Veicina audzēkņu skaita samazināšanos, lai slēgtu skolu

© Raitis Plauks, f64

Rīgas skolu tīkla optimizācija paredz šajā rudenī slēgt vai reorganizēt piecas skolas. Galvenais kritērijs, lemjot par skolu slēgšanu, ir audzēkņu skaits tajās. Rīgas komercģimnāzijas (RKĢ) pārstāvji ir neizpratnē, jo mācību iestādi plānots likvidēt, neraugoties uz to, ka audzēkņu skaits ir apmēram divas reizes lielāks, nekā nepieciešams.

Tomēr Rīgas dome (RD) ir pārliecināta – ja ne šogad, tad pēc gada vai diviem audzēkņu skaits būs pārāk mazs un skola tāpat vairs nevarēs pastāvēt.

RKĢ direktore Tatjana Strautmane ir neizpratnē – dome ir izvirzījusi kritēriju, ka jāslēdz skolas, kurās vidusskolēnu skaits ir mazāks par 100, bet RKĢ vidusskolas klasēs mācās vairāk nekā 200 bērnu.

"Viņi prognozē, ka skolēnu skaits varētu būt nepietiekams nākotnē. Tā arī būs, jo dome mums aizliedza nākamajā mācību gadā uzņemt jaunus audzēkņus," stāsta T. Strautmane un piebilst, ka arī 7. klasi neizdevās nokomplektēt, jo RD pārstāvji noteica, ka minimālais skolēnu skaits klasē ir 22 bērni, lai arī valsts izstrādātais modelis nauda seko skolēnam ļauj uzturēt klasi ar 11 skolēniem.

Pašlaik RKĢ 9. klasē mācās 27 skolēni, bet 7. un 8. klašu nav vispār. T. Strautmanes pieredze rāda, ka tad, ja klasi izdodas nokomplektēt, līdz pamatskolas izlaidumam skolēnu skaits tajā palielinās. Tāpat skolēnu skaitu negatīvi ietekmējusi ziņa par skolas iespējamu slēgšanu. Tās dēļ vasarā dokumentus izņēma apmēram 10 procenti audzēkņu.

Pašlaik skolas pārstāvji ir neziņā, ko iesākt. RKĢ jau pagājušā gada nogalē iesniedza priekšlikumu segt daļu komunālo pakalpojumu izmaksu no ienākumiem par telpu īri. "Pagājušajā nedēļā domes pārstāvjiem jautāju par mūsu priekšlikumu. Viņi to noklausījās, bet ar to arī viss beidzās. Ieteikumu pat neizskatīja," atceras T. Strautmane. Pašlaik viņai zudušas cerības skolu glābt, jo RD Izglītības, kultūras un sporta departamenta vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Modra Jansone esot sacījusi, ka lēmums par skolas slēgšanu jau pieņemts.

Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde gan skaidro, ka lēmums par skolas likteni būs atkarīgs no RD deputātu balsojuma. Līdz tam skolas pārstāvji vēl var iesniegt savus priekšlikumus, kā izvairīties no likvidācijas. 24. martā ir plānota par skolu tīkla optimizāciju atbildīgās komisijas sēde. Uz Neatkarīgās jautājumu, vai komisija izskatīs un ņems vērā ieteikumus, I. Vilde atbild: "Nu to gan mēs nevaram apsolīt."

"Kā skola nodrošinās vairākas vidusskolas klases, ja pašlaik 9. klasē mācās 27 bērni, bet 7. un 8. klases nav vispār? Turklāt ļoti ilgu laiku tajā nav atklāta neviena jauna vidusskolas programma," RKĢ slēgšanu pamato I. Vilde. Viņa uzsver, ka skolēnu skaits visā galvaspilsētā strauji samazinās un līdzīgas mācību programmas kā RKĢ var apgūt arī citās Rīgas skolās.

RKĢ vecāku padomes pārstāve Diāna Rasa stāsta, ka gan bērni, gan vecāki ir gatavi cīnīties par skolas saglabāšanu, jo tajā ir augsts izglītības līmenis un nekur citur Latvijā nav iespējams apgūt tādas izglītības programmas kā komercģimnāzijā. Skolēni ir nosūtījuši vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kā arī devušies uz Rīgas domi, lai izteiktu savu neapmierinātību par plānoto skolas slēgšanu. Līdzīgas aktivitātes paredzēts rīkot arī turpmāk.

***

UZZIŅAI

RKĢ pieprasītais finansējums Rīgas domei gadam

Skolai nepieciešams:

- Ls 32 000 komunālo pakalpojumu apmaksai

- Ls 48 396 tehniskā personālā atalgojumam

Piedāvātais pašu ieguldījums:

- Ls 20 000 peļņa no telpu īres

Pieprasītais finansējums:

- Ls 60 369

Latvijā

TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” viesojās sociologs Aigars Freimanis, kurš komentēja labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) nesenos izteikumus par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu. Freimanis atklāj, ka Auguļa kungam piemīt kāds “politisks netikums” un uzskata, ka šoreiz labklājības ministrs ir "mazliet iebraucis auzās."