešana nozīmē gan labāku skaņas kvalitāti, gan kvalitatīvāku radio programmu uztveramību visā Latvijā. Savukārt raidorganizāciju ieguvums, pārejot uz ciparu skaņas apraidi, pirmkārt, būtu papildu satura piedāvāšanas iespējas klausītājiem, jo ciparu apraidē iespējams pārraidīt gan skaņu, gan attēlu un tekstu, ja uztverošā iekārta to ļauj. Tas ļautu gan segmentēt, gan paplašināt auditorijas, piedāvājot tām kvalitatīvi papildinātu saturu.

Tāpat būtisks raidorganizāciju ieguvums būtu iespēja samazināt programmu izplatīšanas izmaksas, jo analogajā apraidē, kāda Latvijā ir šobrīd, vienā tīklā var izplatīt tikai vienu programmu, savukārt digitālajā apraidē - līdz par 18 programmām.

Par programmu izplatīšanas izmaksu izmaiņām analogajā un ciparu zemes apraidē pārliecinājāmies, jau pārejot uz ciparu televīziju. 2010. gadā, kad Latvijā tika ieviesta ciparu televīzija, telekanālu izmaksas par vienas programmas izplatīšanu visā Latvijas teritorijā samazinājās vairākkārt. Piemēram, sabiedriskajai televīzijai vienas programmas izplatīšana analogajā apraidē 2009. gadā izmaksāja sešas reizes dārgāk, nekā tas ir ciparu zemes apraidē šobrīd, turklāt ir palielināta arī programmu aptveramība.

***

UZZIŅAI

• Iedzīvotāji, kuriem ir pieejams DAB + standarta radio uztvērējs, ciparu radio testa laikā varēs uztvert septiņas sabiedriskās raidstacijas programmas ciparu apraidē. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi konceptuālu lēmumu ļaut digitālo radio apraidi pārbaudīt VSIA «Latvijas Radio» (LR).

• LVRTC ir vienīgais radiofonijas pakalpojumu sniedzējs, kuram piederošā infrastruktūra ļauj nodrošināt signāla pieejamību 96% Latvijas teritorijas. Šobrīd LVRTC nodrošina programmu izplatīšanu visām lielākajām raidorganizācijām valstī.

• Zemes apraide (TV un radio) ir vienīgā iedzīvotājiem bez maksas pieejamā tehnoloģija, ko Latvijā nodrošina LVRTC.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais