100 gadu ar saknēm Jūrmalā

2009./2010. mācību gads ieies vēsturē kā simtais, kopš Bulduros sāka mācīt profesionālus dārzkopjus.

Kopš Latvijas Dārzkopju biedrība dibināja šo skolu, ir mainījušies nosaukumi, bet nemainīgas palikušas tradīcijas – iemācīt cilvēkiem rūpēties par augiem, saprast dabu un dzīvot saskaņā ar to. Tās ir vērtības, kas iet cauri laikiem un papildina profesionālās iemaņas, ko sniedz gadsimtu garā pieredze.

"Mēs esam jūrmalnieki – izturīgi! Šeit pat priedēm ir spēcīgākas saknes, lai stāvētu pretī vējiem jūrmalas smalkajā smiltī, tāpēc arī Bulduru dārzkopības vidusskola ir spējusi pārdzīvot visādus laikus un turpina savu dibinātāju šūpulī ieliktās tradīcijas," teic tagadējais skolas direktors Aivars Griķis. Vēstures raksti vēsta, ka 1910. gada pavasarī par skolas direktoru iecēla dārzkopi, selekcionāru Pēteri Dindoni. Pirmajā mācību gadā skolā bija desmit praktikantu, kas ziemā sāka apgūt teorētiskās zināšanas. Jau 1911.gadā uzcēla pirmo skolas ēku, kas saglabājusies līdz šodienai, bet vēl gaida savu atdzimšanu jaunā veidolā. Celtniecībai līdzekļus – 20 000 zelta rubļu – ziedoja Alvīne Šoha ar šādiem noteikumiem: skolā jāmāca dārzkopība, jāuzņem latvieši, mācībām jānotiek latviešu valodā.

Līdz ar svarīgo gadskārtu skolā iecerētas vairākas aktivitātes, tostarp arī grāmatas izdošana par skolas vēsturi, par cilvēkiem un notikumiem, kas ir pamatā tam, kāda skola ir šobrīd. Aivars Griķis ir skolas patriots un lepojas ne tikai ar cilvēkiem, kuri savulaik mācījušies Bulduros un tagad ir pasaulē atzīti profesionāļi, bet arī ar īpašo auru, kas šeit valda. Bulduru skolā vienmēr augstā cieņā ir turēts garīgums un morālās vērtības, arī vēsture, kas ir nākotnes pamats. "Jaunajiem ir jāzina, kāpēc mēs un šī skola ir tieši tāda un ne citāda, jo tā nav radusies tukšā vietā – katram kokam skolas parkā, katrai ēkai un katrai takai ir savs stāsts, kuru radījis kāds konkrēts cilvēks. Paaudzēm pārmantotās tradīcijas un pieredze ir visa pamatā!"

Arī jaunajiem dārzkopjiem, kas tikai šogad sāks savas gaitas Bulduru skolā, atliek novēlēt būt stipriem, tik stipriem, cik zeme spēku dod.

Svarīgākais