Liecības par genocīda upuriem nedrīkst izzust

PIEMINOT TRAĢĒDIJU. «Cilvēku mīlestība vienmēr gūst virsroku. Holokausts atgādina, kur noved mērķtiecīga neiecietība. Mums jāiestājas pret naida un vardarbības kurināšanu,» sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece © F64

Vakar visā Latvijā atzīmēja Ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienu, atminoties 1941. gada 4. jūliju, kad nodedzināja Rīgas ebreju sinagogu Gogoļa ielā kopā ar tajā ieslodzītajiem cilvēkiem. Jau nedēļas nogalē aizsākās pirmie piemiņas pasākumi, bet vakar Rīgā notika vērienīgākais.

Uz Holokausta upuru memoriālu Gogoļa ielā devās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Izraēlas vēstniece Latvijā Lironne BaraSade, Ministru prezidents Māris Kučinskis, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks un citas valsts amatpersonas, un diplomātiskais korpuss, ziņo LETA.

«Holokausts ir ebreju, bet arī visas Latvijas kopēja traģēdija. Holokausta neprāts tika ienests no ārpuses. Diemžēl holokausts nenotika arī bez vietējiem līdzskrējējiem. Mums ir jābūt modriem,» savā runā teica Valsts prezidents. R. Vējonis uzskata, ka ebreju tautas genocīds ir vēsturisks notikums, no kura būtu jāmācās, lai mūsdienās tādas kļūdas vairs neatkārtotu: «Liecības nedrīkst izzust, tās jānodod tālāk.».

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais