Durvis ver rekonstruētā Slokas pamatskola

Lai arī cik saspringts valstī atnāca 1. septembris, dažviet tas bija īstu svētku mirklis, ko nespēja aptumšot pat nepabeigtā un neskaidrā izglītības sistēmas optimizācija.

Šogad bērni pēc renovācijas atgriezās Slokas pamatskolas ēkā, kas tagad kļuvusi ne tikai skaistāka, bet arī plašāka.

Slokas pamatskola ir viena no vecākajām Jūrmalas skolām ar stabilām tradīcijām. Ēka pilsētas skolas vajadzībām celta jau cariskās Krievijas laikā 1910. gadā, un atbilstoši tā laika tradīcijām skolai piekļāvusies arī pareizticīgo kapela. Šeit vienmēr bijusi skola, ja neskaita kara laiku, kad namā izvietojusies lazarete. Ēka piedzīvojusi divas nopietnas pārbūves – padomju gados skolai uzcelta piebūve, un nu rekonstrukcijas gaitā tika sakārtota pilnīgi visa skolas ēka, kā arī uzcelta piebūve, kas skolas platību palielina par vairāk nekā 600 kvadrātmetriem. Tādējādi skola it kā simbolizē trīs dažādus laikaposmus, ko apliecina arhitektūras dažādība, saglabājot saikni starp veco un jauno. Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Raimonds Munkevics skolas atklāšanas brīdī dāvāja pulksteni, kam jāveic godpilnais pienākums – sākt jaunu skolas laika atskaiti.

Savukārt klātesošā Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietniece Kristīne Vāgnere uzsvēra tradīciju vērtību: tradīcijas ir tās, kas dod skolai dvēseli, atver sirdis un dod spēku mazajiem izturēt daudzās darbdienas, kas likumsakarīgi seko svētku dienai – 1. septembrim.

Arī ilggadējā skolas direktore Vija Moisejeva, kam šī skola ir vienīgā darbavieta un 13 gadi aizvadīti direktores amatā, atzīmē vēsturiskās vērtības, kas nāk caur nu jau gadsimtu garo pieredzi. "Šai skolai ir īpaša aura, un to mēs redzējām arī tad, kad pēc neatkarības atgūšanas tai atkal tika uzvilkts sarkanbaltsarkanais karogs," vēl joprojām emocionālās noskaņās ir pieredzējusī pedagoģe.

Raimonds Munkevics ir gandarīts par sagādātajiem svētkiem pamatskolas audzēkņiem un uzsver arī rekonstrukcijas nozīmi turpmākajā skolas pastāvēšanā. Līdz ar jaunās metodikas ieviešanu "nauda seko skolēnam" katra skola būs ieinteresēta piesaistīt pēc iespējas vairāk audzēkņu. Mūsdienīgas telpas, laba materiāli tehniskā bāze un skolotāju kolektīvs ir tās vērtības, ko bērnu vecāki vērtē visaugstāk. Kā īpašs arguments ir skolai piešķirtais ekoskolas statuss. Ekoskolu programma ir viens no visaptverošākajiem un arīdzan populārākajiem vides izglītības modeļiem pasaulē. Programmas pamatā ir vienkāršas un brīvi piemērojamas, bet tajā pašā laikā savu efektivitāti jau drīz apliecinošas vides pārvaldes sistēmas izveide skolā, šajā procesā iesaistot visus skolas dzīvē iesaistītos. Vadoties pēc šiem apsvērumiem, tiek pieņemts lēmums, kurā skolā bērnu sūtīt.

Skolas direktors Guntars Miķelsons uz jautājumu par pirmajām dienām renovētajā skolā atbild: "Pagaidām redzu tikai smaidus sejā un mazliet apmaldījušos bērnus. Skola ir plašāka, un daudzi vēl nespēj tā īsti orientēties, pa kurām kāpnēm kur var nokļūt. Es priecājos līdz ar bērniem un viņu vecākiem, ka tagad mums ir ģērbtuves un dušas, kur nomazgāties pēc sporta nodarbībām, un organizēsim arī drošu sistēmu maiņas apaviem. Tikko notika arī vecāku konference, kas bija labi apmeklēta, vecāki – saprotoši.

Priecē, ka šogad skolas audzēkņu skaits, kaut nedaudz, bet palielinās – īsto pieplūdumu gaidām nākamajā mācību gadā.