Dzintaru koncertzāle atdzimšanas noskaņās

Dzintaru koncertzāle ir viens no zināmākajiem Jūrmalas objektiem, kas savu darbu vasarnieku izklaides vajadzībām uzsāka 1936. gadā.

Tā būvēta klasicisma un nacionālā romantisma stilā pēc A. Birzenieka un V. Mellenberga projekta.

Dzintaru koncertzāle šā gada aprīlī tika atzīta par vienu no Latvijas kultūras 99 vērtībām un to iekļāva Latvijas kultūras kanonā. Žūrijas komisija atzina, ka Dzintaru koncertzāle ir labs piemērs tam, ka liela mēroga publiskās būves, kuras piemērotas daudzveidīgiem kultūras pasākumiem, ir iespējams būvēt, izmantojot kokmateriālus. Jāpiebilst, ka Latvijas kultūras kanona veidošana uzsākta 2007. gada nogalē, kad tika izveidota ekspertu darba grupas septiņās nozarēs, to skaitā arī arhitektūra un dizains.

Jau vairākus gadus tiek diskutēts par Dzintaru koncertzāles mazās zāles rekonstrukciju – laika zobs iedragājis koka konstrukcijas, nepieciešamas arī papildu telpas pasākumu kvalitātes nodrošināšanai. Beidzot projekta virzība ieņēmusi aktualitātes pozīcijas – arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele ir izstrādājis apjomīgu un drosmīgu projektu, kurā ārējās konstrukcijas pilnībā saglabās savu vēsturisko veidolu, bet papildu telpas mākslinieku ģērbtuvēm, noliktavām, apmeklētāju garderobēm, tualetēm, ziemas kases telpām būs izvietotas pazemes stāvos. Ēkai paredzēts atjaunot vēsturisko krāsojumu, kā arī mainīt satrupējušo fasādes dēļu apšuvumu un veikt ārsienu siltināšanu. Paredzēts restaurēt zāles vēsturisko 30. gadu "art deco" stila interjeru, kā arī ierīkot jaunu zāles grīdu un krēslu sistēmu, lai nodrošinātu daudzfunkcionālu zāles izmantošanu. Zālē atkarībā no sēdvietu izvietojuma paredzētas 398 līdz 496 vietas. Blakus esošajām biļešu kasēm paredzēts jauns stiklots ieejas paviljons un maza kafejnīca. Tehniskais projekts būs gatavs jau oktobrī.

Koncertzāles direktors Svens Renemanis skaidro: "Zāle būs multifunkcionāla un viegli transformējama dažādu pasākumu organizēšanai. Galvenais akcents tiek likts uz koncertzāles izmantošanas iespējām ziemā, uzlabojot Jūrmalas pilsētas popularitāti arī aukstajā laikā. Zināmā mērā šī zāle konkurēs ar Rīgas izklaides vietām, – producenti jau tagad izrāda lielu interesi par gaidāmajām iespējām rudens–ziemas sezonā. Tāpat zālē būs iespēja rīkot korporatīvos pasākumus, konferences un citus notikumus, kam nepieciešamas kvalitatīvas, estētiskas un ar labu servisu nodrošinātas telpas."

Projekta realizācija iecerēta laika posmā starp koncertsezonas slēgšanu un jaunās sezonas atklāšanu, tādējādi remontdarbi netraucēs ieplānotajiem pasākumiem. Aplēses liecina, ka tehniski šo projektu var realizēt deviņos mēnešos, bet daudz ir atkarīgs no finansējuma plūsmas. Patlaban aktīvi tiek strādāts pie finansējuma piesaistes. Direktors akcentē ritmisku darbu, ko nodrošina laikus noslēgti līgumi un precīza dokumentācija. Tāpat svarīgs ir ne tikai koncertzāles vadības, bet arī visu pašvaldības atbildīgo dienestu saskaņots darbs.

Svarīgākais