Atsāk VVF Liepājas vēja kriminālprocesu

© f64

Pēc grāmatas Va(i)ras virtuve iznākšanas un prokuratūras izvērtējuma atsākts kriminālprocess saistībā ar bēdīgi slaveno Liepājas vēja sakārtošanas pasūtījumu, kura ietvaros eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas kompānija VVF Consulting Liepājas pašvaldībai par vairāk nekā 16 tūkstošiem latu piegādājusi 13 lappuses garu sliktā latviešu valodā rakstītu sacerējumu, turklāt kā savus padomus uzdevusi fragmentus no pašvaldības darbinieču rakstītiem protokoliem.

Neatkarīgā jau informēja, ka šie fakti minēti jaunajā grāmatā Va(i)ras virtuve: tās autoriem izdevies savā rīcībā iegūt ne tikai VVF Consulting Liepājas domei sniegto galaziņojumu, kurš sabiedrības neizpratni un tiesībsargu interesi izraisīja jau 2008. gadā, bet arī pārējos ar šo pašvaldības pasūtījumu saistītos dokumentus, kas ar domes priekšsēdētāja Ulda Seska rīkojumu iepriekš tika slēpti no sabiedrības.

No šiem dokumentiem izriet, ka VVF Consulting kā savus dārgi apmaksāto ekspertu padomus starpziņojumos, kurus parakstījusi pati V. Vīķe-Freiberga, iesniegusi arī apjomīgus fragmentus no apspriežu protokoliem, ko sagatavojušas un parakstījušas minētās pašvaldības darbinieces. Šie fragmenti 16 tūkstošus latu izmaksājušajos ziņojumos iekļauti pat bez mazākajām izmaiņām, ar visām gramatikas un ortogrāfijas kļūdām. Grāmatā minēti vairāki šādi fragmenti.

Piemēram, liela daļa no prāvo naudu maksājušajiem VVF Consulting padomiem, kas 2008. gada 15. maijā Liepājas domei iesniegti 2. ziņojumā ar nosaukumu Liepājas pilsētas Domes Liepājas pilsētas sociāli ekonomiskās attīstības programmas 2008.–2014. gadam IZVĒRTĒJUMS UN PĀRDOMAS, ir identiski trīs mēnešus iepriekš notikušas darba apspriedes protokolam, ko sagatavojusi domes priekšsēdētāja padomniece Ieva Puka.

Vienīgā atšķirība ir tā, ka I. Pukas parakstītajā protokolā pāris vietās jau ar roku labotas gramatikas kļūdas, kuras palikušas neskartas VVF Consulting iesniegtajos dārgajos padomos. "Tā kā teksts acīmredzot VVF Consulting virzienā ceļojis elektroniskā formā, eksperteeksprezidente arī šo kļūdu atstājusi tā, kā tā bija I. Pukas rakstītā protokola drukātajā formā. Citādi vienīgā atšķirība – I. Puka protokolu rakstījusi 4. februārī, bet V. Vīķe-Freiberga protokola daļu kā savus padomus iesniegusi 15. maijā," norāda Va(i)ras virtuves autori.

Iepriekš Ekonomikas policija pēc formālas izmeklēšanas noskaidroja, ka "SIA VVF Consulting sniedza savus pakalpojumus, atbilstoši līguma nosacījumiem 4 etapos un samaksu par saņemto pasūtījumu saņēma 4 atsevišķos maksājumos, pēc katra etapa noslēdzot pieņemšanas nodošanas aktu un atskaiti par paveiktajiem darbiem". Savukārt noslēdzošajā daļā bijis "vispusīgi norādīts uz darba gaitā apskatītajiem un izvērtētajiem jautājumiem".

Grāmatai iznākot, Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai tika uzdots izvērtēt lēmuma par kriminālprocesa izbeigšanu likumību. Tagad, kā informē Ģenerālprokuratūra, Ekonomikas policijas lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu atcelts un kriminālprocess nodots Ekonomikas policijai izmeklēšanas turpināšanai.

Grāmatas Va(i)ras virtuve autori sakarā ar Liepājas vēja sakārtošanas lietu ironiski min kādu pašas V. Vīķes-Freibergas izteikumu žurnālam Patiesā Dzīve, atminoties savus jaunības gadus: "Viktorijas koledžā bija literārais žurnāls, un viņi teica, jūs kā franču kluba prezidente varētu ko uzrakstīt franciski, vajag vienu literāru darbu. Es gan teicu, ka neesmu literāte, bet psiholoģijas studente. Tomēr iekritu, kā jau tipiski mēdzu to darīt, uz kādu interesantu priekšlikumu, kad mani pārliecina, ka tas ir svarīgi. Sēdos, rakstīju un ar lielām mokām izzīdu no pirksta."

Svarīgākais