Jūrmalas teātris gatavs jaunajai sezonai

Rudens sezona teātros arvien nāk ar pārsteigumiem – repertuārā parādās kāda jauna izrāde, kāds darbs no skatītājiem atvadās pavisam. Izņēmums nav arī Jūrmalas teātris, kas savu 31. sezonu kopā ar skatītājiem uzsāks 4. oktobrī.

Līdztekus skatītāju iemīļotām un atzītām izrādēm repertuārā gaidāmi jaunumi un arī patīkamas atkalredzēšanās. "Ir svarīgi turēt roku uz pulsa, redzēt un just to, kas notiek apkārt. Mūsu prioritāte vienmēr ir bijusi un būs skatītāji, tādēļ vēlamies piedāvāt viņiem daudzveidīgu repertuāru un emociju gammu," saka teātra direktore un režisore Gunta Mīlenberga.

Šobrīd Jūrmalas teātrī noris aktīvs mēģinājumu process, un rudens sezonā teātris saviem skatītājiem piedāvās vairākus jauniestudējumus. "Pamatā koncentrējamies uz latviešu dramaturģiju un izrādēm, kas domātas bērniem," paskaidro G. Mīlenberga. Pērnajā sezonā no repertuāra tika izņemta Rūdolfa Blaumaņa luga No saldenās pudeles, bet, kā smaidot teic teātra direktore, vieta nevar palikt tukša, tādēļ šā gada novembrī pirmizrādi piedzīvos muzikāla izrāde Trīnes grēki. Savukārt interesantu, savdabīgu un skaudru stāstu pēc gadu mijas skatītājiem piedāvās režisors Aigars Balulis – tiks uzvesta Aspazijas luga par dzejnieka Jāņa Ziemeļnieka dzīvi. Viņš bijis biežs viesis Raiņa un Aspazijas mājā un starp māksliniekiem valdījušas ļoti labas attiecības.

"Krīzes apstākļos ļoti daudzi cilvēki jūtas nomākti un cīnās ar problēmām, tādēļ jo īpaši domājam par to, kā sagādāt prieku un pārsteigumus mazajiem skatītājiem. Lai viņi tik ļoti neizjustu skaudro ikdienu, lai viņiem ir, kur atnākt un gūt pozitīvas emocijas," saka G. Mīlenberga. Repertuārā ir Māra Putniņa pagājušā gada jauniestudējums Kas zaķīti pasargās?. Gaidāmas arī atvadas, jo rudens sezona būs pēdējā, kad skatītājus priecēs izrāde Brēmenes muzikanti. "Šī izrāde tika iestudēta 2004. gadā un visu šo laiku bijusi ārkārtīgi populāra, par ko liecina fakts, ka biļetes vienmēr tiek izpirktas. Tomēr katrai lietai ir savs laiks un neizbēgami pienāk brīdis, kad no tās jāatvadās," stāsta G. Mīlenberga, piebilstot – būs viena vai divas izrādes.

Nākamā gada plānos ietilpst gan izrādes Sniegbaltīte un septiņi rūķīši (Ērika Vilsona veidota oriģinālluga Jūrmalas teātrim – aut.) veidošana, gan Hansa Kristiana Andersena pasakas Īkstīte iestudējuma atjaunošana ar Ē. Vilsona dramaturģiju. Šī izrāde bijusi skatītāju iemīļota un arī labi apmeklēta. Jaunajā versijā paredzētas izmaiņas scenogrāfijā, toties kostīmi, Valda Zilvera komponētā mūzika un arī lielākā daļa aktieru paliks tie paši, kas iepriekšējā izrādē. Tāpat tiek domāts arī par pavisam maziem ķipariem – topošais jaunais iestudējums ar nosaukumu Zaķis lielībnieks būs tieši viņu auditorijai.

2008. gadā janvārī savu pirmo darbu parādīja Jūrmalas leļļu teātris studija, un jau nākamā gada sākumā varētu tapt jau trešā izrāde par bērnu iemīļoto trollīti Muminu. Šobrīd tiek izrādīti divi iestudējumi – Uguns dvēselīte un Reiz bija....

Jūrmalas teātrī cieņā ir pārbaudītas vērtības, tādēļ repertuārā joprojām būs gan līdz šim lielākais un apjomīgākais darbs – Aspazijas Pūcesspieģelis, gan Moljēra Skopulis, Hermaņa Paukša atraktīvā, modernā izrāde Kas norāva lācītim kāju? un jauniešu auditorijai domātā izrāde Zvaigznes no Kaķpēdiņu bulvāra, kurā runāts par mūsdienu sabiedrībā populāru parādību – zvaigžņu slimību jauniešu vidē, ko ar vieglu roku kultivē dažādi talantu šovi un fabrikas.

"Repertuārā noteikti iekļausim mūsu teātra jubilejas koncertu, kurā skan dziesmas no dažādām izrādēm. Tā nosaukums Riepām švīkstot, riteņiem klaudzot. Visas dziesmas ir savdabīgā interpretējumā un nebūt ne tādas, kādas tās varēja dzirdēt konkrētajās izrādēs, jo parādās dažādi interesanti veidoli, savdabīgi personāži. Emociju gamma, dzīves peripetijas – tas viss tur ir," stāsta G. Mīlenberga.

Peripetijas šobrīd nenotiek tikai uz skatuves – Rīgas teātri lauza galvu par to, kā uzsākt jauno sezonu, jo valsts finansējums teātriem samazināts par 40 procentiem. Vaicāta, vai arī Jūrmalas teātrim jāsavelk josta, G. Mīlenberga atteic, ka tēriņi, protams, ir jārēķina ļoti uzmanīgi un ka līdzekļu ekonomijas nolūkā no dažām lietām ir jāatsakās, tomēr drakonisku ierobežojumu nav. "Izjūtam lielu atbalstu no pilsētas domes puses, paldies viņiem par to! Štatus nesamazināsim un strādāsim atbilstoši mūsu galvenajai prioritātei – sniegt saviem skatītājiem to, ko viņi gaida. Nenoliedzami – teātra misija ir dot cilvēkiem pozitīvas emocijas, bet tā, lai tas tiek darīts augstā līmenī, izvairoties no haltūrām un frivolitātes," atklāj teātra direktore.