Kā saglabāt biotopu aktīvi izmantotā teritorijā?

Dzintaru mežaparks, kurā 13 ha teritorijā atrodas bērnu rotaļu laukumi, kafejnīcas, skeitparks, atpūtas zona, kā arī 200 gadu veca priežu audze un aizsargājamais mellenāju biotops, ir unikāls objekts, kas no apsaimniekotājiem prasa milzu atbildību.

Uzņēmuma JLD, kas ir iepriekšminētā parka apsaimniekotājs, valdes priekšsēdētājs Jānis Lasis uz šo darbu skatās ar pieredzējuša profesionāļa acīm un īpašas problēmas nesaskata – vienkārši ir jāstrādā! Lieliski ir pastrādājuši arhitekti un parka plānotāji – pār mellenājiem ved koka laipas, rotaļu iekārtas ierīkotas loģiski, un parka plānojums lieliski saderas ar dabisko vidi, kurā tas izvietots. Parks nešaubīgi ir populārākā atpūtas un pastaigu vieta ģimenēm ar dažādu vecumu bērniem, un vasaras saulainajās dienās vienlaikus šeit atradās pat tūkstoš cilvēku. Arī skeitparks saista lielu apmeklētāju skaitu. Lai parkā visu laiku valdītu tīrība un kārtība, darbinieki uzlasa nomestos atkritumus ne vienu reizi dienā vien – tā ir nepārtraukta uzraudzība. Jāpieskata arī tie, kuri vēlas pa mellenājiem bradāt un ogas ēst. "Mūsu darbinieki aizrāda, skaidro un māca apmeklētājus, un es domāju, ka ar katru brīdi aizrādīt vajadzēs mazāk – cilvēki dzird, ko viņiem saka. Jāatzīst, ka tomēr ne visi – ir tādi, kuri ļaunprātīgi mēģina kaut ko salauzt vai nozagt, tāpēc nakts apsargs ne vienmēr pamana postītājus un nākas saukt policiju," atzīmē Jānis Lasis.

Rudens šogad solās būs silts un saulains, tāpēc ģimenēm vēl ir daudz laika, lai izbaudītu atpūtu jūras tuvumā, izklaidētu bērnus un saņemtu daudz pozitīvu emociju.