Arī 09.09.09 nāk ar kāzu drudzi

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Jau vairākus gadus pēc kārtas kalendārā ierakstīti trīs vienādi cipari vilina jaunos pārus noslēgt laulību tieši zīmīgajā datumā. Arī šis gads nav izņēmums. Kāds pāris atklāj, ka jau vairākus gadus gribējuši apprecēties ar trim vienādiem cipariem rakstītā datumā, bet tikai šogad nonākuši līdz kāzām.

Numerologi gan par trīs deviņnieku piemērotību precībām izsakās atturīgi.

Lai arī parasti trešdienās laulības nenotiek, Latvijas dzimtsarakstu nodaļām šodien tikpat daudz darba kā nedēļas nogalē. Pāri precībām ar trim deviņniekiem rakstītajā datumā pieteikušies jau sešus mēnešus iepriekš – tas ir maksimālais laiks, ko atļauj likums.

"Parasti trešdienās cilvēkus nelaulājam, bet 9. septembrī uz kāzu ceremoniju pieteikušies 11 pāri," stāsta Jelgavas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Aina Rokjāne. Arī Rīgas Latgales priekšpilsētas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļā šodien brīvdienas nebūs, jo jāsalaulā 15 pāri. Dzimtsarakstu nodaļas pārstāve Solvita Broliša norāda, ka apmēram tikpat daudz kāzu ir nedēļas nogalēs. Arī rīdzinieki uz zīmīgo datumu pieteikušies laikus – vismaz trīs mēnešus iepriekš. Liepājā šodien salaulās tikai četrus pārus. Tomēr arī tas ir neparasti trešdienai, jo parasti Liepājas pilsētas dzimtsarakstu nodaļa nedēļas vidū nestrādā.

Viens no pāriem, kas šodien svin kāzas, ir arī Elīna un Armands. Viņi stāsta, ka jau vairākus gadus vēlējās apprecēties kādā no zīmīgajiem datumiem, bet tikai šogad izdevies nonākt līdz kāzām. Pirms diviem gadiem viņi vēlējās precēties 7. jūlijā, bet izrādījās, ka visas dzimtsarakstu nodaļas jau aizņemtas. Pērn kāzas nenotika, jo Armands rīkoja 40 gadu jubilejas svinības – diviem vērienīgiem pasākumiem nepietika līdzekļu. Armands norāda, ka trīs deviņniekus kāzu datumā saista ar tautas pasakām, kur laimīgā zeme un princese dzīvoja aiz trejdeviņām jūrām un kalniem, turklāt viņš dzimis 9. septembrī – tas neļaus aizmirst arī par kāzu gadadienu.

"Jau 2005. gadā domājām precēties, bet nesanāca. Atceros, toreiz smējāmies, ka apprecēsimies tikai 2009. gadā," piebilst Elīna. Viņa norāda, ka trīs vienādi cipari kāzu datumā izvēlēti bez īpašas iedziļināšanās to nozīmē, tomēr ir interesanti meklēt tiem pozitīvu simboliku.

Skaidrojot šīs dienas datuma nozīmi, nedrīkst aizmirst, ka gada skaitlī ierakstīts arī viens divnieks, kas ir pāru, pretpolu un attiecību skaitlis, uzsver astrologs un numerologs Kristaps Baņķis. Skaitlis 9 simbolizē pilnību un noslēgumu. Šodiena ir labvēlīga mājai un ģimenei, tāpat arī mācībām, lasīšanai un filozofiskiem atklājumiem. Ieteicams pārdomāt savu vērtību sistēmu, izmest liekās mantas, palīdzēt citiem un būt atsaucīgam.

"Jaunlaulātajiem, kas izdomājuši precēties ātru rīcību un panākumus mīlošajā Merkura trešdienā, skaidri jāapzinās, ko vēlas sagaidīt no šīm laulībām. Vajadzēs ne tikai cienīt partneri, bet arī allaž mainīties," norāda K. Baņķis. Diena ir labvēlīga tikai tiem pāriem, kas ir ļoti pārliecināti par attiecību noturību. Piemērota diena, lai pieliktu punktu neveiksmīgām attiecībām.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais