Lielupe gremdē Jelgavu

© Viesturs Koziols

Pašlaik viskritiskākā situācija no visām plūdu apdraudētajām teritorijām ir Jelgavā – applūdušas dzīvojamās mājas, parki un slēgtas vairākas ielas, cilvēki tā vietā, lai brauktu ar mašīnu, izvēlas pārvietoties ar peldošiem priekšmetiem.

Tomēr nopietnas bažas dabas stihija izraisa tikai plūdu skartajās teritorijās dzīvojošajiem. Pārējiem applūdušās mājas un ielas kļuvušas par tūrisma objektu – cilvēki ierodas, lai tās apskatītu un iemūžinātu fotogrāfijās.

Netiek mājās

"No rīta uz darbu vēl varēja aiziet kājām, bet tagad kaut kas bija jāizdomā, lai tiktu mājās pusdienās," stāsta Jelgavas 6. līnijas iedzīvotājs Jānis Rozēns un norāda uz piepūstu traktora riepas kameru, kas pārlikta ar dēļiem.

Viņš stāsta, ka plūdi ir tik tikko sākušies un ūdens līmenis varētu celties vēl par apmēram 30 centimetriem. Kungam kājās ir gumijas zābaki, tomēr ūdens līdz viņa mājām ir pārāk dziļš, lai to izbristu, tāpēc neatliek nekas cits kā sēsties uz dēļiem apklātās piepūšamās kameras un ar mieta palīdzību airēties līdz mājām.

Pamatīgi applūdusi ir arī Uzvaras parka apkārtne. No krastiem izgājusī Lielupe ir atstājusi zem ūdens vairākus šķūņus un garāžas. Uzvaras ielas iedzīvotāja Mārīte Vičkova stāsta, ka plūdi uznākuši pēkšņi: "Vēl vakar šeit bija sauss. Liekas, ka arī tagad ūdens līmenis visu laiku paaugstinās. Kaimiņam aiz mājas uz ķieģeļiem ir uzlikts kuģis. Baidos, ka tas drīz aizpeldēs. Tāpat var notikt arī ar mašīnu, kas vēl vakar stāvēja uz sausas zemes, bet tagad jau ir ūdenī līdz spoguļiem."

Kritiskā robeža tuvu

Pie Jelgavas pils vakar bija novērojama rosība – ļoti daudz cilvēku bija ieradušies, lai apskatītu no krastiem izgājušo Lielupi. Cilvēki pastaigājās pa neapplūdušajām ietvēm, vēroja apkārtni un fotografējās.

Vairāki Latvijas Lauksaimniecības universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studenti pie pašas pils pūta gumijas laivu, ar ko vēlāk vizinājās pa applūdušo

Pils salu.

Ūdens līmenis Lielupē jau sasniedzis trīs metru atzīmi virs jūras līmeņa, līdz kritiskajai robežai pietrūkst vien 50 centimetru, Neatkarīgo informē Jelgavas pašvaldības preses sekretāre Elita Veinberga. Viņa stāsta, ka visvairāk ir applūdušas dārza mājiņas, kurās pēdējos gados sākuši dzīvot cilvēki. Jau pirms atkušņa sākuma to iedzīvotāji informēti par draudošajām briesmām. Ar masu mediju palīdzību par plūdu draudiem informēti arī citu nedrošo teritoriju iedzīvotāji. Pilsētnieki izrādījuši situācijas izpratni, un līdz vakardienas pēcpusdienai pilsētā bija jāevakuē tikai divi cilvēki un viens suns, kas bijis piesiets pie ķēdes.

Lūdz ziņot

E. Veinberga aicina iedzīvotājus zvanīt operatīvajiem dienestiem pa tālruņiem 112 vai 63028550 un informēt par to, ja nepieciešama palīdzība, tāpat jāziņo par personām, kas atrodas plūdu skartajās teritorijās un pašas to nevar izdarīt, jo palikušas bez sakariem.

"Ir ļoti grūti prognozēt, kā mainīsies situācija, bet ceturtdien ūdens līmenis varētu vēl vairāk celties, jo sola siltu laiku," stāsta E. Veinberga un piebilst, ka visstraujāk ūdens līmenis ceļas mazajās upēs, tāpēc arī Svētes krastos ir visvairāk applūdušu māju.

Aģentūra LETA ziņo, ka plūdi nopietni apdraud arī Kalnciemu, Valgundi, Līvbērzi un Staļģeni.

***

PLŪDI LATVIJĀ:

Jelgavas novads – Jelgavas pilsēta, Valgunde, Kalnciems, Staļģene, Līvbērze;

Ventspils novads – Zlēku pagasts;

Kuldīgas novads – Padures pagasts;

Lielvārdes novads – Lielvārdes lauku teritorija (autoceļa Rīga–Daugavpils 63. kilometrs)

Avots: LETA

***

Kā jūs izjūtat plūdus Jelgavā?

Jānis Brīdāks, dzīvo Uzvaras ielā:

– Mašīnu novietoju uz ielas, jo šķūnis un garāža jau atrodas zem ūdens. Sētā viena mašīna vēl vakar stāvēja uz sausas zemes, bet šorīt jau līdz logiem ir ūdens. Dzīvoju te četrus gadus, bet tik lielus plūdus redzu pirmo reizi. Dzīvoju otrajā stāvā, tāpēc par mēbelēm neuztraucos. Ja ūdens līmenis vēl vairāk celsies, pie sevis uz laiku būs jāizmitina kaimiņi. Šorīt slēdza arī blakus esošo ielu. Kaimiņš jau brauc ar laivu.

Jānis Rozēns, dzīvo netālu no Svētes:

– No rīta uz darbu ar mašīnu aizbraucu, tagad kaut kā jātiek mājās pusdienās. Šorīt slēdza ceļu. Tomēr jāsaka – ir bijuši arī lielāki plūdi. Pašlaik gan mēs redzam tikai sākumu. Ūdens līmenis celsies vēl vismaz par 30 centimetriem. Iespējams, ka tad arī mana māja applūdīs. Tā kā nav pirmā reize, kad piedzīvoju plūdus, zinu, kā rīkoties.

Mārīte Vičkova, Uzvaras ielas 58. nama iedzīvotāja:

– Dzīvoju šeit no 1948. gada un ne tādus vien plūdus esmu pieredzējusi. Vienu reizi ūdens līmenis sniedzās gandrīz līdz palodzei un es pa logu makšķerēju zivis, ar ko kaķi barot. Tēvam toreiz čības kaut kur aizpeldēja. Pagaidām ūdens līmenis nav ļoti augsts un dzīvoklis ir sauss. Ceru, ka tas neapplūdīs, jo viss samirks un būs jātaisa remonts, bet neesmu dzīvokli apdrošinājusi. Esmu iepazinusies ar avīzēs sniegto informāciju par to, kam zvanīt un kā rīkoties plūdu gadījumā, tāpēc nedomāju, ka ar to būs problēmas.

Svarīgākais