Vairākums strādājošo uzskata, ka par ieguldīto darbu netiek pienācīgi atalgoti

© F64

Latvijā visneapmierinātākie ar darba samaksu ir izglītības un zinātnes, veselības un sociālās aprūpes, sabiedriskās ēdināšanas, drošības un glābšanas, kā arī pakalpojumu un tirdzniecības nozares darbinieki, liecina CVOnline veiktās aptaujas dati.

Latvijā vairāk nekā 60% uzskata, ka saņemtais atalgojums par ieguldīto darbu ir neadekvāti zems. Igaunijā tā domā vairāk nekā 65% strādājošo, Lietuvā to atzinuši vairāk nekā 80% darba ņēmēju.

Savukārt 39% Latvijā, 34% Igaunijā un 19% Lietuvā norāda, ka saņem adekvātu atalgojumu. Salīdzinot ar līdzīgu aptauju, kas tika veikta pirms trim gadiem, 2013. gada rudenī, Latvijā par 13%, bet Igaunijā par 14% pieaudzis ar atalgojumu apmierināto skaits, taču Lietuvā tas samazinājies par 2%.

Ar algu apmierināti ir strādājošie tādās nozarēs kā personāla vadība (cilvēkresursi), informācijas tehnoloģijas, elektronika/ telekomunikācijas un banku sektorā.

Katrā Baltijas valstī mazāk par 1% ir tādu strādājošo, kas atzina, ka viņu darbs tiek pārvērtēts un saņemtais atalgojums tomēr ir pārāk augsts pret viņu ieguldīto darbu.

«Kopumā jāsecina, ka darbinieku apmierinātība ar saņemto atalgojumu pēdējo trīs gadu laikā ir palielinājusies. To var skaidrot arī ar pieejamā darbaspēka samazināšanos un esošo darbinieku noturēšanu, kas ir īpaši aktuāla atsevišķās nozarēs cīņā par labākajiem kandidātiem,» stāsta CVOnline Latvia vadītājs Aivis Brodiņš.

Iegūtie dati atspoguļo, ka apmierinātība ar atalgojumu ir būtiski saistīta ar ieņemamo amatu. Darbinieki, kuri ieņem augstāku amatu, atalgojumu ieguldītajam darbam novērtē kā atbilstošu biežāk nekā darbinieki, kuri ieņem zemākus amatus. Piemēram, 61% augstākā līmeņa vadītāju atzīst, ka saņemtais atalgojums ir adekvāts, bet zemākā līmeņa vadītāju vidū šie rādītāji ir 42%, asistējošo pozīciju darbiniekiem 38%. Visnenovērtētāk jūtas kvalificēti strādnieki - 82% uzskata, ka saņem pārāk mazu samaksu par paveikto darbu.

Analizējot iegūtos rezultātus, var secināt, darbinieki vecumā no 26 līdz 35 gadiem visbiežāk savu atalgojumu novērtē kā adekvātu. To atzinis gandrīz katrs otrais jeb 47% aptaujāto darbinieku šajā vecumā. Attiecīgi palielinoties darbinieku vecumam, pieaug arī neapmierinātība ar atalgojumu.

Aptaujā piedalījās 10 290 respondentu visās Baltijas valstīs.